• Search form

15.07.2017 | 12:42

Počinje 24. Palićki festival

Počinje 24. Palićki festival

Festival evropskog filma Palić predstavlja od 15. do 21. jula oko 80 filmova, među kojima su nagrađivana ostvarenja i festivalski hitovi, biseri istočnoevropskih kinematografija, filmovi iz susedne Hrvatske, kao zemlje u fokusu, kao i nova mađarska produkcija, te upozoravajući ekološki dokumentarci i filmovi ovogodišnjih dobitnika nagrada, među kojima je i glumac Slavko Štimac, domaći laureat nagrade “Aleksandar Lifka”.

Štimac će i otvoriti 24. Palić, a nagradu će mu na Letnjoj pozornici svečano uručiti počasna predsednica festivalskog Saveta i njegova slavna koleginica Mira Banjac, nakon čega će program početi pobedničkim filmom proteklog Berlinala – mađarskom ljubavnom pričom “Na duši i telu rediteljke Ilidike Enjedi.

Tokom ceremonije svečanog otvaranja, biće predstavljen i žiri glavnog takmičarskog programa na čelu sa nagrađivanim rumunskim rediteljem Kristijem Pujuom. Filmove u konkurenciji za nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju, među kojima su i ostvarenja Andreja Zvjaginceva, Kornela Mundruca, Mišela Azanavisijusa, Agneške Holand, Sergeja Loznice... ocenjivaće i srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust Van Den Berge iz Belgije, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović. Predstaviće se i međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa “Paralele i sudari”, a čine ga Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Povodom nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, koju je dobio i engleski scenarista Kritofer Hampton, 15. jula u 17.30 u bioskopu Eurocinema u Subotici biće održana specijalna projekcija filma “Ime: Dobrica, prezime: nepoznato”, u kojem igra naslovnu ulogu. Štimac će posle te projekcije, na koju je ulaz besplatan, razgovarati sa publikom, a 16. jula u 19 sati na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa njim vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković.

Slavko Štimac, dobitnik nagrade Aleksandar Lifka

Hamptonu će nagrada “Aleksandar Lifka” biti uručena do kraja 24. Palića koji je uspeo da i ove godine ponudi izuzetnu selekciju ostvarenja iz zemalja širom Evrope, uprkos smanjenoj podršci nadležnih.

Glavni takmičarski program nudi 12 izuzetnih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope.

Osim dobitnika Zlatnog medveda, koji je van konkurencije, kao i nagrađivani film “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, koji će biti prikazan na zatvaranju, za najbolji film 24. FEF Palić takmiče “Bez ljubavi” ruskog reditelja Andreja Zvjaginceva, dobitnika nagrade žirijaove godine u Kanu, zatim “Jupiterov mesec” mađarskog reditelja Kornela Mundruca, kao i “Kratki izlet” hrvatskog reditelja Igora Bezinovića, zanimljiv hibrid dokumentarnog filma i fikcije, koji je svetsku premijeru imao u Roterdamu, a gotovo istovremeno sa Palićem biće prikazan i u nacionalnom takmičarskom programu 64. Pulskog filmskog festivala. Glavni takmičarski program 24. Palića obuhvata i filmove “Axolotl Overkill” nemačke rediteljke Helen Hegeman, nagrađen za fotografiju ranije ove godine na Sandensu, “FortunataSerđa Kastelita, premijerno prikazan u selekciji “Izvestan pogled” ove godine u Kanu, “Siloviti” Mišela Azanavisijusa, koji je novo ostvarenje posvetio velikom francuskom autoru Žan-Liku Godaru, te “Tragom kostiju” poljske rediteljke Agneške Holand, koja je dobila Srebrnog medveda (Alfred Bauer nagrada) na Berlinalu, a dobitnica je i ugledne nagrade “Maverick” predstojećeg, 20. Motovun film festivala. U trci za nagrade 24. Palića je i film “Ana, ljubavi moja” rumunskog reditelja Kalina Petera Necera, nagrađen Srebrnim medvedom za montažu (Dana Bunesku), “Nežna žena” ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, kao i “Park” grčke rediteljke Sofije Egzarhu.

