• Search form

11.08.2017 | 09:42

Počela 12. Interakcija

Počela 12. Interakcija

Međunarodni studentski kamp “Interakcija” počeo je 10. avgusta dolaskom 15 učesnika – mladih dokumentarista sa filmskih akademija iz različitih krajeva sveta, koji će narednih dana, podeljeni u tri ekipe, snimiti u Čačku, Ivanjici i Užicu tri dokumentarca na temu “Mali grad – veliki ljudi”.

U organizaciji Nezavisnog filmaskog centra “Filmart” iz Požege, 12. “Interakcija” počela je okupljanjem studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije u Kulturnom centru Beograda, gde je održana uvodna radionica uoči odlaska u Požegu.

Efim Graboj, student režije iz Tel Aviva, zajedno sa snimateljkom iz Argentine, Konstancom Sandoval i Antonom Levkinim, studentom zvuka na najstarijoj filmskoj školi u svetu - moskovskom VGIK-u, te montažerom Validom Mesnauijem iz Maroka i Milenom Šmigić, studentkinjom produkcije iz Beograda, inspiraciju za film će pronaći u Užicu.

Anastasija Dabrovska iz Poljske, dobitnica brojnih nagrada na filmskim festivalima režiraće dokumnetarac u Ivanjici. Rumunka Joana Turkan, studentkinja kamere, snimatelj zvuka Herardo Martinez iz Meksika, Libanac Peter Musa, student montaže na Američkom univerzitetu u Dubaiju i Nemanja Bogdanović sa novosadske Akademije umetnosti, zajedno sa rediteljkom filma, kroz dokumentarac, prikazaće Ivanjicu iz svog ugla.

Reditelj čačanske priče je Havijer Rodrigez, koji je nakon studija fotografije upisao filmsku režiju u Madridu, Bartoš Opolski, student kamere u Poljskoj će biti snimatelj, a Ruskinja Marina Čerepanova će potpisati zvuk na filmu. Montažer filma čačanske ekipe, Marko Džambić, student je Fakulteta dramskih umetnosti, dok će ekipu u Čačku organizovati, do sada prvi predstavnik Crne Gore na kampu, Marina Čabarkapa, studentkinja produkcije na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe će se okupiti u Požegi, u kojoj će do 25. avgusta boraviti i montirati dokumentarce.

Premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana 26. avgusta u Dvorani KCB-a.

Učesnici 12. kampa “Interakcija”, koji su izabrani na konkursu, u konkurenciji od preko 140 kandidata, snimiće dokumentarce, razmeniti iskustvo sa kolegama-studentima, ali i stvoriti kontakte za buduću profesionalnu saradnju.

Učesnicima “Interakcije” pridružiće se u Požegi narednih dana i 20 polaznika masterklasa Interdoc. Dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su istaknuti srpski dokumentaristi Dragan Elčić i Mladen Matičević.

Istovremeno, učesnici će u večernjim satima, kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći da pogledaju studentske, ali i dokumentarne filmove afirmisanih domaćih autora. Pored filmova učesnika, u okviru programa Interscreen, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani “Unplagged Mladena Kovačevića i “Flotel EuropaVladimira Tomića, koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinalu. Takođe, Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan njen dokumentarac “Controindicazione”.

Biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola - CILECT.

U saradnji sa Media deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani Media dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa. Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o Media potprogramu i karakteristike konkursnih procedura koje postoje, a biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od 2016. godine, uporedo sa održavanjem kampa "Interakcija" i masterklasa "Interdoc", Filmart organizuje i rezidencijalni program Inter | Video | Akcija za domaće video umetnike. Prošlogodišnje učesnice – umetnice Dragana Žarevac i Anica Vučetić predstavile su nastale radove na izložbi u Galeriji Remont u Beogradu, a njenim otvaranjem, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju, 12. Interakcija je zapravo i počela.

Ove godine, beogradski umetnici Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa, kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom, realizovaće svoje video radove.

Na kampu “Interakcija” do sada je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je masterklas Interdoc pohađalo 78 učesnika iz 30 zemalja.

Snimljen je 41 dokumentarni film, a osvojeno je 14 nagrada na filmskim festivalima širom sveta, uključujući nagradu žirija dokumentarne sekcije proteklog 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, koju je mladi autor Luka Popadić dobio za film “Ringišpil”.

Kamp “Interakcija” realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora.

*Foto: Milica Đorđević

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.