• Search form

17.01.2012 | 14:20

Predstavljen 40. FEST

Predstavljen 40. FEST

Beogradski međunarodni filmski festival, FEST, predstaviće od 24. februara do 4. marta stotinak filmova, uključujući 72 nove produkcije, a i u jubilarnom, 40. izdanju nastavlja koncepciju “festivala festivala”, što znači da će publika videti nagrađivana ostvarenja sa najznačajnijih svetskih filmskih festivala - u Kanu, Veneciji, Torontu, Berlinu, Karlovim Varima, Rimu, Manhajmu, Roterdamu...

Pod sloganom “XL - U svetu velikih”, 40. FEST će početi američkim filmom “Drvo životaTerensa Malika, pobednikom Kana 2011, a svečano će ga otvoriti, kako je najavljeno 17. januara na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, američki filmski veteran srpskog porekla Piter Bogdanovič kome će biti priređen omaž u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Retrospektivu na 40. FEST-u, takođe u Kinoteci, imaće i češki filmski veteran i oskarovac Jirži Mencl, koji je prisutan poslednjih godina u Beogradu i kao režiser u Narodnom pozorištu.

Program 40. FEST-a je, kao i ranijih godina, podedljen na više programskih celina, uključujući Glavni program, Holivud, Panoramu svetskog filma, takmičarski program “Evropa van Evrope”, zatim selekciju “Evropa u Evropi” i izabrane dokumentarce, a najavljena su i dva specijalna programa “Britanika” i “Kanada”.

Publika će videti i filmove Romana Polanskog, Dejvida Kronenberga, Gas Van Santa, Stivena Spilbera, Akija Kaurismakija, Nanija Moretija, Larsa fon Trira, Klinta Istvuda, Pedra Almodovara, Džordža Klunija, Džodi Foster, ali i mnoga druga ostvarenja manjih nacionalnih kinematografija.

FEST će se posebno baviti domaćim filmom, pa je za zatvaranje najavljena premijera filma Dinka Tucakovića Doktor Rej i đavoli” o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju kome je priređen omaž i na 39. FEST-u, povodom stogodišnjice rođenja. Tim povodom je na FEST-u gostovala prošle godine i njegova supruga Suzan Rej, koja je izrazila bila nadu da će Tucakovićev film, inspirisan boravkom Reja u Beogradu 60-ih, imati svetsku premijeru na Filmskom festivalu u Veneciji 2011. To, međutim, nije bilo moguće iz finansijskih razloga.

Od domaćih filmova, 40. FEST će prikazati i dokumentarac veterana Puriše ĐorđevićaPlašim se, da li se sve razume” o Menclu i njegovoj režiji opere “Zaljubljen u tri narandže” Sergeja Prokofjeva u Narodnom pozorištu u Beogradu, u saradnji sa Božidarom Đurovićem.

Među premijerama 40. FEST-a najavljen je i kratki igrani film “Zalet” mladog Miroslava Stamatova, koji je sufinansirala i Direkcija FEST-a. U tom filmu igraju: Zoran Cvijanović, Milena Predić, Maša Dakić, Emir Kusturica, Garsija Bernal, Miloš Samolov, Sergej Trifunović...

Umetnički direktor Borislav Anđelić istakao je da program nudi i filmove u najužoj konkurenciji za Oskara i dobitnike Zlatnog globusa. Ipak, film “Umetnik”, koji je upravo ovenčan Globusom i vodi u trci za nagrade Bafta, nije bilo moguće obezbediti.

Među filmovima u Glavnom programu su, i "Dečak sa biciklom" braće Darden, dobitnik kanskog Gran prija, te "Avr" Akija Kaurismakija, dobitnik nagrade FIPRESCI u Kanu, kao i nagrađivana "Melanholija" Larsa fon Trira i "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara.

Glavni program predstavlja i filmove “Ovo mora da je to mestoPaola Sorentina, "Krvoproliće" Romana Polanskog, "Martovske ide" Džordža Klunija, "Opasan metod" Dejvida Kronenberga, "Nespokojni" Van Santa, “Imamo papuNanija Moretija, “360Fernanda Merielesa...

Sekcija “Holivud” predstaviće, između ostalog, filmove “DabarDžodi Foster, “J. EdgarKlinta Istvuda, “Ratni konjStivena Spilberga, “PotomciAleksandera Pejna i “Između svetovaFrensisa Forda Kopole, dok će u “Panorami svetskog filma” biti prikazani “LožačAlekseja Balabanova, “Poslednji dan na ZemljiEjbela Ferare, “Život bez principaDžonija Toa...

Takmičarski program “Evropa van Evrope”, koji predstavlja ostvarenja evropskih zemalja van EU, obuhvata filmove “Restaurator” (Joseph Madmony) iz Izraela, “Budućnost je večna” (Özcan Alper), koprodukciju Turske, Francuske i Nemačke, “Beduin” (Igor Vološin) iz Rusije, “Lokalni vampir” (Branko Baletić) iz Crne Gore, “Fleke” (Aldo Tardoži) iz Hrvatske, “Bela so” (Ketevan Maćavariani) iz Gruzije i “Maja” (Pluton Vasi) iz Albanije.

Među filmovima u programu “Evropa u Evropi” najavljeni su “Žena iz susedstva” (Pawel Pawlikowski), “Lovci na glave” (Morten Tyldum), “One” (Malgoska Szumowska) sa Žilijet Binoš, “Voir la mer” (Patrice Leconte), “Pobuna” (Mathieu Kašovitz), te “Stanje šoka”, koprodukcija Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH i Makedonije, u režiji Andreja Košaka, u kojoj igra regionalna grupa glumaca, među kojima su Martin Marion, Urška Hlebec, Nikola Kojo, Aleksandra Balmazović, Emir Hadžihafisbegović, Vlado Novak... Najavljen je i film “Odlazak” pokojnog češkog pisca, disidenta i bivšeg šefa države Vaclava Havela.

