• Search form

11.08.2017 | 09:42

Počela 12. Interakcija

Počela 12. Interakcija

Međunarodni studentski kamp “Interakcija” počeo je 10. avgusta dolaskom 15 učesnika – mladih dokumentarista sa filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, koji će narednih dana, podeljeni u tri ekipe, snimiti u Čačku, Ivanjici i Užicu tri dokumentarca na temu “Mali grad – veliki ljudi”.

U organizaciji Nezavisnog filmaskog centra “Filmart” iz Požege, 12. “Interakcija” počela je okupljanjem studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije u Kulturnom centru Beograda, gde je održana uvodna radionica uoči odlaska u Požegu.

Efim Graboj, student režije iz Tel Aviva, zajedno sa snimateljkom iz Argentine, Konstancom Sandoval i Antonom Levkinim, studentom zvuka na najstarijoj filmskoj školi u svetu - moskovskom VGIK-u, te montažerom Validom Mesnauijem iz Maroka i Milenom Šmigić, studentkinjom produkcije iz Beograda, inspiraciju za film će pronaći u Užicu.

Anastasija Dabrovska iz Poljske, dobitnica brojnih nagrada na filmskim festivalima režiraće dokumnetarac u Ivanjici. Rumunka Joana Turkan, studentkinja kamere, snimatelj zvuka Herardo Martinez iz Meksika, Libanac Peter Musa, student montaže na Američkom univerzitetu u Dubaiju i Nemanja Bogdanović sa novosadske Akademije umetnosti, zajedno sa rediteljkom filma, kroz dokumentarac, prikazaće Ivanjicu iz svog ugla.

Reditelj čačanske priče je Havijer Rodrigez, koji je nakon studija fotografije upisao filmsku režiju u Madridu, Bartoš Opolski, student kamere u Poljskoj će biti snimatelj, a Ruskinja Marina Čerepanova će potpisati zvuk na filmu. Montažer filma čačanske ekipe, Marko Džambić, student je Fakulteta dramskih umetnosti, dok će ekipu u Čačku organizovati, do sada prvi predstavnik Crne Gore na kampu, Marina Čabarkapa, studentkinja produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26. avgusta u Dvorani KCB-a.

Učesnici 12. kampa “Interakcija”, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 140 kandidata, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Učesnicima “Interakcije” pridružiće se u Požegi narednih dana i 20 polaznika masterklasa Interdoc. Dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su istaknuti srpski dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, učesnici će u večernjim satima, kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći da pogledaju studentske, ali i dokumentarne filmove afirmisanih domaćih autora. Pored filmova učesnika, u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani “Unplagged Mladena Kovačevića i “Flotel EuropaVladimira Tomića, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinalu. Takođe, Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac “Controindicazione”.

Biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILECT.

U saradnji sa Media deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani Media dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa. Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o Media potprogramu i karakteristike konkursnih procedura koje postoje, a biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od 2016. godine, uporedo sa održavanjem kampa "Interakcija" i masterklasa "Interdoc", Filmart organizuje i rezidencijalni program Inter | Video | Akcija za domaće video umetnike. Prošlogodišnje učesnice – umetnice Dragana Žarevac i Anica Vučetić predstavile su nastale radove na izložbi u Galeriji Remont u Beogradu, a njenim otvaranjem, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju, 12. Interakcija je zapravo i počela.

Ove godine, beogradski umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom, realizovaće svoje video radove.

Na kampu “Interakcija” do sada je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklas Interdoc pohađalo 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film, a osvojeno je 14 nagrada na filmskim festivalima širom sveta, uključujući nagradu žirija dokumentarne sekcije proteklog 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, koju je mladi autor Luka Popadić dobio za film “Ringišpil”.

Kamp “Interakcija” realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

 • 22.04.2017 | 10:00

  Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6, Maribor

  VIS-À-VIS - Zbirka UGM in zbirka 49 Nord 6 Est - Frac Lorraine - razstava (21.4.-20.8.2017.)

