• Search form

16.05.2018 | 22:17

Počeo 11. Španski metar

Počeo 11. Španski metar

Filmskim ciklusom “Nagrade Goja: Marisa Paredes”, 16. maja u Jugoslovenskoj kinoteci počeo je 11. Španski metar, manifestacija koja će do 30. maja predstaviti više od 20 filmova, među kojima su drame, romanse i crnohumorna ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike.

U Kinoteci će do 18. maja biti prikazano šest filmova filmske, pozorišne i televizijske glumice Marise Paredes, dobitnice Počasne nagrade Goja, najznačajnijeg filmskog priznanja u Španiji. Kolaž inserata iz filmova i izbor fotografija predstavili su presek opusa te glumice, kojoj je Počasna nagrada Goja pripala “zbog plodne i dugotrajne karijere i profesionalnog puta koji održava sa apsolutnom posvećenošću”.

Kako je istakao u ime organizatora direktor Instituta Servantes u Beogradu Enrike Kamačo, Marisa Paredes je karijeru započela sa 14 godina u filmu “091 Policija zove” (1960). Međunarodnu slavu stekla je u filmovima Pedra Almodvara, ali je radila i sa mnogim drugim istaknutim rediteljima, kao što je Fernando Truebo, koji je bio i gost Jugoslovenske kinoteke.

Zahvalivši Kinoteci što je za 11. izdanje Španskog metra pozajmila kopiju Almodovarovog filma “Sve o mojoj majci” (1999), Kamačo je podsetio i na međunarodnu karijeru Marise Paredes, te na mnogobrojna snimanja u Italiji i Francuskoj, a posebno na ulogu u filmu “Život je lep” (1997) Roberta Beninjija, kao i u filmu argentinskog reditelja Artura RipštajnaPukovniku nema ko da piše” (1999), prema romanu Gabrijela Garsije Markesa, koji je deo programa u Jugoslovenskoj kinoteci.

Marisa Paredes je bila i predsednica španske Filmske akademije od 2000. do 2003. godine i, kako je rekao Kamačo, društveno aktivna u periodu kada su španski filmski umetnici rekli odlučno ne ratu u Iraku.

Španski konzul Emilio Ramos zahvalio je publici što je u velikom broju došla na otvaranje Španskog metra.

“Već tri godine imam čast da prisustvujem otvaranju Španskog metra, koji je veoma važna tačka u predstavljanju španske kinematografije i kinematografija na španskom jeziku. Mi zapravo predstavljamo i nešto što se zove marka Espanja, koja pokazuje kulturu na španskom jeziku. Ono što mi uvek privlači pažnju jeste koliko publike dolazi na Španski metar i na druge aktivnosti vezane za kulturu na španskom jeziku. Ponosan sam i zahvalan zbog toga”, izjavio je Ramos, izrazivši zadovoljstvo što ambasada Španije ima priliku da sarađuje sa ustanovama kulture u Srbiji, sa ambasadama zemalja španskog govornog područja i sa Institutom Servantes.

I upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović poželeo je dobrodošlicu mnogobrojnoj publici i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa partnerima iz Španije.

“Zahvaljujući tome bili smo u prilici poslednjih desetak i više godina da vam predstavimo veliki broj sjajnih filmova koje inače ne biste mogli da vidite u Beogradu. Ovoga puta program u Kinoteci posvećen je legendarnoj glumici Marisi Paredes, koju su naši gledaoci upoznali i zavoleli još 90-ih godina, kada je u bioskopima na redovnom repertoaru bio veliki broj filmova iz Španije, Francuske i drugih evropskih zemalja”, rekao je Vujović. U distribuciji je svojevremeno bio i film kojim je počeo ciklus Marise Paredes – “Đavolja kičma” (2001) Giljerma del Tora, jedan od filmova koji su, kako je istakao Vujović, učinili da se španska kinematografija na poseban način zavoli u Beogradu.

Ciklus Marise Maredes obuhvata i filmove “Cvet moje tajne” (Pedro Almodovar), “Divlja deca” (Karlos Molinero), “Hladno sunce zimi” (Pablo Malo), “Sve o mojoj majci” (Pedro Almodovar) i “Pukovniku nema ko da piše” (Arturo Ripstajn).

Španski metar biće nastavljen 23. i 24. maja u Domu omladine Beograda programom Ženski ugao sa četiri dugometražna i četiri kratka filma španskih rediteljki, a zatim će od 25. do 30. maja biti prikazan tradicionalni presek savremenog španskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koji premijerno nudi deset ostvarenja iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele.

Ciklus Ženski ugao, sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes, odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Program obuhvata filmove “Mlada” (Paula Ortis), “Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan” (Letisija Dolera), “Marija Moliner. Širenje reči” (Vicki Kalavija) i “Migel i Vilijam” (Ines Paris), uz selekciju kratkometražnih ostvarenja “Riot Girls: Španjolke na kratkom metru”.

Ciklus premijernih projekcija Savremeni film počinje 25. maja u Dvorani KCB-a ostvarenjem “Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca” rediteljke Ines Paris o glumici koja se bori sa svojim nesigurnostima, kako ličnim, tako i profesionalnim.

Ines Paris je najavljena kao gošća 11. Španskog metra, a nakon projekcije svog filma razgovaraće u foajeu KCB-a o svojim ostvarenjima, kao i o španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni...

I glavni junak filma “Showroom” prolazi kroz krizu nakon što ostane bez posla, koja će ga odvesti u apsurdne situacije na granici ludila. Radnja nagrađivanog katalonskog ostvarenja “Prevrtljiva slava” smeštena je u 1937. godinu i prati vojnika Ljuisa koji ne veruje u rat u kojem se bori. Film “Obespravljeni” prati dešavanja iz 1988. godine sa granice između Venecuele i Kolumbije, a ostvarenje “Nevidljiva ruka” se na nesvakidašnji način bavi položajem radnika u savremenom društvu.

Vedrije teme pokrenute su u filmu “Stari prijatelji”, u kojem trojica vremešnih muškaraca odlučuju da ukradu urnu sa pepelom preminulog prijatelja i da je odnesu u njihov stari kraj.

Za ljubitelje romantičnih filmskih priča preporučeno je hvaljeno ostvarenje “10.000 km” u kojem se zaljubljeni par suočava sa izazovom održavanja veze na daljinu tokom godinu dana.

U filmu “Iluzijed.o.o” grupa profesionalnih glumaca na urnebesan način fingira određene situacije u stvarnom životu, a u filmu “Spajanja” glavni junak obilazi najudaljenija mesta u Galisiji u potrazi za zvukovima, ljudima i prirodom.

Festival će zatvoriti 30. maja romantični mjuzikl “Ludi od ljubavi”, priča o četiri rođake koje žive u istoj zgradi i suočavaju se sa različitim životnim situacijama, ljubavnim problemima i brojnim tragikomičnim avanturama.

Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a detaljan program nalazi se na sve informacije nalaze se na festivalskom sajtu spanskimetar.rs, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.