• Search form

01.04.2018 | 22:15

Pobednici 65. Martovskog festivala

Pobednici 65. Martovskog festivala

Gran pri za najbolji dugometražni dokumentarni film na 65. Martovskom festivalu u Beogradu dobio je “Wongar” rediteljke Andrijane Stojković, najboljim kratkim dokumentarcem proglašen je “IstiDejana Petrovića, najbolji animirani film je “NeputovanjaAne Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, Gran pri za eksperimentalni film/video art dodeljen je filmu “Zvezde GaomeiguaMarka Grbe Singha, koji je dobio i strukovnu nagradu za režiju, dok je najboljim domaćim kratkim igranim filmom proglašen “LijanaIvana Đurovića, a stranim “Vidi kakva je” Gorana Stolevskog iz Makedonije.

Uz pobednike u takmičarskim kategorijama, koji su dobili i novčani iznos od po 2.000 evra, na svečanom zatvaranju 65. Martovskog festivala 1. aprila u Domu omladine Beograda proglašeni su i dobitnici četiri strukovne nagrade vredne po 500 evra – za režiju, kameru, montažu i zvuk, a publika je imala priliku da prisustvuje srpskoj premijeri filma “Preko svih granica” o životu mlade ruske gimnastičarke, u režiji Marte Prus.

Dobitnici nagrada 65. Martovskog festivala

Gran Pri za najbolji dugometražni dokumentarni film dodeljen je filmu “WongarAndrijane Stojković uz obrazloženje žirija da se izdvojio “minimalizmom, skromnošću, mudrošću, sinematičnošću i promišljenom i zaokruženom filmskom formom” priče o strancu u stranoj zemlji koga, nakon života provedenog u beleženju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti.

“Starosti obeleženoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima sa kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu porodicu, ženu i decu. Autorka Andrijana Stojković nam, svesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži istorijske ili moralne lekcije. Rediteljka se odlučila samo na to da nam - bez spoljašnjih intervencija - pokaže, da nam preda univerzum kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melanholičnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo beleži detalje tog sveta, u isto vreme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrednosti”, naveo je žiri koji su činili programska producentkinja Al Džazira Balkans Leila Dedić, reditelj Ognjen Glavonić i montažerka Vanja Kovačević.

Andrijana Stojković, Gran pri za dokumentarni film preko 50 minuta

Gran pri za najbolji kratki dokumentarni film dodeljen je filmu “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici života u zatvorima u Srbiji, koji je za to ostvarenje u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, čija je svetska premijera bila na 30. IDFA, osvojio i specijalnu nagradu produkcijske kuće “Living Pictures” u vrednosti od 2.000 evra za usluge postprodukcije narednog filma.

Petrović, kako je istakao festivalski žiri, osobenom filmskom vizuelnom stilizacijom daje uvid u nepristupačne živote ljudi na margini.

“Originalnim dramatruškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, reditelj nas vodi kroz osećaj jednakosti između njih”, naveo je žiri za domaći dokumentarni film do 50 minuta, koji je jednoglasno odlučio, a činili su ga reditelj i novinar Robert Zuber, pisac, novinar i filmski kritičar Dragan Jovićević i reditelj, scenarista i producent Srđan Šarenac.

Dejan Petrović, Gran pri za dokumentarni film do 50 minuta

Gran pri za najbolji animirani film dodeljen je ostvarenju “NeputovanjaAne Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg, koji je imao svetsku premijeru na 68. Berlinalu ranije ove godine.

Žiri je naveo da bi, kada bi pravila to dozvoljavala, izabrao dva pobednika u kategoriji animiranog filma, a nakon dugih razgovora, odlučio je da Gran pri dobije film koji koristi metaforičke mogućnosti animacije kako bi provocirao. “Distopijsko ogledalo realnosti koje preispituje naše lične granice”, naveo je za “Neputovanja” žiri koji su činili rediteljka i producentkinja Vesela Dančeva, producentkinja Tina Smrekar i producent i autor animiranih filmova Žan-Lik Slok.

Nikola Majdak Mlađi i Ana Nedeljković, Gran pri za animirani film

Gran Pri u kategoriji eksperimentalnog filma/video arta dodeljen  je filmu ”Zvezde GaomeiguaMarka Grbe Singha, uz obrazloženje žirija da “inteligentno, sa humorom i usuđujućom začudnošću, spaja eksperimentalne i narativne filmske strategije, mitske i svakodnevne prostore, univerzalnost koju je danas prisvojila globalizacija i lokalnu specifičnost i konkretnost mesta”. Singh na taj način istovremeno i omogućava i prisiljava gledaoca da se “oslobodi svih očekivanja i prepusti prastaroj veštini pripovedanja u kojoj autor, kao i Šeherezada, neprestano mora da plete nove niti - u našem slučaju da ih plete, kida, vezuje i razvezuje čvorove”.

