• Search form

22.04.2012 | 11:16

Patriotic Hypermarket u SARTR-u

Patriotic Hypermarket u SARTR-u

Predstava “Patriotic Hypermarket” reditelja Dine Mustafića, prema tekstu Milene Bogavac iz Beograda i Jetona Neziraja iz Prištine, gostuje 22. aprila, nakon Zenice, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, u kojem će biti otvorena i izložba fotografija “Drina/Jezero Perućac” Velije Hasanbegovića, u okviru programa festivala MESS “Modul memorije”.

Predstava “Patriotic Hypermarket” o životu Srba i Albanaca na Kosovu gostovala je prethodno u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, nastala je u koprodukciji Bitef teatra iz Beograda, Asocijacije Kulturanova iz Novog Sada i prištinskog centra Multimedia Qendra.

Komad dokumentarnog karaktera, na srpskom i albanskom jeziku, zasnovan je na ličnim, životnim pričama Srba i Albanaca sa Kosova, odnosno serije intervjua obavljenih tokom leta 2010. godine sa predstavnicima srpskog i albanskog stanovništva sa Kosova, kojima je tim novinara istražio njihove uspomene, poglede na svet i razmišljanja o budućnosti. Na osnovu prikupljenih intervjua, prema zajedničkom dramskom tekstu Milene Bogavac i Jetona Neziraja, Mustafić je pokušao da prikaže odnose Albanaca i Srba sa Kosova, odnosno njihove sličnosti i razlike.

Predstava je nastavak projekta “Pogledi: Susret ličnih istorija Srba i Albanaca sa Kosova” koji se realizuje kroz saradnju Qendre i Kulturanove.

SARTR predstavlja 22. aprila i izložbu Velije Hasanbegovića, rođenog u Višegradu, koji je kao 16-godišnjak sa bratom i ocem preživeo strijeljanje na obali jezera Perućac.

“Jedna od najpotresnijih priča našeg vremena, jedinstveni slučaj fotografa koji je otišao da uslika mesto gde je trebalo da bude pogubljen, nedavno objavljena i u ‘Fajnenšl tajmsu’, crno-bela foto-hronika Velije Hasanbegovića prikazuje ljudske napore i želju da posmrtni ostaci žrtava rata iz Višegrada budu pronađeni na dnu jezera Perućac i sahranjeni na dostojanstven, ljudski način”, navedeno je u najavi te izložbe, koja kroz fotografije prikazuje detalje ekshumacije na dnu jezera gde je pronađeno 396 tela.

Izložba će biti otvorena u SARTR-u do 26. aprila.

Modul memorije, kulturološki projekat internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, posvećen je 20-godišnjici opsade Sarajeva, a od 5. aprila do 9. maja raznovrsnim programom pokušaće da na kreativan način ukaže i na potrebu saosećanja za patnju drugih.

Sajt MESS-a je www.mess.ba, a program Modula memorije nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
23.04.2018 | 21:26

Suočavanje s prošlošću

Sarajevo film festival (SFF), u saradnji sa Hartefakt produkcijom, predstavlja putujući filmski program “Suočavanje s prošlošću” 28. i 29. aprila u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, uz besplatan ulaz.