• Search form

01.10.2014 | 10:16

Pokretno pokretanje tabua

Pokretno pokretanje tabua

Učesnici regionalne Mobilne književne rezidencije u Reževićima u Crnoj Gori, posvećene temi tabua u tranziciji, gostuju 1. oktobra u Podgorici, nakon javnih čitanja u Kotoru, Budvi, Petrovcu i Baru.

Podgoričkoj publici predstaviće se u kafeu Soul II Soul Ognjen Spahić, Goran Gocić, Aleksandar Ljubiša, Stefan Bošković, Vasko Raičević i Đorđe V. Gregović, koji je i domaćin nesvakidašnje kolonije, kao i prevodilac Slavica Agatonović.

Regionalna pokretna književna kolonija prvi put se održava u Crnoj Gori, u organizaciji Za Druge iz Petrovca, a osim domaćih autora okupila je i pisce i prevodice iz Srbije, Hrvatske i BiH, koji rade na temu “Tabui u tranziciji”.

Kolonija je nastavak međunarodnog projekta interdisciplinarnih mobilnih rezidencija, započetkog 2013. godine u tri balkanske države (Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji), u organizaciji Zemunskog malog umetničkog centra (ZMUC) iz Beograda, Za Druge iz Petrovca i Zeta centra iz Tirane.

      Javni čas u Gimnaziji u Kotoru

Učesnici književne kolonije, koje je okupila zajednička avantura stvaranja i diskusije o tabuiziranim temama stvarnosti, čitaće svoje radove u želji da načine iskorak u percepciji i doživljaju savremene književnosti.

Predstavljanje pisaca kroz javno čitanje priča, kako ističu organizatori, nije kontrapunkt književnim večerima i tribinama, koje se uobičajeno organizuju, već ekspresija autora kroz glas, bez teoretisanja i posrednika.

    Javno čitanje u prvoj knjižari u Petrovcu

Među specijalnim gostima Mobilne književne rezidencije bila je proteklih dana autorka Vladislava Vojnović, koja je sa kolegma učestvovala i u javnom času na temu “Tabui tranzicije” (Prećutna zbilja koju živimo), održanom u Gimnaziji u Kotoru.

Vasko Raičević iz Crne Gore, koji se bavi dramom i pozorištem, govorio je tom prilikom o tranziciji u teatru, te o pozorištu kao izvoru paradoksa. Podgorički pisac Ognjen Spahić, autor romana “Hansenova djeca", rekao je da piše samo onda kada ima nešto važno da kaže, a autorka Lamija Begagić iz Sarajeva govorila je o književnom tekstu kao predmetu sumnje.

      Javni čas u Gimnaziji u Kotoru

O stvaranju književnog dela sa nepedagoškog aspekta, već iz vizure slobodne forme govorio je Aleksandar Ljubiša iz Beograda, a Vladislava Vojnović predstavila je tabue tranzicije kroz interaktivnu komunikaciju sa učenicima. Učestvovala je i autorka poezije i kratkih priča Staša Aras iz Zadra, koja je i profesorka hrvatskog jezika i književnosti, kao i dramaturg i jedan od osnivača Alternativne teatarske aktivne kompanije Stefan Bošković, koji je čitao segmente iz svog romana “Šamaranje”.

Mlada publika bila je najaktivnija u diskusiji u vezi sa fenomenima porodičnih tabua i predrasuda.

Vladislava Vojnović, Slavica Agatonović, Ognjen Spahić, Saša Ljubiša, Vasko Raičević i Đorđe Gregović, učestvovali su potom i u javnom čitanju održanom na otvaranju prve knjižare u Petrovcu.

     Učesnici kolonije obišli su i devastiranu fabriku Bentonit u Buljarici

Književna kolonija u Reževićima nastavak je regionalnog projekta u okviru kojeg je proteklog leta održana i lend art kolonija u selu Babe kod Beograda, a započet je 2013. godine u saradnji ZMUC-a, Zadruge i Zeta centra.

Aktivnosti učesnika te jedinstvene kolonije na ovim prostorima moguće je pratiti i na blogu na portalu SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.