“Autor, u ovom slučaju, nije samo onaj koji priča priču već je i nastanjuje, unoseći specifičan humor i pometnju  koja utiče čak i na bogove. Film ‘Zvezde Gaomeigua’ je prašnjavi spomenar u kome se kriju male tajne koje je vreme odnelo i od običnih ljudskih priča napravilo legende”, naveo je žiri koji su činili filozof i koordinator programa Multimedijalnog instituta (MaMA) u Zagrebu Petar Milat, nezavisna kustoskinja i autorka Jelena Vesić i montažer i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Dragan Dimčić.

Marko Grba Singh i žiri za eksperimentalni film/video art

Marko Grba Singh je dobio i nagradu za režiju zbog “duhovitog, autoironičnog i inovativnog rukopisa i veštine poigravanja naracijom koja je na granici između igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, a koja za rezultat ima film koji je pesma napisana pa otpevana filmskim jezikom” – kako je naveo žiri za dodelu strukovnih nagrada u sastavu: rediteljka Mina Đukić, direktorka fotografije Bojana Andrić i montažer i Filip Dedić.

Gran pri za najbolji domaći kratki igrani film dodeljen je ostvarenju “Lijana” reditelja Ivana Đurovića, koji se bavi “osobenom pričom, koja uspeva da postane univerzalna i kompleksna studija generacijskog konflikta i oštra društvena kritika”.

“To je mračni, upozoravajući svet, vešto, strastveno i vizuelno upečatljivo stvoren od strane obećavajućeg mladog autora”, naveo je žiri, koji su činili scenarista i reditelj Vuk Ršumović, selektorka programa New East Cinema Olja Sova iz Londona i producentkinja Miljenka Čogelja.

Ivan Đurović, Gran pri za kratki igrani film

Gran pri za najbolji strani kratki igrani film dodeljen je makedonskom "Vidi kakva je" Gorana Stolevskog, uz obrazloženje da predstavlja snažnu kritiku aktuelnog političkog i psihološkog trenutka izraženu kroz beskompromisni prikaz nezavisne, pozitivne junakinje koja kroz život prolazi odlučno i dostojanstveno. “To je precizno režiran film i primer snažnog, autentičnog i upečatljivog autorskog izraza; i aktivan poziv na preispitivanje stereotipa u reprezentaciji žene u savremenom filmu”, istakao je žiri.

Đurovićev film “Lijana” dobio je i nagradu za najbolju kameru, uz obrazloženje da je direktor fotografije Igor Marović “zrelo, znalački i dosledno” obavio kompleksan filmski zadatak. “Poetika vizuelnog pristupa utkala je u ovu filmsku priču izrazitu uzbudljivost i održala je tokom celog filma”, istakao je žiri.

Nagrađivani domaći dokumentarni film “Druga strana svegaMile Turajlić, pobednik 30. IDFA u Amsterdamu, dobio je dve strukovne nagrade – za montažu (Aleksandra Milovanović) i zvuk (Aleksandar Protić).

Aleksandra Milovanović, nagrada za montažu

Montažnim postupkom u filmu "Druga strana svega" na vešt način se preispituju društvene, političke, porodične i ekonomske okolnosti u vremenu od stvaranja Jugoslavije do danas, istakao je žiri, koji je dodelio i nagradu za najbolji zvuk filmu Mile Turajlić, uz obrazloženje da je njegova kompleksna dramaturgija “oživela i realni i metaforični prostor stana, dodelila mu karakteristike lika, a istovremeno u jezik dokumentarnog filma unela napetost koja je svojstvena igranom žanrovskom filmu”.

Gran pri nagrade uručili su dobitnicima zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik festivalskog Odbora Andreja Mladenović, umetnički direktor Martovskog festivala Marko Popović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović, reditelj i profesor FDU u Beogradu Ivan Stefanović, producentkinja animiranih filmova Tina Smrekar, te Dragoljub Stanković u ime kompanije Lukoil Srbija, prijatelja Martovskog festivala.

Strukovne nagrade su uručili članovi festivalskog Odbora rediteljka Maša Nešković, producent Miloš Avramović, montažerka Nataša Damjanović i, u ime organizatora, v.d. direktor Doma omladine Beograda Nenad Dragović.

Jubilarni, 65. Martovski festival prikazao je od 28. marta više od 120 filmova, od kojih je 80 bilo u takmičarskim kategorijama, a uz revijalni program i specijalne projekcije, obuhvatao je i radionice, predavanja i susrete sa autorima.

Stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival održan je pod pokroviteljstvom Grad Beograd, Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Filmskog centra Srbije.

*Foto: Stanislav Milojković

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.