• Search form

21.07.2016 | 23:47

Početak dijaloga o problemima novosadske nezavisne scene

Početak dijaloga o problemima novosadske nezavisne scene

Predstavnici novosadskih vlasti zaduženi za kulturu održali su 21. jula prvi sastanak sa Inicijativom nezavisne scene kulture Novog Sada u vezi sa brojnim nagomilanim problemima, a iako nije bilo konkretnog pomaka, obe strane izrazile su spremnost za nastavak pregovora koje bi mogla da ubrza i kandidatura Novog Sada za titulu “Evropska prestonicu kulture” (EPK) 2021. godine.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da su vođeni opširni razgovori “u cilјu iznalaženja zajedničkih rešenja za tekuće stvari iz resora kulture”, te da je sastanak u Gradskoj kući “iznedrio brojne predloge, ideje i, kao najvažnije, potencijalna rešenja za višedecenijske probleme” sa kojima se nezavisna kulturna scena suočava. Rožić je kao zaključak sastanka naveo obostranu težnju za nastavkom komunikacije i, kako je rekao, čvrstim trasiranjem puta ka zajedničkom cilјu, a to je “podizanje kvaliteta kulturne scene Grada Novog Sada” u svetlu borbe za dobijanje titule EPK 2021, objavljeno je na gradskom sajtu.

U ime Inicijative nezavisne scene kulture Novog Sada, Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku (GPK) izrazio je zadovolјstvo početkom dijaloga sa gradskim vlastima i dobrom voljom za njegovim nastavkom.

“Ovo je jedan nov način saradnje i komunikacije sa Gradom po pitanju kulture, koji se bazira na pregovaranju”, rekao je Gajić, dodajući da je stvaranje prostora za javni dijalog o stanju današnje kulture i njene nezavisne scene važno i za kampanju za EPK 2021.

“Iako smo naišli na zakonske limite vezane za jedan od naših problema, istovremeno smo naišli i na dobru volјu iz Grada, da zajedničkim pregovaranjem osmislimo način da to rešimo”, rekao je Gajić.

GKP, koja je među više od 20 organizacija koje učestvuju  u novom okupljanju nezavisne scene radi rešavanja akutnih i nagomilanih problema, pozdravila je početak dijaloga s gradskim vlastima i pisanim osvrtom – utiskom u kojem je konstatovala da postoje razumevanje i dobra volja druge strane, a da li će biti i odlučnosti da se reše otvorena pitanja – ostaje da se vidi.

Predstavnici nezavisne scene obrazložili su važnost problematizacije uslova za delovanje udruženja građana u oblasti kulture, podsetivši da je neposredni povod za to izbacivanje jednog udruženja iz prostorija, povećanje kirije za ostale i poslednji gradski konkurs za kulturu na kojem nije podržana nijedna od organizacija sa nezavisne scene koje već godinama čine nezaobilazni deo ukupne kulturne ponude Novog Sada. Ukazali su i na paradoks da gradskim konkursom, i to u jeku kampanje za kandidaturu Novog Sada za EKP 2021, finansijski nisu podržane čak ni organizacije koje su već u procesu realizacije evropskih projekata.

Početak razgovora, u kojem su se gradski službenici pozvali na limitiranost zakonima i ograničene nadležnosti, smer je koji, kako je navela GKP, nije u interesu nijedne strane.

“Ograditi se zakonskim ograničenjima i nadležnostima nije političko pitanje, a mi nismo došli ni kao pravnici, ni kao špekulanti koji bi da nešto isposluju mimo zakona. Zašto onda pričati o zakonima?”, navela je GKP, koja je kao bespredmetno pitanje navela i pitanje reprezentativnosti Inicijative.

“Brojaćemo se sami ako je do brojanja, a demagogiju reprezentativnosti ostavljamo partijama koje su ionako svedene na prebrojavanje”, navela je GKP, dodajući da su se predstavnici Gradske uprave za kulturu, Poslovnog prostora i član Veća za kulturu sa tim složili, što je još jedan dokaz dobre volje.

Kao jedan od načina za rešavanje problema, gradski zvaničnici naveli su izradu Strategije kulturnog razvoja Novog Sada i potom Akcionog plana, koji bi mogli da dovedu do promene zakona koji su nepovoljni za nezavisnu scenu i, između ostalog, pojedina udruženja isterali su na ulicu.

U vezi sa podrškom kandidaturi Novog Sada za EPK 2012, predstavnici Inicijative nezavisne kulturne scene rekli su na sastanku da bi to bilo nepošteno učiniti na štetu zahteva u vezi sa problemima sa kojima se udruženja građana u kulturi suočavaju.

Prema navodima EKP, i taj stav naišao je na razumevanje gradskih zvaničnika kojima je predloženo da uključe organizacije nezavisne kulturne scene u procese odlučivanja o sopstvenim uslovima rada.

“Predložili smo da upravo ovaj proces pregovaranja i institucije koje ćemo osmisliti bude infrastrukturni doprinos razvoju kulture grada, i da ako u tome ne uspemo – nemamo šta da podržimo. Dobre namere su početak, ali nisu dovoljne da se dokaže sloboda i volja”, poručila je EKP

Uoči razgovora sa gradskim zvaničnicima, organizacije sa nezavisne kulturne scene održale su nekoliko internih sastanaka, na kojima su definisale urgentne i dugoročne zahteve i predloge za rešavanja uočenih problema.

*U PRILOGU: Utisak GKP o sastanku

**Foto: novisad.rs

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.