• Search form

05.07.2017 | 17:42

Paralele i sudari 24. Palića

Paralele i sudari 24. Palića

Festival evropskog filma Palić prikazaće deset ostvarenja u takmičarskom programu “Paralele i sudari”, koji je posvećen geografskom, sociološkom i kulturološkom prostoru Istočne Evrope, a među autorima su Đerđ Krištof, Rajner Sarnet, Bogdan Slama, Ferenc Torok i Hana Jušić.

Glavni takmičarski program 24. FEF Palić, koji će biti održan od 15. do 21. jula na Paliću i u Subotici, biće objavljen narednih dana, a kako je ranije najavljeno u 11 programkih celina biće prikazano ukupno oko 80 filmova, uprkos kriznom budžetu.

Iz selekcije “Paralele i sudari” organizatori izdvajaju prvi dugometražni igrani film slovačkog reditelja Đerđa KrištofaAut”, koji je premijerno prikazan ove godine u Kanu u programu “Izvestan pogled”. Priča prati Agoštona, porodičnog čoveka u pedesetim godinama koji gubi posao u elektrani i odlazi da luta po Istočnoj Evropi u nadi da će pronaći novi posao i ispuniti san da upeca veliku morsku ribu. Putovanje ga upliće u more bizarnih dogodovština, upoznaje druželjubivu ženu, prijatelja Rusa sa neprijateljskim namerama i tužnog plišanog zeca bez ušiju.

Aut

Najavljen je i estonski film “Novembar” reditelja Rajnera Sarneta, autora koji je nagrađen na Paliću 2011. godine za filmsku adaptaciju romana “Idiot” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. Novi Sarnetov film je snolika mešavina paganske magije, crnog humora i romanse, a nagrađen je na festivalu Tribeka za najbolju fotografiju.

Slavni češki reditelj Bogdan Slama predstaviće se komičnom dramom “Baba led”, takođe nagrađenom na Trajbeka festivalu - za najbolji scenario. Film prati gospođu Hanu koja nakon muževljeve smrti živi sama u vili. Njena dva sina sa porodicama prestala su da je posećuju, a ona upoznaje zanimljivog čoveka Bronu koji je uvodi u svet zimskog plivanja na otvorenom i između njih se rađa ljubav.

Hrvatsku, koja je “zemlja u fokusu” 24. Palićkog festivala, predstavlja u programu “Paralele i sudari” film “Ne gledaj mi u pijat” rediteljke i scenaristkinje Hane Jušić, koja je za svoj debitantski film osvojila nagradu Beogradski pobednik ranije ove godine na Festuu Beogradu. Film prati životne izazove mlade Marijane i njeno oslobađanje od stega patrijarhalne sredine.

Ne gledaj mi u pinjat (tanjir)

Iz Rumunije dolazi novi film Radu ŽudeaSrca sa ožiljcima”. Žude je više puta učestvovao na Paliću, a za “Najsrećniju devojku na svetu” dobio je Zlatni toranj za najbolji film 2009. godine. “Srca sa ožiljcima” je zanimljiva priča o Emanuelu, koji se u sanatorijumu zaljubljuje u jednu pacijentkinju. On pokušava, kao i ostali pacijenti, da živi život punim plućima dok njihova tela polako posustaju, ali se njihovi umovi ipak ne predaju.

U konkurenciji je i poljski film “Poslednja porodicaJana Matuzinskog o legendarnom slikaru Zdzislavu Beksinskom, njegovoj ženi Zofiji i njihovom sinu Tomaszu, cenjenom muzičkom kritičaru i prevodiocu. Njihovi životi su, kako je navedeno u najavi, daleko od normalnih…

Tu su i mađarski film “1945Ferenca Toroka, čiji zaplet nastaje nakon misterioznog susreta dva stranca u crnom na seoskoj železničkoj stanici, zatim crnogorsko-srpska koprodukcija “Igla ispod praga” debitanta Ivana Marinovića, te komedija “Istočni biznisIgora Cobileanskog o dva prijatelja iz Moldavije koji imaju ingeniozne ideje kako da zarade novac. Biće prikazan i iščašeni dokumentarac “Life is Be” Vahtanga Kuncev-Gabašvilija o dva Nemca koji žive u napuštenoj fabrici u Istočnoj Gruziji.

1945

Program “Paralele i sudari” prikazuje se u subotičkom bioskopu Eurocinema, a ocenjivaće ga žiri kritike.

O nagradi za najbolji film odlučiće filmski novinari i kritičari Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Uz Glavni takmičarski program, Paralele i sudare, kao i Hrvatsku u fokusu, 24. Festival evropskog filma obuhvata i cikluse: Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu, te omaž programe dobitnicima nagrade “Aleksandar Lifka” i “Underground Spirit”.

(SEEcult.org)

baba led, Bogdan Slama
Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.