• Search form

24.07.2010 | 02:25

Počeo 16. SFF

Sarajevo Film Festival (SFF) svečano je otvoren 23. jula u Narodnom pozorištu, uz crveni tepih po ugledu na najveće svetske filmske manifestacije i dodelu počasnog Srca Sarajeva direktoru Berlinala Diteru Kosliku (Dieter Kosslick), a potom svetskom premijerom filma “Cirkus Columbia” oskarovca Danisa Tanovića, kojim je počeo program “U Ljetnom kinu !hej”.

Počeo 16. SFF

Sarajevo Film Festival (SFF) svečano je otvoren 23. jula u Narodnom pozorištu, uz crveni tepih po ugledu na najveće svetske filmske manifestacije i dodelu počasnog Srca Sarajeva direktoru Berlinala Diteru Kosliku (Dieter Kosslick), a potom svetskom premijerom filma “Cirkus Columbia” oskarovca Danisa Tanovića, kojim je počeo program “U Ljetnom kinu !hej”.

Domaćin ceremonije otvaranja 16. SFF-a, glumac Ermin Bravo, najavio je više od 200 filmova do 31. jula, podsećajući na uspehe projekata koprodukcijskog marketa CineLink na svetskoj festivalskoj sceni, među kojima su pobednički film 60. Berlinala - “Med” Semia Kaplanoglua, “Ako mi se fućka, fućkam” Florina Serbana, dobitnika Srebrnog medveda, te “Utorak nakon Božića” Radua Munteana i “Adrienn Pal” Agnes Kocis, koji su izabrani u selekciju “Izvestan pogled” (Un certain regard) u Kanu.

Program 16. SFF-a predstavlja ukupno 201 film iz 52 zemlje, a mnogi će imati premijeru u Sarajevu, uz fokus, kao i prethodnih godina, na produkciju zemalja u regionu Jugoistočne Evrope.

Selektorka takmičarskog programa Elma Tataragić istakla je na ceremoniji da je 2010. bila izuzetna godina za regionalne filmske stvaraoce, sa uspešnim prisustvom filmova na svim važnim festivalima, sa kojima SFF sarađuje od samih početaka.

Direktor Berlinala Diter Koslik, kome je počasno priznanje Srce Sarajeva uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra, izjavio je da je počastvovan tim priznanjem, te da je prvi put bio na SFF-u pre tri godine, kada se, kako je naveo, "zaljubio" u grad i atmosferu.

Koslik je posebno naglasio da Berlinale i SFF imaju mnogo toga zajedničkog, posebno odnos ka mladim autorima.

"SFF i Berlinale podržavaju mlade filmske stvaraoce, koji sa sobom donose novu energiju u filmsku umetnosti. To su mladi ljudi koji u svojim filmovima obrađuju teme koje podstiču na toleranciju i međusobno prihvatanje”, istakao je Koslik.

Raniji dobitnici počasnog priznanja “Srce Sarajeva” su: direktor Filmskog festivala u Veneciji Marko Miler - 2005. godine, britanski reditelj Majk Li i ministar kulture i sporta Federacije BiH Gavrilo Grahovac 2006. godine, glumac Stiv Bušemi 2007. godine, producentkinja Ket Vilers 2008. i izvršni direktor Mitteldeutsche Medienförderung GmbH Manfred Šmit 2009.

Program na otvorenom 16. SFF-a (U Ljetnom kinu !hej) počeo je svetskom premijerom Tanovićevog filma “Cirkus Columbia”, čija je radnja smeštena u malo hercegovačko mesto početkom 90-ih, uoči tragičnih godina na Balkanu. U tom istorijskom trenutku iz egzila se vraća Divko - glavni protagonista filma - dolazi u rodni kraj s mnogo novca i željom za nizom sitnih osveta.

Reč je o koprodukciji više evropskih i zemalja u regionu (BiH, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Nemačke, Belgije i Srbije), u kojoj igraju i srpski glumac Predrag Miki Manojlović i hrvatska glumačka zvezda Mira Furlan.
Scenario za film “Cirkus Columbia” Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić napisali su prema Đikićevom istoimenom romanu.

Tanovićev film je van konkurencije za nagrade “Srce Sarajeva” za igrani film, koje će dodeliti žiri kojim predsedava nagrađivani rumunski reditelj Kristi Puiu.

Povodom svečanog otvaranja 16. SFF-a, u rezidenciji Konak održan je i prijem gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, kojem je prisustvovalo oko 1.500 zvanica, a nešto posle ponoći upriličen je spektakularni vatromet.

Takmičarski program igranog filma 16. SFF-a predstavlja devet filmova zemalja iz regiona - tri mađarska, dva iz BiH, te po jedan iz Austrije, Srbije, Rumunije i Turske.

