• Search form

17.05.2018 | 12:06

Oživljavanje bioskopa Voždovac

Oživljavanje bioskopa Voždovac

Inicijativa “Premotavanje: Voždovac” organizuje 20. maja besplatnu projekciju filma “Kad porastem biću Kengur” ispred nekadašnjeg bioskopa “Voždovac” u Vojvode Stepe, u želji da ga bar na kratko oživi.

Inicijativu je pokrenula grupa mladih ljudi, vođenih željom da, zbog nedostatka prostora za kulturu i mlade na Voždovcu, pokrenu pitanje napuštenih i javnih kulturnih prostora, kao što je bioskop "Voždovac" koji ne radi od 1997. godine, a 2007. godine je privatizovan.

Bioskop "Voždovac", sagrađen 70-ih godina, bio je jedan od 14 bioskopa u okviru lanca društvenog preduzeća "Beograd film" koji su posle problematične privatizacije 2007. godine prepušteni propadanju.

Skoro 30 godina bioskop “Voždovac” bio je glavno mesto okupljanja građane opštine Voždovac koja broji gotovo 160.000 hiljada stanovnika, a nema nijedan prostor namenjen samo kulturi.

“Upravo u ovom bioskopu su naši roditelji, bake i deke imali prvi susret sa sedmom umetnošću. U njemu su započete mnoge ljubavi i prijateljstva”, poručila je Inicijativa “Premotavanje: Voždovac”, pozivajući sve građane i građanke Voždovca, i one koji Voždovac vole, da povedu komšije i prijatelje kako bi zajedno 20. maja u 20 sati odgledali film Radivoja Andrića i oživeli bioskop bar na trenutak.

*Ranije je svako išao u bioskop u svom kvartu. Bez kulture kvarta - nema ni kulture grada, a bez kulture grada nema ni nacionalne kulture! Sergej Trifunović, Radivoje Andrić, Milena Dragićević Šešić i Goran Nikolić za #premotavanjevozdovac ...

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.