Siloviti

Takmičarski program “Paralele i sudari” posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope, predstavlja deset uzbudljivih naslova koji će biti prikazani u subotičkom bioskopu Eurocinema, a među njima je i prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa KrištofaAut”, premijerno prikazan u programu “Izvestan pogled” u Kanu, zatim estonski “Novembar” Rajnera Sarneta, snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, nagrađena na festivalu Trajbeka za najbolju fotografiju, te komična drama “Baka na ledu” slavnog češkog reditelja Bogdana Slame, takođe nagrađena na festivalu Trajbeka - za najbolji scenario.

Hrvatsku, kao zemlju u fokusu 24. Palića, predstavlja u programu “Paralele i sudari” ovogodišnji festivalski hit “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke Hane Jušić o životnim izazovima mlade Marijane i njenom oslobađanju od stega patrijarhalne sredine. Publika će u programu Hrvatska u fokusu videti još osam filmova iz te susedne zemlje, koji će biti prikazan u Art bioskopu “Aleksandar Lifka” u Subotici, a među njima je i “Ustav Republike Hrvatske” doajena hrvatske i jugoslovenske kinematografije Rajka Grlića, u kojem je izuzetnu ulogu ostvario srpski glumac Nebojša Glogovac.

Ne gledaj mi u pijat

U fokusu će biti i filmovi “Ministarstvo ljubavi” Pava Marinkovića, dokumentarac “Dum Spiro Spero”, prvi film poznatog novinara i pisca Pera Kvesića, nekadašnjeg glavnog urednika “Poleta”, igrani film “Goran” reditelja Nevija Marasovića, te kratki filmovi “Ježeva kućicaEve Cvijanović, “PlanemoVeljka Popovića, “KokošUne Gunjak i “PiknikJure Pavlovića, dobitnika Evropske filmske nagrade.

Palićki festival nudi i zanimljiv izbor filmova u selekcijama Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Best of Europe 2016 i Short Matters! Program Eko Dox, u izboru Igora Toholja, predstavlja relevantne dokumentarne filmove sa jakom zajedničkom porukom: “Planeta je u opasnosti – Budućnost je već počela!” Biće prikazani i omaž programi dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka”, kao i priznanja “Underground Spirit”, čiji je dobitnik francuski animator, reditelj i vizuelni umetnik Bertran Mandiko, koji od sredine 90-ih stvara filmove karakteristične po snolikosti, apsurdu, razuzdanoj seksualnosti i pre svega umetničkom postupku gde krajolik uvek igra jednu od glavnih uloga.

Deo programa 24. FEF Palić biće prikazan, kao i proteklih godina, i u Beogradu.

Letnja pozornica

Budžet je ove godine svega oko 150.000 evra, što je gotovo trostruko manje nego pre samo sedam godina. Ministarstvo kulture dalo je devet miliona, Grad Subotica pet, ali je Pokrajinski sekretarijat Vojvodine izdvojio samo jedan milion (2016. bilo je tri miliona, a 2015. šest).

Palićki festival prikazao je 2016. godine više od 100  filmova u 13 programskih celina, a među gostima su bili i Ulrih Zajdl, Kristijan Munđiu, Slobodan Šijan i Karpo Aćimović Godina. Iako su organizatori izrazili tada zadovoljstvo programskim uspehom, ponovo su apelovali na nadležne da obezbede adekvatnu podršku toj jedinstvenoj filmskoj manifestaciji u regionu, koja već nekoliko godina dobija sve manje budžetskih sredstava.

Najboljim filmom 23. Palića proglašen je nemački “Toni Erdman” rediteljke Maren Ade o neobičnom odnosu oca i ćerke, a za režiju je nagrađen rumunski autor Kristijan Munđiju za film “Matura” o kompromisima i implikacijama roditeljstva koji daje širu sliku savremenog društva u tranziciji.

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org za kulturu Jugoistočne Evrope.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.