• Search form

20.10.2015 | 13:28

Pola veka postojanja, skoro decenija obećanja

Pola veka postojanja, skoro decenija obećanja

Rekonstrukcija, adaptacija i dogradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu najavljena je pre 13 godina, započeta pre više od osam godina, ali uprkos obećanjima, nije završena ni na 50-godišnjicu muzejske zgrade na Ušću koja je kulturno dobro. Ovih dana obustavljen je tenderski proces za izvođača radova i najavljen novi kako bi rekonstrukcija MSUB-a bila završena na proleće 2016. godine.

Potreba za rekonstrukcijom MSUB-a definisana je još 2012. godine, kada je urađen i projektni zadatak za izradu projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje (800 m2), te pokrenut postupak prve javne nabavke za izradu projekta.

Prvi ministar kulture koji je obećao rekonstrukciju bio je Dragan Kojadinović koji je u oktobru 2006. najavio da će Vlada Srbije u narednih 15 meseci, u okviru Nacionalnog investicionog plana, uložiti više od 50 miliona evra za obnovu institucija kulture, među kojima je bio i MSUB.

2007. godine pokrenut je postupak javne nabavke za prvu fazu radova i zaključen ugovor između Ministarstva kulture, MSU i preduzeća Montera. Rok za završetak bio je 17. novembar 2008. Obavljeno je preseljenje zbirki MSUB-a u trezor Narodne banke Srbije.

Preduzeće Montera započelo je 2008. godine radove, a radnici MSUB-a preseljeni u Botićevu.

Ministar kulture Vojislav Brajović rekao je u aprilu 2008. da se iz NIP-a izdvaja za 2008. oko 600 miliona dinara, uključujući i za MSUB.

Novi ministar kulture Nebojša Bradić rekao je u oktobru 2008. da će prva faza rekonstrukcije, koja košta 250 miliona dinara, biti završena do kraja novembra, a da druga treba da počne u martu 2009. i koštaće 450 do 500 miliona dinara. Prvobitni rok pomeren je za godinu dana – do novembra 2009. Ukupna vrednost radova procenjena je na 755 miliona dinara.

Rok za završetak radova ponovo je pomeren 2009. i to za dve godine. Ministar kulture Nebojša Bradić rekao je da bi MSU trebalo da bude otvoren 2011.

Prva faza radova (sređivanje krova, podrumskih prostorija - depoa, radionica, ateljea za koncezervaciju, ekonomata) i izmeštanje trafo stanice delimično je završena 2010. Vlada Srbije odobrila je Ministarstvu kulture oko 616 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana, uključujući i za rekonstrukciju MSUB-a, za koju je bilo predviđeno oko 93 miliona dinara. Ispostavilo se da su sredstva za drugu fazu  rekonstrukcije problem, iako se iz Ministarstva čulo da je rok za završetak rekonstrukcije i dalje 2011. godina.

2011. godine, međutim, sredstva za završetak radova MSUB-a nisu predviđena u državnom budžetu. Tadašnji ministar kulture Predrag Marković rekao je da postoji i drugi način da se obezbede sredstva, na osnovu međunarodne saradnje sa zemljom u kojoj “postoji veliko razumevanje za potrebe ustanova kulture, pa i privredu u Srbiji".

Ministar Predrag Marković rekao je potom 2012. da su tokom krize očuvani “programi, radna mesta i aktivnosti ustanova kulture”. “Za to je novac već obezbeđen. Ipak, moj običaj je da ne dajem obećanja, nego da pokazujem rezultat”, dodao je ministar.

MSUB je tokom leta 2012. privremeno bio otvoren, povodom izložbe “Šta se dogodilo sa MSU?”, prema autorskoj koncepciji Dejana Sretenovića i kustosa Andreja Dolinke i Une Popović, čiji je cilj je bio da se pobudi pažnja i zatraži podrška umetničke, kulturne i najšire javnosti za prevazilaženje problema rekonstrukcije.

Novi ministar kulture Bratislav Petković najavio je krajem leta 2012. godine završetak rekonstrukcije MSU za godinu dana, pod uslovom da se pronađe pristup koji ne bi ugrozio muzeološke standarde, odnosno da se obave samo najneophodniji radovi, a kasnije i ostali. Rečeno je i da za preostalih 70 odsto radova potrebno oko 600 miliona dinara.

Ministarstvo je potom 2013. godine najavilo otvaranje MSUB-a na leto 2014. Ministar Bratislav Petković rekao je da je odvojeno 250 miliona dinara za završetak radova, ali i da je plan revidiran, jer je “tehnologija uznapredovala, pa će završetak rekonstrukcije MSUB biti jeftiniji nego što je planirano”.

