• Search form

11.08.2017 | 09:42

Počela 12. Interakcija

Počela 12. Interakcija

Međunarodni studentski kamp “Interakcija” počeo je 10. avgusta dolaskom 15 učesnika – mladih dokumentarista sa filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, koji će narednih dana, podeljeni u tri ekipe, snimiti u Čačku, Ivanjici i Užicu tri dokumentarca na temu “Mali grad – veliki ljudi”.

U organizaciji Nezavisnog filmaskog centra “Filmart” iz Požege, 12. “Interakcija” počela je okupljanjem studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije u Kulturnom centru Beograda, gde je održana uvodna radionica uoči odlaska u Požegu.

Efim Graboj, student režije iz Tel Aviva, zajedno sa snimateljkom iz Argentine, Konstancom Sandoval i Antonom Levkinim, studentom zvuka na najstarijoj filmskoj školi u svetu - moskovskom VGIK-u, te montažerom Validom Mesnauijem iz Maroka i Milenom Šmigić, studentkinjom produkcije iz Beograda, inspiraciju za film će pronaći u Užicu.

Anastasija Dabrovska iz Poljske, dobitnica brojnih nagrada na filmskim festivalima režiraće dokumnetarac u Ivanjici. Rumunka Joana Turkan, studentkinja kamere, snimatelj zvuka Herardo Martinez iz Meksika, Libanac Peter Musa, student montaže na Američkom univerzitetu u Dubaiju i Nemanja Bogdanović sa novosadske Akademije umetnosti, zajedno sa rediteljkom filma, kroz dokumentarac, prikazaće Ivanjicu iz svog ugla.

Reditelj čačanske priče je Havijer Rodrigez, koji je nakon studija fotografije upisao filmsku režiju u Madridu, Bartoš Opolski, student kamere u Poljskoj će biti snimatelj, a Ruskinja Marina Čerepanova će potpisati zvuk na filmu. Montažer filma čačanske ekipe, Marko Džambić, student je Fakulteta dramskih umetnosti, dok će ekipu u Čačku organizovati, do sada prvi predstavnik Crne Gore na kampu, Marina Čabarkapa, studentkinja produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26. avgusta u Dvorani KCB-a.

Učesnici 12. kampa “Interakcija”, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 140 kandidata, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Učesnicima “Interakcije” pridružiće se u Požegi narednih dana i 20 polaznika masterklasa Interdoc. Dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su istaknuti srpski dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, učesnici će u večernjim satima, kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći da pogledaju studentske, ali i dokumentarne filmove afirmisanih domaćih autora. Pored filmova učesnika, u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani “Unplagged Mladena Kovačevića i “Flotel EuropaVladimira Tomića, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinalu. Takođe, Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac “Controindicazione”.

Biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILECT.

U saradnji sa Media deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani Media dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa. Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o Media potprogramu i karakteristike konkursnih procedura koje postoje, a biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od 2016. godine, uporedo sa održavanjem kampa "Interakcija" i masterklasa "Interdoc", Filmart organizuje i rezidencijalni program Inter | Video | Akcija za domaće video umetnike. Prošlogodišnje učesnice – umetnice Dragana Žarevac i Anica Vučetić predstavile su nastale radove na izložbi u Galeriji Remont u Beogradu, a njenim otvaranjem, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju, 12. Interakcija je zapravo i počela.

Ove godine, beogradski umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom, realizovaće svoje video radove.

Na kampu “Interakcija” do sada je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklas Interdoc pohađalo 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film, a osvojeno je 14 nagrada na filmskim festivalima širom sveta, uključujući nagradu žirija dokumentarne sekcije proteklog 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, koju je mladi autor Luka Popadić dobio za film “Ringišpil”.

Kamp “Interakcija” realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.