Selektor Ivan Karl ocenio je da je program 40. FEST-a bolji nego što se moglo očekivati, s obzirom na sredstva, a izrazio je nadu da će sledeći biti još bolji.

Od ukupno 72 nova filma, 30 su distributerska, a 42 je nabavila Direkcija FEST-a.

Direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić rekao je da samostalni festivalski prihodi čine gotovo 80 odsto budžeta ovogodišnjeg festivala, koji je planiran na 47 miliona dinara. Uz 40 miliona od samostalnih prihoda, Skupština grada Beograda, kao osnivač FEST-a, izdvojila je 7,5 miliona, a Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, kao pokrovitelj, izdvojilo je tri miliona, koliko i prošle godine.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Snežana Stojanović Plavšić istakla je da je FEST najznačajnija filmska manifestacija u Srbiji, koja ima najdužu tradiciju i najveći značaj u pozicioniranju Beograda i Srbije na svetskoj sceni. Uz to, kako je naglasila, odškolovao je čitave generacije filmske publike.

Snežana Stojanović Plavšić posebno je naglasila značaj podrške ovogodišnjeg FEST-a domaćem filmu, ističući da je Ministarstvo kulture izdvojilo prošle godine 406 miliona za domaći film i podržalo pet lokalnih bioskopa. Naglasila je i da je nedavno usvojen Zakon o kinematografiji kao okosnicu razvoja domaćeg filma.

FEST će, inače, obeležiti jubilej i brojnim pratećim programima, uključujući izložbu u Sava centru sa šezdesetak fotografija velikih formata na kojima su predstavljeni najistaknutiji gosti iz protekle četiri decenije. U Domu omladine biće priređena izložba svih plakata sa dosadašnjih izdanja FEST-a.

Povodom jubileja, Odbor i Direkcija FEST-a, u saradnji sa Službenim glasnikom, završavaju štampu obimne i luksuzne monografije “Snovi otvorenih očiju, 1971- 2011. godine”, čiji je autor Ivan Karl, selektor FEST-a.

Monografija će na oko 300 strana velikog formata sadržati gotovo 500 fotografija, biće dvojezična i biće predstavljena na dan otvaranja 40. FEST-a.

Među dosad potvrđenim gostima su, osim Mencla i Bogdanoviča, je i glumica Sali Kelerman, poznata po ulozi (Vrela usnica) u filmu M.A.S.H. Roberta Altmana koji je otvorio prvi FEST.

Najavljeni su i producenti Filip Bergson i Menahem Golan, ekipa hrvatskog filma “Fleke” i ekipa “Restauratora”, reditelj filma “Romeo ElevenIvan Grbović iz Kanade, ekipa crnogorskog filma “Lokalni vampirBranka Baletića, reditelj filma “MajaPlaton Vasi i reditelj Oskan Alper, koji će predstaviti film “Future Lasts Forever”.

Direkcija FEST-a očekuje u narednom periodu potvrde još nekih značajnih filmskih umetnika.

Svečano otvaranje 40. FEST-a u Sava centru posebno će biti posvećeno osnivačima i najbitnijim ljudima iz istorije tog festivala, a direktno će ga prenositi RTS.

Program će biti održan u nekoliko dvorana - u Sava centru, Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra i Kinoteci, a ulaznice će biti u prodaji od 1. februara.

Cena karata, kako je podsetio Paramentić, već sedam-osam godina je ista - od 150 do 300 dinara, s tim što ulaznica za svečano otvaranje košta 500 dinara.

FEST proda godišnje gotovo 100.000 ulaznica, a Paramentić je izrazio nadu da će biti i premašena ta brojka.

Od 1971. godine, kada je prvi put odrzzan, FEST je prikazao oko 4.000 filmova, koje je videlo gotovo ccetiri miliona gledalaca.

Među velikanima svetske kinematografije koji su gostovali na FEST-u su Bernardo Bertoluči, Federiko Felini, Frensis Ford Kopola, Miloš Forman, Piter Fonda, Denis Hoper, Piter Justinov, Robert De Niro, Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Nikita Mihalkov, Sofija Loren, Antonio Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abas Kjarostami, Hana Šigula, Folker Šlendorf, Bob Rafelson...

Prvi FEST, s podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren je 9. januara 1971. u Domu sindikata, a zamišljen je bio kao godišnji presek najboljih filmova sezone. FEST je izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda.

U međuvremenu je dobio konkurenciju u nizu festivala i u zemlji i regionu, pa su se proteklih godina čule i kritike da se pretvorio u filmsku reviju bez jasne koncepcije.

Prošle godine FEST je prikazao oko 70 premijernih naslova, a privukao je ukupno oko 115.000 gledalaca, uključujući 93.000 sa kupljenim ulaznicama.

Na 39. FEST-u “Politikinu” nagradu “Eritrocit” za najbolji film u programu “Evropa van Evrope” dobio je makedonski režiser Milčo Mančevski za film “Majke”.

Film “Majke” dobio je i nagradu “Nebojša Đukelić” Udruženja filmskih novinara i kritičara (UFNIK) za najbolji film u svim programima beogradskog međunarodnog festivala.

Nagradu žirija FIPRESCI Srbija dobio je film “U boljem svetu” danske rediteljke Suzan Bir, koji je osvojio i Oskara za najbolji strani film, a prethodno i Zlatni globus.

Sajt FEST-a je www.fest.rs

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, SEEcult.org i Savo Popović, 54. Bijenale, Venecija
Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.