• Search form

20.02.2010 | 23:39

Polanskom Medved za režiju

Zlatni medved 60. Berlinala dodeljen je filmu "Med" turskog reditelja Semia Kaplanoglua, završnom delu trilogije koju čine i “Mleko” i “Jaje”, dok je za režiju nagrađen Roman Polanski za politički triler “Pisac iz senke”, koji je završio u kućnom pritvoru, a nedugo posle svetske premijere u Berlinu videće ga i publika 38. FEST-a u Beogradu.

Polanskom Medved za režiju

Zlatni medved 60. Berlinala dodeljen je filmu "Med" turskog reditelja Semia Kaplanoglua, završnom delu trilogije koju čine i “Mleko” i “Jaje”, dok je za režiju nagrađen Roman Polanski za politički triler “Pisac iz senke”, koji je završio u kućnom pritvoru, a nedugo posle svetske premijere u Berlinu videće ga i publika 38. FEST-a u Beogradu.

Pobeda Kaplanoglua smatra se iznenađenjem na Berlinalu, budući da su svetski mediji isticali još nekoliko filmova među 20 u trci za Zlatnog medveda, među kojima i “Pisca iz senke” Polanskog, koji u kućnom pritvoru u Švajcarskoj isčekuje odluku o eventualnom izručenju SAD zbog više od 30 godina stare optužnice za seks s maloletnicom.

Umesto Polanskog, koji je uhapšen u septembru prošle godine u Cirihu, uoči uručenja nagrade za životno delo na Ciriškom festivalu, Srebrnog medveda primili su na svečanoj ceremoniji 60. Berlinala producenti njegovog filma.

Prema rečima koproducenta Alena Sarda (Alain Sarde), Polanski će biti “veoma srećan”, ali mu je rekao da, i kada bi mogao da prisustvuje Berlinalu, ne bi došao, jer je poslednji put, kada je trebalo da primi neku nagradu, završio u zatvoru.

Zvezde filma Polanskog su Juan Makgregor (Ewan McGregor) kao neimenovani pisac i Pirs Brosnan (Pierce), kao bivši britanski premijer, čiji je lik zasnovan na Toniju Bleru, a upleten je u skandal u kojem ga kolega optužuje za ratne zločine zbog podrške američkoj vojnoj politici, odnosno zbg hapšenja navodnih terorista koji su tajno predati CIA i potom su pretrpeli torturu.

Polanski je i koscenarista s Robertom Harisom, na čijem je bestseleru o piscu koji unajmljen da dovrši memoare bivšeg premijera film i zasnovan.

Film "Pisac iz senke" biće prikazan premijerno na 38. FEST-u 25. februara u Sava centru, a kuća MegaCom film najavila ga je uskoro i u bioskopima.

Pobednički film 60. Berlinala “Med”, iako svojevrsno iznenađenje, dobio je proteklih dana pohvale kritike zbog jednostavnosti priče o dečaku koji polazi u potragu za nestalim ocem.

To je završni deo trilogije Kaplanoglua, koju je počeo filmom “Jaje” o pesniku koji vraća kao 30-godišnjak u rodni grad i sreće nekadašnju ljubav, a nastavio filmom “Mleko” o njegovom složenom odnosu prema majci koja ga odgaja bez oca. “Med” ga prikazuje u periodu dečaštva.

Gran pri žirija pripao je rumunskoj zatvorskoj drami "If I Want to Whistle, i Whistle" Florina Serbana o tinejdžeru koji beži iz zatvora da bi sprečio majku da odvede njegovog brata u Italiju. Serban je za taj film dobio i nagradu “Alfred Bauer” za filmsku inovaciju, nazvanu imenom osnivača i prvog direktora Berlinala.

Najboljom glumicom proglašena je Šinobu Teradžima (Shinobu Terajima) za ulogu u japanskom filmu "Caterpillar", u kojem tumači lik supruge odlikovanog vojnika koji se vraća iz rata bez ruku i nogu.

Srebrnog medveda za najboljeg glumca podelili su ravnopravno Grigori Dobrigin i Sergej Puskepalis za uloge u ruskom filmu "How i Ended This Summer" Alekseja Popogrebskog o dvojici radnika u stanici na Arktiku izolovanoj od ostatka sveta.

Taj ruski film dobio je i Srebrnog medveda za izvanredni umetnički doprinos u oblasti filmske kamere (Pavel Kostomarov).

Nagradu za scenario dobio je kineski reditelj Vang Kuanan za “Apart Together”, kojim je 60. Berlinale svečano i otvoren 11. februara.

Kuanan je 2007. pobedio na Berlinalu filmom “Tujin brak”, a u konkurenciji je bila i ove godine i sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić, koja je osvojila Zlatnog medveda 2006. godine dramom “Grbavica”, dok se sada predstavila filmom “Na putu”.

Žirijem 60. Berlinala predsedavao je slavni nemački reditelj Verner Hercog (Werner Herzog), čiji je film “Zli poručnik” na programu 38. FEST-a, a sa jubilarnog Berlinala prilika ima priliku da vidi i novi film američkog oskarovca Martina Skorsezea (Scorcese) “Zatvoreno ostrvo”, koji je u Berlinu prikazan u glavnom programu, ali van konkurencije.

Među atrakcijama 60. Berlinala bilo je i učešće angažovanog britanskog grafiti umetnika Benksija (Banksy) filmom "Exit Through the Gift Shop", čija je svetska premijera bila na nedavnom Sandensu. Benksi ipak nije prošetao crvenih tepihom, ostavši dosledan svom principu anonimnosti.

Berlinale je u godini jubileja dodelio i dva počasna Zlatna medveda za životno delo - slavnoj glumici Hani Šigula (Hanna Schygulla) i reditelju Volfgangu Kolhaseu (Wolfgang Kohlhaase).

Glavni program završen je, nakon ceremonije dodele nagrada, filmom "About Her Brother" 78-godišnjeg japanskog majstora Jodžija Jamade (Yoji Yamada).

Berlinski filmski festival predstavio je u 60. izdanju više od 400 filmova iz 40-ak zemalja, a povodom jubileja priredio je i niz pratećih i specijalnih programa, uključujući obimnu retrospektivu i projekciju restaurisane verzije “Metropolisa” Frica Langa (Fritz).

Specijalni program posvećen je nedavno preminulom reditelju Eriku Romeru (Eric Rohmer), koji je osvojio Srebrnog medveda za “Paulinu plažu” 1983. godine, a četiri puta je učestvovao u takmičarskom programu.

Sajt Berlinala je www.berlinale.de

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom