• Search form

04.07.2018 | 12:27

Percepcije

Percepcije

Regionalni projekat “Percepcije”, koji obuhvata seriju izložbi umetnica iz Velike Britanije i regiona Zapadnog Balkana, počeo je 3. jula na Cetinju otvaranjem izložbe “Zašto nema velikih muških umetnika?” u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Britanskog saveta.

To je prva u nizu od pet izložbi koje će obići Zapadni Balkan, u okviru projekta “Percepcije”, u kojem učestvuju i Galerija Matice srpske u Novom Sadu, Nacionalna galerija Kosova u Prištini, Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci i Muzej savremene umetnosti u Skoplju. Svaka od izložbi sastoji se od radova umetnica iz bogate kolekcije Britanskog saveta, koji se prikazuju sa radovima lokalnih umetnica. Teme izložbi osmislilo je petoro kustosa iz pet muzeja u kojima će biti održane.

Izložbu “Zašto nema velikih muških umetnika?” čine radovi nekih od najpoznatih savremenih britanskih i crnogorskih umetnica: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw, Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.

Koncept izložbe osmislila je kustostkinja Natalija Vujošević, koja ironičnim narativom ukazuje na manju zastupljenost i neravnopravan položaj umetnica na sceni savremene umetnosti.

Od potresnog goblena Trejsi EminNešto nije u redu” (Something’s Wrong), koja ruši tradicionalni ženski akt, preko duhovitih fotografija, autoportreta Sare Lukas sa prženim jajima i ribom, do razigrane skulpture nogavice Antee Hamilton, izložba predstavlja inovativnu moć žena umetnica, saopštili su organizatori. Inovativnost je očigledna i kod umetnica iz Crne Gore - mrežaste najlonske čarape razvučene po slikama u delu “Ja je neko drugiGordane Kuč, slike, skulpture i tekstovi u “Mixed MemoriesJelene Tomašević i potrošena kutija lekova koje je za svoj rad koristila Andrijana Gvozdenović.

Na otvaranju izložbe u Crnogorskoj galeriji umetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju govorili su britanska ambasadorka Alison Kemp, ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović, direktorka British Councila Vanja Madžgalj i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović, a potom je održan koncert kantautorke Ane Ćurčin iz Beograda.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Crne Gore i regiona, među kojima su bili i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević, direktorka MSURS Sarita Vujković, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, glumica Dubravka Drakić

Izložba “Zašto nema velikih muških umetnika?” biće otvorena u galeriji “Miodrag Dado Đurić” do 28. avgusta.

Umetnički projekat “Percepcije” biće potom nastavljen izložbom “Žena po meri društva” od 28. septembra 2018. do 6. januara 2019. godine u Galeriji matice srpske u Novom Sadu.

Potom će u Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini početkom 2019. biti otvorena izložba “Takva vrsta žene”, na prolece 2019. u MSURS u Banjaluci izložba “Sa obe strane ogledala”. Završna izložba projekta “Percepcije” najavljena je u MSU u Skoplju od 12. juna do 12. septembra 2019.

Projekat “Percepcije” nadograđuje se na nedavnu seriju izložbi iz kolekcije Britanskog saveta na Zapadnom Balkanu, na kojima su predstavljeni radovi Henrija Mura (Henry Moor), Dejmijena Hersta (Damien Hirst) i Grejsona Perija (Grayson Perry).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.