• Search form

24.09.2017 | 21:43

Ovacije za Fabrov Olimp

Ovacije za Fabrov Olimp

Maratonska predstava “Olimp: U slavu kulta tragedije” Jana Fabra na 51. Bitefu, koja je stvorila specifično zajedništvo umetnika i publike tokom 24-časovnog izvođenja u Sava centru u Beogradu, završena je katarzičnom plesnom scenom u kojoj je poslednjih pola sata učestvovao i najveći broj gledalaca, ustajući sa sedišta i pridružujući se izvođačima u svojevrsnoj rejv atmosferi - u slavu života sa svim izazovima koji se ponavaljaju u beskonačnom krugu od antičkog vremena do danas.

Zahtevan i fascinantan poduhvat i u organizaciono-produkcionom, i u umetničkom smislu, Fabrov “Olimp” će, sudeći prema reakcijama publike, ostati upamćen kao događaj koji je Bitefu bar na 24 sata vratio duh jedinstvenosti, privilegije i neponovljivog iskustva.

Fabrov maratonski glumačko-izvođački, muzički i vizuelni spektakl, zasnovan na ključnim idejama grčke tragedije koje su i danas više nego aktuelne, pružio je kolaž scena i efektnih performansa punih nasilja, borbe, krvi, ali i ljubavi, nežnosti i večite nade o mogućem suprotstavljanju zlu koje se iznova rađa. U “Olimpu”, zasnovanom na petnaestak tragedija (Edip, Bahantkinje, Fedra, Herakle, Antigona, Orestija, Dionizijske noći...), publika je mogla da vidi i monologe, i duodramu, i plesnu umetnost, i operske arije.

Prva polovina predstave bila je mahom posvećena muškim junacima grčkih tragedija, dok je drugih 12 sati proteklo u znaku ženskih likova.

Teške scene nasilja, pune krvi, mesa, znoja, jauka i patnje, smenjivane su sa dionizijskim scenama razvrata, snova i snoviđenja – zapravo sa prizorima stvarnog života u svim njegovim oblicima, sa večitim nadmetanjem zla i dobra, ružnog i lepog, iscrpljivanja i nove vitalnosti…

Da nema kraja, kako i glasi poruka u samoj završnici predstave, Fabr simbolički ukazuje i jednom od poslednjih scena u kojoj četiri devojke stavljaju ispod sebe posude u koje svaka od njih ispusti po jedno jaje.

Fabr je “Olimpom” odao počast i lepoti ljudskog tela, koju naglašava i nagošću glumaca u većini scena, ali bez primesa bilo kakve vulgarnosti, uključujući i scene u kojima se smenjuju prizori razvrata, ekstaze, orgija… Naga tela glumaca delovala su većini gledalaca posve prirodno, savršeno uklopljena u grčku mitologiju i likovnost Fabrovog scenskog izraza.

Osim publike u Sava centru, predstavu je imala priliku da vidi i najšira javnost u direktnom prenosu na Trećem programu RTS-a, u kojem su se tokom čitave noći i kasnije tokom dana smenjivali kao komentatori mnogobrojni pozorišni umetnici, ne krijući i sami oduševljenje Fabrovim epskim spektaklom koji je do sada imao svega desetak izvođenja najvećim svetskim festivalima, poput onih u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Beogradskim izvođenjem “Olimpa” izuzetno je zadovoljan i sam Fabr, kako je preneo novinarima umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Prema rečima Medenice, Fabr mu je rekao da je predstava u Sava centru protekla bolje nego nedavno izvođenje u Parizu, koje je, inače, hvalio kao jedno od najboljih do sada.

Fabr nije izašao na scenu da se pokloni publici sa glumcima, ali je u foajeu Sava centra potpisivao svoju knjigu “Noćni dnevnik”, u izdanju Kulturnog centra Beograda i Vulkan izdavaštva, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. Takođe, fotografisao se sa obožavaocima.

Publici se na otvaranju 51. Bitefa, uoči početka "Olimpa", obratio samo glasom, poručujući da lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek nosi i poruku pomirenja.

Fabr je treći put gost Bitefa, na kojem je učestvovao i predstavama “Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem “Mira Trailović” na 18. Bitefu 1984. godine) i “Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef).

Autor  je koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za predstavu “Olimp” (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj je učestvovalo 27 plesača, glumaca i performera više generacija iz različitih zemalja, a sledeće izvođenje imaće u januaru 2018. u Teatros del Canal u Madridu.

Publika je tokom predstave mogla da izlazi i ulazi, a i taj segment čitavog događaja odlično je funkcionisao, budući da su svi pažljivo napuštali svoja mesta i uviđavno vodili računa o drugima, deleći nesvakidašnje iskustvo prevazilaženja sopstvenih granica fizičke izdržljivosti i koncentracije.

Program 51. Bitefa, koji se održava do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), obuhvata sedam predstava u glavnoj selekciji u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, uključujući šestočasovnu “Kvizulu” (Quizoola!) britanske trupe Forsed Enterteinment, koja je izvedena kao prolog 22. septembra u nevelikom prostoru Kluba Bitef teatra pred 70 posetilaca.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.