Ujedno, Ministarstvo kulture zatražilo je od Republičkog javnog tužilaštva da podnese krivičnu prijavu zbog sumnje da je bilo zloupotreba u procesu rekonstrukcije MSUB i izvršenja ugovora iz 2007. potpisanog sa firmom Montera, kao izvođačem radova prve faze rekonstrukcije.

V.d. direktor Vladislav Šćepanović rekao je potom krajem 2013. godine da je s ministarstvima kulture i finansija dogovoreno da za nastavak rekonstrukcije bude odobren celokupan potreban iznos od 764 miliona dinara. Kao novi rok za završetak radova navedena je 2016. godina. U državnom budžetu za 2014. godinu, međutim, za MSUB je u naredne tri godine predviđena bila samo polovina od potrebne sume, odnosno oko 360 miliona dinara, a ostatak sredstava raspodeljen na veći broj muzejskih institucija koje su dobile status projekata od kapitalnog značaja. MSUB je najavio bio i sopstvenu kampanju za pronalaženje finansijskih sredstava.

U martu 2014. godine v.d. direktor Vladislav Šćepanović izrazio je nadu da će rekonstrukcija MSU biti zaršena 2016.

U oktobru 2014. ministar kulture Ivan Tasovac svečano najavio da će MSUB biti otvoren na 50. rođendan – 20. oktobra 2015. “Prema detaljnom planu koji smo uradili, Muzej će biti otvoren 20. oktobra sledeće godine, tačno 50 godina od otvaranja tog zdanja”, rekao je Tasovac na otvaranju izložbe “50 umetnika iz zbirki MSUB – Jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989. godine” u Kući legata.

Ubrzo je predstavljen i plan rekonstrukcije MSUB-a, vredne 6,5 miliona evra, a v.d. direktor Jovan Despotović rekao je da se “MSUB nalazi u znatno boljoj situaciji nego ranije”. “Stalno smo molili za sredstva, a Ministarstvo sad nas silovito pritiska da MSU mora da proradi do 20. oktobra 2015”, rekao je Despotović.

Izvršni direktor Slobodan Nakarada rekao je da će MSUB  voditi sve poslove rekonstrukcije, a time i snositi odgovornost za njenu realizaciju.

Rekonstrukcija MSU nastavljena je u novembru 2014. radovima na sanaciji krova. Za početak 2015. najavljen je tender za izbor izvođača ostalih građevinskih radova.

Direktor Jovan Despotović obećao je da će MSUB  obaveštavati javnost o svim novim fazama i koracima i naglasio da je potrebna “i pažnja i podrška medija, stručne i najšire javnosti”.

U februaru 2015. MSUB objavio tender za izvođača radova, na osnovu kojeg je predviđeno da radovi počnu 23. marta, a da budu završeni 20. septembra kako bi svečano bio otvoren 20. oktobra.

Ministar Tasovac i Despotović aktivirali su 9. februara na MSUB i Narodnom muzeju satove koji odbrojavaju vreme do njihovog otvaranja po završetku rekonstrukcije.

Krajem avgusta – 20-ak dana pre planiranog završetka radova, UO MSUB-a zatražio je smenu direktora Jovana Despotovića, optužujući ga da je ugrozio tok i završetak rekonstrukcije. Na inicijativu Ministarstva kulture, Vlada Srbije hitno je smenila Despotovića i imenovala za v.d. direktora dotadašnjeg izvršnog direktora Slobodana Nakaradu. Ministarstvo saopštilo i da će obavezu rekonstrukcije MSUB “neizostavno ispuniti uprkos svim odugovlačenjima” i, kako je navelo, “opstrukcijama različitih interesnih grupa”.

Jovan Despotović izjavio da je jedini razlog za hitnost postupka njegove smene to što nije podlegao pritiscima da potpiše štetan ugovor na osnovu najjeftinije ponude za izvođenje radova i meša se u rad tenderske komisije.

S druge strane, Ministarstvo kulture optužilo je Tendersku komisiju da je opstruirala završetak radova i da se, “protivno svakoj ekonomskoj logici”, u dva navrata odlučila za znatno skupljeg ponuđača.

MSUB je saopštio početkom oktobra da obustavlja javnu nabavku za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju, te da će raspisati novu kako bi bio otvoren u “najkraćem mogućem roku”.

Kao novi mogući rok navedeno je proleće 2016. godine, uz obećanje Ministarstva kulture da će sredstva opredeljena za rekonstrukciju u 2015. godini, iznosu od oko šest miliona evra, biti i dalje na raspolaganju.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.