• Search form

21.07.2016 | 23:47

Početak dijaloga o problemima novosadske nezavisne scene

Početak dijaloga o problemima novosadske nezavisne scene

Predstavnici novosadskih vlasti zaduženi za kulturu održali su 21. jula prvi sastanak sa Inicijativom nezavisne scene kulture Novog Sada u vezi sa brojnim nagomilanim problemima, a iako nije bilo konkretnog pomaka, obe strane izrazile su spremnost za nastavak pregovora koje bi mogla da ubrza i kandidatura Novog Sada za titulu “Evropska prestonicu kulture” (EPK) 2021. godine.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da su vođeni opširni razgovori “u cilјu iznalaženja zajedničkih rešenja za tekuće stvari iz resora kulture”, te da je sastanak u Gradskoj kući “iznedrio brojne predloge, ideje i, kao najvažnije, potencijalna rešenja za višedecenijske probleme” sa kojima se nezavisna kulturna scena suočava. Rožić je kao zaključak sastanka naveo obostranu težnju za nastavkom komunikacije i, kako je rekao, čvrstim trasiranjem puta ka zajedničkom cilјu, a to je “podizanje kvaliteta kulturne scene Grada Novog Sada” u svetlu borbe za dobijanje titule EPK 2021, objavljeno je na gradskom sajtu.

U ime Inicijative nezavisne scene kulture Novog Sada, Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku (GPK) izrazio je zadovolјstvo početkom dijaloga sa gradskim vlastima i dobrom voljom za njegovim nastavkom.

“Ovo je jedan nov način saradnje i komunikacije sa Gradom po pitanju kulture, koji se bazira na pregovaranju”, rekao je Gajić, dodajući da je stvaranje prostora za javni dijalog o stanju današnje kulture i njene nezavisne scene važno i za kampanju za EPK 2021.

“Iako smo naišli na zakonske limite vezane za jedan od naših problema, istovremeno smo naišli i na dobru volјu iz Grada, da zajedničkim pregovaranjem osmislimo način da to rešimo”, rekao je Gajić.

GKP, koja je među više od 20 organizacija koje učestvuju  u novom okupljanju nezavisne scene radi rešavanja akutnih i nagomilanih problema, pozdravila je početak dijaloga s gradskim vlastima i pisanim osvrtom – utiskom u kojem je konstatovala da postoje razumevanje i dobra volja druge strane, a da li će biti i odlučnosti da se reše otvorena pitanja – ostaje da se vidi.

Predstavnici nezavisne scene obrazložili su važnost problematizacije uslova za delovanje udruženja građana u oblasti kulture, podsetivši da je neposredni povod za to izbacivanje jednog udruženja iz prostorija, povećanje kirije za ostale i poslednji gradski konkurs za kulturu na kojem nije podržana nijedna od organizacija sa nezavisne scene koje već godinama čine nezaobilazni deo ukupne kulturne ponude Novog Sada. Ukazali su i na paradoks da gradskim konkursom, i to u jeku kampanje za kandidaturu Novog Sada za EKP 2021, finansijski nisu podržane čak ni organizacije koje su već u procesu realizacije evropskih projekata.

Početak razgovora, u kojem su se gradski službenici pozvali na limitiranost zakonima i ograničene nadležnosti, smer je koji, kako je navela GKP, nije u interesu nijedne strane.

“Ograditi se zakonskim ograničenjima i nadležnostima nije političko pitanje, a mi nismo došli ni kao pravnici, ni kao špekulanti koji bi da nešto isposluju mimo zakona. Zašto onda pričati o zakonima?”, navela je GKP, koja je kao bespredmetno pitanje navela i pitanje reprezentativnosti Inicijative.

“Brojaćemo se sami ako je do brojanja, a demagogiju reprezentativnosti ostavljamo partijama koje su ionako svedene na prebrojavanje”, navela je GKP, dodajući da su se predstavnici Gradske uprave za kulturu, Poslovnog prostora i član Veća za kulturu sa tim složili, što je još jedan dokaz dobre volje.

Kao jedan od načina za rešavanje problema, gradski zvaničnici naveli su izradu Strategije kulturnog razvoja Novog Sada i potom Akcionog plana, koji bi mogli da dovedu do promene zakona koji su nepovoljni za nezavisnu scenu i, između ostalog, pojedina udruženja isterali su na ulicu.

U vezi sa podrškom kandidaturi Novog Sada za EPK 2012, predstavnici Inicijative nezavisne kulturne scene rekli su na sastanku da bi to bilo nepošteno učiniti na štetu zahteva u vezi sa problemima sa kojima se udruženja građana u kulturi suočavaju.

Prema navodima EKP, i taj stav naišao je na razumevanje gradskih zvaničnika kojima je predloženo da uključe organizacije nezavisne kulturne scene u procese odlučivanja o sopstvenim uslovima rada.

“Predložili smo da upravo ovaj proces pregovaranja i institucije koje ćemo osmisliti bude infrastrukturni doprinos razvoju kulture grada, i da ako u tome ne uspemo – nemamo šta da podržimo. Dobre namere su početak, ali nisu dovoljne da se dokaže sloboda i volja”, poručila je EKP

Uoči razgovora sa gradskim zvaničnicima, organizacije sa nezavisne kulturne scene održale su nekoliko internih sastanaka, na kojima su definisale urgentne i dugoročne zahteve i predloge za rešavanja uočenih problema.

*U PRILOGU: Utisak GKP o sastanku

**Foto: novisad.rs

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.