• Search form

22.03.2012 | 22:46

Paganska fantazma u CZKD-u

Paganska fantazma u CZKD-u

Plavo pozorište izvodi 24. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavu “Paganska fantazma (ili Tajna izdaje)”, naivni pozorišni resital posvećen nepoznatom kompozitoru koji je čovek iz naroda.

U toj predstavi, premijerno izvedenoj u maju 2011. godine, koriste se delovi iz ranohrišćanskih tekstova “Jevanđelje po Judi” i “Jevanđelje po Mariji” i srpske tradicionalne pesme.

Predstava “Paganska fantazma” nastala je prema scenariju i u režiji Nenada Čolića, a igraju Maša Jelić, Jelena Martinović, Marko Potkonjak i Dejan Stojković.

Paganska fantazma ili Tajna izdaje”, prema navodima autora, jedno je numinozno iskustvo propraćeno ekstazom koja doživljava vrhunac u kojem se otkriva tajna izdaje. Tajna izdaje je jedna apsurdna i nelogična ideja po kojoj je postojao projekat stvaranja novoga sveta. Po tom projektu, jedan učitelj obučava svog učenika kako da ga ovaj izda i za nešto novca ga preda vlastima i tako omogući da se stvaranje novoga sveta dogodi...

Dizajn scene i kostima potpisuje Ivana Čolić, koja je dizajnirala i plakat i program, a operativni direktor je Dubravka Vujinović.

Plavo pozorište - pozorišna laboratorija, osnovano je 1995. godine u Beogradu, a realizovalo za proteklih niz predstava koje se izvode u zemlji i inostranstvu. Među njima su “Oscar Wilde i Nepostojani Princ” (2000), “Hipertrofija autoriteta” (2001), “Sarcasticus” (2002), “Dijalektika duše” (2004), “Ples sa ocem” (2008)... Takođe, Plavo pozorište bavi se edukacijom mladih, učestvuje i organizuje međunarodne pozorišne susrete i festivale, sarađujući sa institucijama, donatorima i nezavisnom kulturnom scenom u zemlji i inostranstvu.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.