• Search form

04.04.2012 | 21:08

Plesna dečja scena Bitefa

Plesna dečja scena Bitefa

Bitef teatar otvara plesnu scenu za decu predstavom “Kapetan Džon Piplfoks” Duška Radovića, čija je premijera 5. aprila u Dečijem kulturnom centru, a nastala je prema konceptu i u koreografiji Isidore Stanišić, u režiji Jelene Bogavac.

Predstava “Kapetan Džon Piplfoks”, koja će 7. aprila biti reprizirana u Bitef teatru i koprodukcija je sa Dečjim kulturnim centrom, rezultat je želje da se plesni teatar približi najmlađoj publici.

Prema rečima rediteljke, “Kapetan Džon Piplfoks” je dramski tekst Radovića koji je obeležio njeno detinjstvo, a danas, dok ga ponovo iščitava, razume da će svako buduće vreme imati svog Kapetana.

To je, kako je istakla Jelena Bogavac, drama koja je “priručnik humora i satire za početnike ili one koji su zaboravili da se raduju, ali, i škola hrabrosti i imaginacije”.

“Savršeno dosledno sprovedena igra za decu, slavni pohod na čudovište iz kineskog mora, ironizuje i osavremenjuje bajkovitu, arhetipsku sliku - boja protiv zmaja. I nudi rešenje u kom se jednače smeh i hrabrost, pamet i mašta. Pomaže da u razumevanju života, u pobeđivanju života, naučimo da shvatamo stvarno kroz izmišljeno, zadato kroz željeno. Uči nas da volimo pobedu kao poraz i vice versa. I da nikada ne odvajamo ta dva pojma u mozaiku osećajnosti svojih ljubavi. Uči nas da se pametno smejemo. Da se opametimo. Gledajući iz ličnog, pomalo uvrnutog, pomalo stvarnog a, pomalo sanjanog ugla”, istakla je Jelena Bogavac.

Naslovnu ulogu u predstavi igra Ana Ignjatović Zagorac iz Bitef dens kompanije, a osim igrača iz te trupe, učestvuju i učenice Baletske škole “Lujo Davičo”.

Prema rečima direktorke Bitef teatra Jelene Kajgo, to pozorište već duže vremena ima u planu da počne da razvija plesnu scenu za decu, a koprodukcija sa DKC-om je početak tog projekta i, kako je izrazila nadu, početak dugoročne saradnje, jer se samo redovnom produkcijom i sistematskim radom na animaciji publike može očekivati da mladi ljudi steknu naviku da prate pozorišne produkcije. Pogotovo nam je potrebna dobra strategija vezana za plesni teatar, koji je do sada često, i sasvim neopravdano, bio u senci dramskog.

Uoči predstave “Kapetan Džon Piplfoks” u Bitefu, 7. aprila, biće organizovan hepening za najmlađu publiku na skveru Mire Trailović, na kojem će biti konstruisana paluba broda modernog dizajna. Mališani će moći da se šminkaju u gusare i fotografišu sa igračima i glumcima, uz muziku iigru. U saradnji sa “Zelenilom Beograd”, trg će biti uređen tako da izgleda lepše i plemenitije.

Jelena Kajgo je istakla i da je posebno zadovoljstvo oživljavati u pozorištu maštovite likove Duška Radovića i usmeravati decu u pravcu razvijanja veština, hrabrosti i mudrosti, u vremenu u kojem oni nisu na visokoj ceni.

Muziku za predstavu potpisuje Igor Gostuški, scenografiju Igor Vasiljev, a kostimografiju Ivana Vasić.

(SEEcult.org)
 

Video
23.04.2018 | 21:26

Suočavanje s prošlošću

Sarajevo film festival (SFF), u saradnji sa Hartefakt produkcijom, predstavlja putujući filmski program “Suočavanje s prošlošću” 28. i 29. aprila u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, uz besplatan ulaz.