• Search form

14.12.2017 | 23:37

Ponos i seta ekipe Ko to tamo peva

Ponos i seta ekipe Ko to tamo peva

Specijalna projekcija digitalno restaurisane kopije filma “Ko to tamo pevaSlobodana Šijana održana je 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, u prisustvu autora i članova ekipe koji su se pred mnogobrojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života sa zadovoljstvom, ali i sa setom prisetili nastanka tog kultnog ostvarenja iz 1980. godine čije dijaloge pamte različite generacije gledalaca iz celog regiona.

Buran aplauz dobili su reditelj Slobodan Šijan, scenarista Dušan Kovačević, direktor fotografije Božidar Bota Nikolić, glumci Neda Arnerić i Boro Stjepanović i  dramaturg Filip David.

Kao iznenađenje, nastupili su muzičari iz filma Miodrag i Nenad Kostić koji su uoči projekcije uživo izveli čuvenu numeru “Za Beograd, s firmom Krstić”.

Ko to tamo peva” je prvi od deset filmova koje Jugoslovenska kinoteka restauriše u saradnji sa kompanijom Vip mobile, a prikazaće ih sukcesivno u narednih godinu dana.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je značaj projekta “Vip Kinoteka” za očuvanje srpske filmske baštine, kao i složenost posla digitalne restauracije, za koji Kinoteka ima profesionalno obučene kadrove. “Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo u ovom važnom poslu našli odličnog partnera u kompaniji Vip mobajl i nadam se da ćemo još dugo raditi zajedno”, izjavio je Pantelić.

Generelni direktor kompanije Vip Dejan Turk rekao je da projekat “Vip Kinoteka” predstavlja pokušaj povezivanja onoga što je bilo najbolje u prošlosti sa budućnošću, kroz digitalizaciju. “U narednih godinu dana biće najmanje deset restauriranih filmova. Drago mi je da je prvi film baš ‘Ko to tamo peva’, uz koji ide puno mojih emocija, uz koji sam odrastao kao dečak u Sloveniji”, rekao je Turk.

Kako je dodao Turk, ideja je potekla iz kafane Kod lepog Miće (Kostića), uz čije je pesme započeo sa kolegama razgovor o tome kako sačuvati “Ko to tamo peva” i druge velike filmove.

“Hteli smo da pomognemo da se ti filmovi digitalizuju, a tu je Jugoslovenska kinoteka najbolji mogući partner. Ovo je tek početak jedne sjajne i duge priče”, izjavio je Turk.

Slobodan Šijan je primetio da je u procesu digitalne restauracije popravljana slika, ali nije popravljen sam film.

“Film je isti kao što je i bio. Nadam se da još uvek  funkcioniše. I ja ću sada da ga pogledam u kontinuitetu i videćemo da li se to drži”, rekao je Šijan i pomenuo kolege zahvaljujući kojima je uspeo da napravi tako dobar film, prisutne, ali i one kojih više nema - scenografa Veljka Despotovića i kostimografa Miru Čohadžić.

Dušan Kovačević je naveo da se uz ponovnu premijeru oseća donekle tužno, a uporedio je i vreme nastanka filma “Ko to tamo peva” sa današnjim.

“Sve one priče – nemamo ovoga, nemamo onoga, pa mi u principu nikad ništa nismo imali. Sada isto nemamo, ali treba ovi novi klinci da se prilagode tome da može da se pravi film pre svega iz osećanja lepote”, rekao je Kovačević, ocenjujući da je “Ko to tamo peva” dragocen film zato što u sebi spaja nekoliko žanrova, i da je “tu tajna njegove uspešnosti tokom gotovo 40 godina”.

“To je i muzički film i komedija, drama i ratni film, uz to je i roud muvi i sve ono što nas podseća na sjajne američke filmove na kojima smo odrasli. I naravno uz naše sjajne glumce. Da njih nije bilo, ovaj film ne bi valjao ništa”, izjavio je Kovačević.

Božidar Nikolić se prisetio veselih detalja sa snimanja, ali i toga kako mnogi nisu verovali u taj film.

“Samo je Pavle Vuisić potpuno verovao, hrabrio i držao celu ekipu na okupu”, rekao je Nikolić, dodajući da nije bilo lako snimati po ceo dan u autobusu u Deliblatskoj peščari.

Neda Arnerić je priznala da stvarno nisu verovali.

“Mislili smo da radimo samo jednu od priča koja se događa filmskom glumcu u dugoj karijeri. Bili smo vrlo opušteni, lepa su bila putovanja na snimanje, a putovali smo svaki dan jer nije bilo para da boravimo na lokaciji. U autobusu iz Beograda do Deliblatske peščare bilo je zabavno, za razliku od filmskog autobusa. Sećam se vrućine, smoga, suza od dima iz peći. Međutim, kada je film napravljen, većina nas je rekla: ‘Vau, pa ovo je genijalno’”, ispričala je Neda Arnerić.

Boro Stjepanović je izjavio da je uzbuđen i tužan.

“Projekat ‘Vip Kinoteka’ je velika stvar jer spasava od propadanja značajne filmove, ali došao sam ovde pre svega zato što sam prebrojao koliko nas je malo iz glumačke ekipe živih”, rekao je Stjepanović.

“Hteo bih da spomenem i Taška (Načića) i Paju (Vuisića) i Batu (Stojkovića) i Gagu (Nikolića), Boru (Todorovića), Aliju (Slobodana Aligrudića). Oni su stvarne legende, velike uloge su napravili. Ipak, ne bih se složio sa Duškom da je sva zasluga na glumcima. Igrali smo mi u mnogim filmovima, ali nikada tako dobro, tako duhovito i uzbudljivo kao po ovom scenariju, u ovoj režiji i sa ovom kamerom”, istakao je Stjepanović.

Filip David je naglasio da je rad na scenariju za “Ko to tamo peva” bio nešto najlepše i najduhovitije u njegovom životu.

“Smejao sam se sa Šikijem i Duškom dok smo razgovarali o tim scenama i već smo ih videli kao film. Gotov film sam gledao bar 20-30 puta i uvek mi je bilo kao prvi put, vremenom nije ništa izgubio”, rekao je David.

Publika će restaurisanu verziju filma “Ko to tamo peva”, koji je proglašen za najbolji srpski igrani film ikada, moći da vidi u Jugoslovenskoj kinoteci i 20. decembra.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom