• Search form

20.02.2010 | 23:39

Polanskom Medved za režiju

Zlatni medved 60. Berlinala dodeljen je filmu "Med" turskog reditelja Semia Kaplanoglua, završnom delu trilogije koju čine i “Mleko” i “Jaje”, dok je za režiju nagrađen Roman Polanski za politički triler “Pisac iz senke”, koji je završio u kućnom pritvoru, a nedugo posle svetske premijere u Berlinu videće ga i publika 38. FEST-a u Beogradu.

Polanskom Medved za režiju

Zlatni medved 60. Berlinala dodeljen je filmu "Med" turskog reditelja Semia Kaplanoglua, završnom delu trilogije koju čine i “Mleko” i “Jaje”, dok je za režiju nagrađen Roman Polanski za politički triler “Pisac iz senke”, koji je završio u kućnom pritvoru, a nedugo posle svetske premijere u Berlinu videće ga i publika 38. FEST-a u Beogradu.

Pobeda Kaplanoglua smatra se iznenađenjem na Berlinalu, budući da su svetski mediji isticali još nekoliko filmova među 20 u trci za Zlatnog medveda, među kojima i “Pisca iz senke” Polanskog, koji u kućnom pritvoru u Švajcarskoj isčekuje odluku o eventualnom izručenju SAD zbog više od 30 godina stare optužnice za seks s maloletnicom.

Umesto Polanskog, koji je uhapšen u septembru prošle godine u Cirihu, uoči uručenja nagrade za životno delo na Ciriškom festivalu, Srebrnog medveda primili su na svečanoj ceremoniji 60. Berlinala producenti njegovog filma.

Prema rečima koproducenta Alena Sarda (Alain Sarde), Polanski će biti “veoma srećan”, ali mu je rekao da, i kada bi mogao da prisustvuje Berlinalu, ne bi došao, jer je poslednji put, kada je trebalo da primi neku nagradu, završio u zatvoru.

Zvezde filma Polanskog su Juan Makgregor (Ewan McGregor) kao neimenovani pisac i Pirs Brosnan (Pierce), kao bivši britanski premijer, čiji je lik zasnovan na Toniju Bleru, a upleten je u skandal u kojem ga kolega optužuje za ratne zločine zbog podrške američkoj vojnoj politici, odnosno zbg hapšenja navodnih terorista koji su tajno predati CIA i potom su pretrpeli torturu.

Polanski je i koscenarista s Robertom Harisom, na čijem je bestseleru o piscu koji unajmljen da dovrši memoare bivšeg premijera film i zasnovan.

Film "Pisac iz senke" biće prikazan premijerno na 38. FEST-u 25. februara u Sava centru, a kuća MegaCom film najavila ga je uskoro i u bioskopima.

Pobednički film 60. Berlinala “Med”, iako svojevrsno iznenađenje, dobio je proteklih dana pohvale kritike zbog jednostavnosti priče o dečaku koji polazi u potragu za nestalim ocem.

To je završni deo trilogije Kaplanoglua, koju je počeo filmom “Jaje” o pesniku koji vraća kao 30-godišnjak u rodni grad i sreće nekadašnju ljubav, a nastavio filmom “Mleko” o njegovom složenom odnosu prema majci koja ga odgaja bez oca. “Med” ga prikazuje u periodu dečaštva.

Gran pri žirija pripao je rumunskoj zatvorskoj drami "If I Want to Whistle, i Whistle" Florina Serbana o tinejdžeru koji beži iz zatvora da bi sprečio majku da odvede njegovog brata u Italiju. Serban je za taj film dobio i nagradu “Alfred Bauer” za filmsku inovaciju, nazvanu imenom osnivača i prvog direktora Berlinala.

Najboljom glumicom proglašena je Šinobu Teradžima (Shinobu Terajima) za ulogu u japanskom filmu "Caterpillar", u kojem tumači lik supruge odlikovanog vojnika koji se vraća iz rata bez ruku i nogu.

Srebrnog medveda za najboljeg glumca podelili su ravnopravno Grigori Dobrigin i Sergej Puskepalis za uloge u ruskom filmu "How i Ended This Summer" Alekseja Popogrebskog o dvojici radnika u stanici na Arktiku izolovanoj od ostatka sveta.

Taj ruski film dobio je i Srebrnog medveda za izvanredni umetnički doprinos u oblasti filmske kamere (Pavel Kostomarov).

Nagradu za scenario dobio je kineski reditelj Vang Kuanan za “Apart Together”, kojim je 60. Berlinale svečano i otvoren 11. februara.

Kuanan je 2007. pobedio na Berlinalu filmom “Tujin brak”, a u konkurenciji je bila i ove godine i sarajevska rediteljka Jasmila Žbanić, koja je osvojila Zlatnog medveda 2006. godine dramom “Grbavica”, dok se sada predstavila filmom “Na putu”.

Žirijem 60. Berlinala predsedavao je slavni nemački reditelj Verner Hercog (Werner Herzog), čiji je film “Zli poručnik” na programu 38. FEST-a, a sa jubilarnog Berlinala prilika ima priliku da vidi i novi film američkog oskarovca Martina Skorsezea (Scorcese) “Zatvoreno ostrvo”, koji je u Berlinu prikazan u glavnom programu, ali van konkurencije.

Među atrakcijama 60. Berlinala bilo je i učešće angažovanog britanskog grafiti umetnika Benksija (Banksy) filmom "Exit Through the Gift Shop", čija je svetska premijera bila na nedavnom Sandensu. Benksi ipak nije prošetao crvenih tepihom, ostavši dosledan svom principu anonimnosti.

Berlinale je u godini jubileja dodelio i dva počasna Zlatna medveda za životno delo - slavnoj glumici Hani Šigula (Hanna Schygulla) i reditelju Volfgangu Kolhaseu (Wolfgang Kohlhaase).

Glavni program završen je, nakon ceremonije dodele nagrada, filmom "About Her Brother" 78-godišnjeg japanskog majstora Jodžija Jamade (Yoji Yamada).

Berlinski filmski festival predstavio je u 60. izdanju više od 400 filmova iz 40-ak zemalja, a povodom jubileja priredio je i niz pratećih i specijalnih programa, uključujući obimnu retrospektivu i projekciju restaurisane verzije “Metropolisa” Frica Langa (Fritz).

Specijalni program posvećen je nedavno preminulom reditelju Eriku Romeru (Eric Rohmer), koji je osvojio Srebrnog medveda za “Paulinu plažu” 1983. godine, a četiri puta je učestvovao u takmičarskom programu.

Sajt Berlinala je www.berlinale.de

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.