• Search form

13.10.2017 | 13:45

Pobednici 8. Bosifesta

Pobednici 8. Bosifesta

Gran pri osmog Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom - Bosifesta osvojio je francuski dokumentarni film „Ustani i hodaj“ Matjua Firmina, nagradu za najbolju režiju dobio je „Daniel“ Anastazije Dobrovske iz Poljske, a za najbolji scenario nagrađen je „Poslušaj tišinu“ Mariam Čačije iz Gruzije.

Specijalna priznanja pripala su poljskim filmovima „U drugom svetu“ Ane Bedinske i „Dva sveta“ Macleja Adameka, kao i izraelskom „Moj brat heroj“ Jonatana Nirua i Enoša Kaselua, koji je imao svetsku pretpremijeru na osmom Bosifestu, završenom 12. oktobra u “Amfiteatru” Sava centra uručenjem nagrada.

Dobitnik Gran prija Matju Firmin, koji u svom filmu prikazuje kako se izborio sa paraplegijom, izjavio je da je srećan zbog nagrade, a pre svega zbog prilike da film prikaže i van Francuske. Bosifestu je zahvalio na tome što baca pozitivno svetlo na probleme osoba sa invaliditetom.

“Svi mi imamo duboko u sebi snagu da se borimo. Važno je to znati. Bio sam pesimista, ali ako sam ja mogao da pronađem tu snagu, onda to svako može. Ipak, ne bih bio tu bez pomoći svojih prijatelja, ali i javne zdravstvene službe. Zato svi treba da branimo javni zdravstveni sistem“, poručio je Firmin.

Ustani i hodaj

Prema obrazloženju žirija, “Ustani i hodaj” je jedinstven dokumentarac po mnogo čemu. Metju Firmin, glavni urednik TV stanice Spisee govori o svojoj borbi protiv paraplegije. Jednog dana, posle moždanog udara probudio se kao paraplegičar, kao hendikepiran čovek. Kamera je zabeležila svu mukotrpnost savlađivanja situacije u kojoj se našao i njegove borbe da se sa njom izbori. “Zadivljujuća je njegova borba i motivacija i podrška ljudima koji su u njegovom okruženju. Tokom cele godine on će voditi video dnevnik od prvih dana do trenutka kada je ponovo prohodao”, naveo je žiri, u kojem su bili Anica Dobra i Radoslav Zelenović, koji su uručili nagrade, te Predrag Antonijević.

Rediteljka Anastazija Dobrovska takođe je izrazila zahvalnost organizatorima Bosifesta, ističući značaj tog festivala zbog fokusa na osobe sa invaliditetom.

Nagradu za scenario primila je asistentkinja autorke Mariam Čačije.

Dobitnica specijalnog priznanja Ana Bedinska istakla je da joj to priznanje mnogo znači jer je prvi put u konkurenciji na nekom festivalu, a zahvalila je organizatorima Bosifesta, kao i junakinji filma Kaši što ju je pustila u svoj svet.

Druga dva specijalna priznanja biće uručena naknadno.

Predsednica žirija Anica Dobra zahvalila je organizatorima i učesnicima, navodeći da bi želela da svi dobiju nagrade.

“Hvala vam na inspiraciji, na snazi. Neverovatno je da jedan ovakav festival postoji u našem gradu. To je jedan od dobrih razloga zašto treba ostati ovde”, rekla je ona obraćajući se mnogobrojnoj, pretežno mladoj publici.

Radoslav Zelenović, Anica Dobra i direktor Bosifesta Darko Ivić

Radoslav Zelenović, koji je drugi put u žiriju Bosifesta, izjavio je da je postao ozbiljan ljubitelj te vrste filmova, pogotovo što je imao prilike da sretne njihove autore i aktere.

“Ovim filmovima nije potreban prevod, sa koje god strane sveta da dolaze potpuno vam je jasno koji su problemi te osobe i kako se sa njima nosi. Mislim da na Bosifestu ni ne treba dodeljivati nagrade, jer su svi autori ovih filmova i njihovi junaci – pobednici”, istakao je Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić, koji je godinama bio na čelu Jugoslovenske kinoteke.

Direktor Bosifesta Darko Ivić izrazio je zadovoljstvo zbog velikog broja srednjoškolaca i studenata koji su pratili osmog izdanje tog festivala, kao i uverenje da će filmovi koje su videli uticati na njihovo razmišljanje, kako sada, tako i kada postanu političari, novinari, doktori, umetnici…

“Važno je da budemo ljudi jedni prema drugima, da imamo empatiju ne samo prema osobama sa invaliditetom, nego prema svima. To je cilj našeg Festivala”, rekao je Ivić.

Za doprinos realizaciji 8. Bosifesta volonteri su dobili diplome Hendi centra Koloseum.

*Foto: Nemanja Đorđević

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.