• Search form

14.02.2018 | 00:15

Podrška ApsArtu, osuda izbacivanja

Podrška ApsArtu, osuda izbacivanja

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) oštro je osudila izbacivanje umetničke organizacije ApsArt iz prostorija Mesne zajednice “Studentski grad” u Opštini Novi Beograd, koje je to udruženje građana tokom 15 godišnjeg rada afirmisalo u mesto savremene umetničke produkcije i javni prostor otvoren za građane lokalne zajednice.

Prostor MZ, koji je ApsArt kroz svoje projekte renoviralo, postao je široko poznat po jednom od najkvalitetnijih programa dramskih radionica koje su uključivale ugrožene i osetljive grupe, a među njima i bivše osuđenike, zavisnike od narkotika, pacijente dnevnih bolnica, obolele od HIV-a, decu sa smetnjama u razvoju, studente, majke sa bebama i mnoge druge.

“Navodna loša komunikacija Grada i Opštine Novi Beograd, insistiranje na tržišnim cenama prostora, kao i obaveštenje o formiranju pravilnika i kriterijuma za korišćenje prostorija mesnih zajednica, smatramo samo izgovorom za sistemsko sprečavanje građana i njihovih udruženja da koriste ove javne prostore koji treba da budu otvoreni pre svega za njih i njihove aktivnosti. S obzirom da pravilnik o upravljanju prostorima mesnih zajednica još nije izrađen, a već je određeno ko ne može da ih koristi, postavljamo pitanje po kom kriterijumu i pravilniku je odluka o izbacivanju udruženja ApsArt donesena”, saopštio je Upravni odbor NKSS.

Da je prisustvo udruženja građana ApsArta u organima lokalne samouprave kakva je mesna zajednica nepoželjno, svedoči i cinično objašnjenje da njihovi aktivnosti “nisu potrebne” jer ih vlast već sprovodi putem svojih organa, navedeno je u saopštenju NKSS, koja skreće pažnju javnosti da takav stav vlasti pre svega govori o tome da smatra nepotrebnom i nepodobnom svaku kulturnu i umetničku produkciju, svaku aktivnost udruženja i građana, ukoliko nisu deo same vlasti.

“Ovaj uvid podvlačimo stavom i pitanjem udruženih umetnika i građana iz organizacije ApsArt: Da li je moguće da u demokratiji moramo da budemo na vlasti da bismo bili u svojim zajednicama aktivni na bilo koji način i da li čak i okupljanje u javnim prostorima treba da nam kreira vlast? Ovakve poteze vlasti smatramo udarom na građane i njihova udruženja, čime sama vlast sprečava svaki pokušaj demokratizacije procesa i institucija, na koju se u više navrata obavezala i međunarodnoj zajednici”, saopštila je NKSS.

NKSS je izrazila podršku naporima svoje članice ApsArt da problem nastao samovoljom vlasti učini javnim i da pozove građane da reaguju u svakoj situaciji kada vlasti dovode u pitanje njihov angažman, rad i egzistenciju.

ApsArt Centar za pozorišna istraživanja prinuđen je bio da se iseli iz prostorija MZ Studentski grad o nalogu opštinskih vlasti.

ApsArt je saopštio 12. februara da ga je opštinska vlast na Novom Beogradu isterala iz prostora MZ pod izgovorom uvođenja novog Pravilnika za upravljanje prostorima mesnih zajednica, a uslovila je dalje korišćenje tog prostora plaćanjem 1.500 dinara po satu, uz dva sata mesečno bez nadoknade.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.