To su “Biblioteka “Pascal” mađarskog reditelja Szabolcsa Hajdua, rumunski “Utorak, nakon Božića” Radua Munteana, “Adrienn Pal” Agnes Kocsis, austrijski “Amerika iznutra” Barbare Eder, mađarski “Nežni sin - projekat Frankenštajn” Kornéla Mundruczóa, “Tilva Roš” Nikole Ležaića iz Srbije, kao i domaći filmovi “Jasmina” Nedžada Begovića i “Sevdah za Karima” Jasmina Durakovića, te turski “Vivien” , koji su režirali Durul Taylan i Yagmur Taylan.

Za “Srce Sarajeva” takmiče se i dokumentarni i kratki filmovi iz regiona, a publika će moći da vidi još desetak selekcija, među kojima je “U fokusu” sa najboljim igranim filmovima iz regiona koji su van konkurencije, “Panorama” sa pregledom ostvarenja između avangarde i mejnstrima, “Novi tokovi” sa filmovima autora koji krše pravila filma kao medija i testiraju granice samog procesa gledanja filmova.

Program “Tribute to...” - retrospektiva autora čiji su beskopromisni i kreativni pogledi slomili mnoge tabue, kako u filmu, tako i u društvu, predstavlja ove godine opus Bruna Dumona, koji je već stigao u Sarajevo, a među gostima su najavljeni i glumac Morgan Frimen i reditelji Gaspar Noe, Samuel Maoz i Huan Hose Kampanela...

Frimen je počasni gost 16. SFF-a, a u njegovu čast, sarajevski festival biće i završen filmom “Invictus” Klinta Istvuda, u kojem igra Frimen predsednika Južnoafričke Republike i borca protiv aparthejda Nelsona Mandelu.

Frimen će neposredno posle SFF-a biti i specijalni gost Dubrovačkih filmskih susreta.

Posebna počast biće odata i nedavno preminulom glumcu Bekimu Fehmiuu, zvezdi jugoslovenske kinematografije, a tim povodom 29. jula u Narodnom pozorištu biće prikazan kultni film srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića “Skupljači perja” iz 1967. godine.

SFF će i ove godine prirediti Dan ljudskih prava, u saradnji sa švajcarskom ambasadom, a tim povodom, 29. jula biće prikazan film “Toumast - Gitare i kalašnjikovi” Dominik Margo, u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom i Forumom za ljudska prava u Ženevi, uz specijalnu projekciju filma “S.O.S. Stanje sigurnosti” (Michele Ohayon).

Nagrada za ljudska prava biće dodeljena na svečanoj ceremoniji zatvaranja SFF-a, a dobiće je najbolji dokumentarac iz takmičarskog programa koji obrađuje tematiku ljudskih prava.

SFF je, u saradnji sa HT Eronetom, ustanovio nagradu publike, koja će moći da glasa za najbolji igrani i najbolji dokumentarni film.
SFF i ove godine obuhvata koprodukcijski market Cinelink, kao i Sarajevo Talent Campus, koji je namenjen mladim filmskim profesionalcima iz regiona, a i okupiće i veliki broj eminentnih stručnjaka iz filmske umetnosti, među kojima su i Kaplanoglu, Frimen, Noé, Maoz, kao i drugi brojni domaći i strani profesionalci (David Silber, Jasmila Žbanić, Leon Lučev, Lucile Hadžihalilović, Szabolcs Hajdu, Ágnes Kocsis, Katriel Schory, Nancy Bishop, Licia Eminenti, Frederic Boyer, Daniel Mitulescu...).

U saradnji s Berlinale Talent Campusom i Berlinalom, Sarajevo Talent Campus okupiće od 25. do 31. jula 65 odabranih učesnika iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope, kao i deset mladih nemačkih producenata koji imaju status gostiju tog festivalskog projekta, kao rezultat saradnje sa Fondacijom Robert Bosch.

Organizatori SFF-a, inače, očekuju ove godine rekordnu posetu, uključujući 1.100 gostiju i oko 700 akreditovanih novinara.

Prošle godine srpska kinematografija trijumfovala je na SFF-u - debitantski film “Ordinary People” Vladimira Perišića proglašen je najboljim u konkurenciji deset igranih ostvarenja iz regiona, a “Kavijar konekšn” Dragana Nikolića najboljim dokumentarcem, dok je nagrada za ljudska prava dodeljena filmu “Vrela krv” Marka Mamuzića.

Za ulogu u filmu “Ordinary People”, koji govori o ratnom zločinu iz ugla počinioca, Relja Popović dobio je “Srce Sarajeva” za najboljeg glumaca.

“Ordinary People” prethodno je dobio i nagradu FIPRESCI za najbolji film na 15. SFF-u, koji je završen 20. avgusta dodelom nagrada i projekcijom američkog filma “Rvač” Darena Aronofskog, u prisustvu i reditelja i glavnog glumca Mikija Rurka.

Sajt SFF-a je www.sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.