  sodelujoči umetniki: NIKA AUTOR (Slo), ÁLVARO BARRIOS (Col), SANDI ČERVEK (Slo), IVAN DVORŠAK (Slo), PATRICK FAIGENBAUM (Fra), MARCO GODINHO (Prt), MARIE-ANGE GUILLEMINOT (Fra), ZDENKO HUZJAN (Slo), HAO JINGFANG & WANG LINGJIE (Chn/Fra), PETRA KAPŠ (Slo), STOJAN KERBLER (Slo), DAVID LAMELAS (Arg/Fra), POLONA MAHER (Slo), CLAIRE MOREL (Fra), ROMAN OPALKA (Pol/Fra), ALEN OŽBOLT (Slo), LUDVIK PANDUR (Slo), ZORA PLEŠNAR (Slo), MARKO POGAČNIK (Slo), OTO RIMELE (Slo), KARIN SANDER (Deu), MIRA SANDERS (Bel), SIMONA ŠUC (Slo), FIONA TAN (Idn/Nld), SAŠO VRABIČ (Slo), IAN WILSON (USA)

  kustosinja razstave: Andreja Borin

  postavitev razstave: Andreja Borin in Simona Šuc

  oblikovanje: Matej Koren Studio

  prevod: Ksenija Vidic

  www.fraclorraine.org

  http://www.ugm.si

  21.05.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  DAN GRAHAM (1942, New York): ZABAVA ZA CIJELU OBITELJ - izložba (20.5.-27.8.2017.)

  kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

  partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

  http://www.msu.hr

  07.06.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  SintArt 08
  ALEM KORKUT (1970, Travnik): GRAVITACIJA - izložba (6.6.-30.9.2017.)
  kustosica izložbe: Nataša Ivančević

  http://www.msu.hr

  17.06.2017 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana
  32. GRAFIČNI BIENALE: KRITERIJ ROJSTVA (16.6.-29.10.2017.)

  http://www.mglc-lj.si

  30.06.2017 | 15:00

  Kibla, Maribor

  PATRICIA PICCININI (Avstralija): ZAVEST / CONSCIOUSNESS - razstava (29.6.-14.10.2017.)
  http://www.patriciapiccinini.net

  https://www.youtube.com/watch?v=RPC_7JahYsM

  http://www.kibla.org

  07.07.2017 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  RADOŠ ANTONIJEVIĆ (1969, Pančevo): NA SVOME MJESTU STAJATI - izložba (6.7.-30.8.2017.)
  http://radosantonijevic.weebly.com

  kustos izložbe: Mladen Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske

   

  http://www.msurs.net

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  IVANA FRANKE: STRUJANJE PERCEPCIJE (SVEMIRI MISLI) / TOMMI GRÖNLUND i PETTERI NISUNEN: SIVA ZONA - izložba (6.7.-20.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  07.07.2017 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  ANTO KAJINIĆ (1953, Modriča): PUTOVANJE KROZ BJELINE - izložba (6.7.-31.8.2017.)

  http://www.msu.hr

  12.07.2017 | 10:00

  Galerija umjetnina, Kralja Tomislava 15, Split
  ARHITEKTURA U SUVREMENOJ UMJETNOSTI / ARCHITECTURE IN CONTEMPORARY ART - izložba (11.7.-27.8.2017.)

  umjetnici/artists: DUŠKA BOBAN, TOMISLAV BUNTAK, TOMISLAV ČERANIĆ, IGOR EŠKINJA, ANDREA FRASER, CYPRIEN GAILLARD, ZLATKO KOPLJAR, ARMIN LINKE/SRĐAN JOVANOVIĆ WEISS, ANITA MILOŠ, VEDRAN PERKOV, RENATA POLJAK, VIKTOR POPOVIĆ, NELI RUŽIĆ, JULIÃO SARMENTO, JEE YOUNG SIM, LANA STOJIĆEVIĆ, DARIO ŠOLMAN, MARKO TADIĆ, PATRICIA TEODORESCU, ZLATAN VEHABOVIĆ

  kustosi / curated by: Jasminka Babić & Branko Franceschi

  https://www.galum.hr

  15.07.2017 | 12:00

  Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
  FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA - NOĆ - izložba (14.7.-21.8.2017.)
  kustosi: tim Švajcarskog instituta za savremenu umetnost, Njujork i Žili Bukobza

  umetnici: DANAI ANESIJADU, DARJA BAJAGIĆ, DORA BUDOR, ULISES KARION, HEMAN ČONG, BRIS DELSPERŽE, ALEKSANDRA DOMANOVIĆ, MATIS GASER, DAJGA GRANTINA, SINIŠA ILIĆ, ALEKS IZRAEL, BERTRAN LAVIJE, VILIJAM LEVIT, KRISTIJAN MARKLEJ, RODRIGO MATEUS, BENJAMIN RAMIREZ PEREZ, KARIS RODRIGEZ, BOJAN ŠARČEVIĆ, EJMI SIGL, TOBIJAS ŠPIHTIH, RAŠA TODOSIJEVIĆ
  produkcija: Balkan Projects

  http://www.msub.org.rs

Video
15.08.2017 | 19:22

Neko kao ti...

Grupa Eva Braun, koja više od tri godine nije samostalno nastupala u Beogradu, održaće 7.