• Search form

24.09.2017 | 21:43

Ovacije za Fabrov Olimp

Ovacije za Fabrov Olimp

Maratonska predstava “Olimp: U slavu kulta tragedije” Jana Fabra na 51. Bitefu, koja je stvorila specifično zajedništvo umetnika i publike tokom 24-časovnog izvođenja u Sava centru u Beogradu, završena je katarzičnom plesnom scenom u kojoj je poslednjih pola sata učestvovao i najveći broj gledalaca, ustajući sa sedišta i pridružujući se izvođačima u svojevrsnoj rejv atmosferi - u slavu života sa svim izazovima koji se ponavaljaju u beskonačnom krugu od antičkog vremena do danas.

Zahtevan i fascinantan poduhvat i u organizaciono-produkcionom, i u umetničkom smislu, Fabrov “Olimp” će, sudeći prema reakcijama publike, ostati upamćen kao događaj koji je Bitefu bar na 24 sata vratio duh jedinstvenosti, privilegije i neponovljivog iskustva.

Fabrov maratonski glumačko-izvođački, muzički i vizuelni spektakl, zasnovan na ključnim idejama grčke tragedije koje su i danas više nego aktuelne, pružio je kolaž scena i efektnih performansa punih nasilja, borbe, krvi, ali i ljubavi, nežnosti i večite nade o mogućem suprotstavljanju zlu koje se iznova rađa. U “Olimpu”, zasnovanom na petnaestak tragedija (Edip, Bahantkinje, Fedra, Herakle, Antigona, Orestija, Dionizijske noći...), publika je mogla da vidi i monologe, i duodramu, i plesnu umetnost, i operske arije.

Prva polovina predstave bila je mahom posvećena muškim junacima grčkih tragedija, dok je drugih 12 sati proteklo u znaku ženskih likova.

Teške scene nasilja, pune krvi, mesa, znoja, jauka i patnje, smenjivane su sa dionizijskim scenama razvrata, snova i snoviđenja – zapravo sa prizorima stvarnog života u svim njegovim oblicima, sa večitim nadmetanjem zla i dobra, ružnog i lepog, iscrpljivanja i nove vitalnosti…

Da nema kraja, kako i glasi poruka u samoj završnici predstave, Fabr simbolički ukazuje i jednom od poslednjih scena u kojoj četiri devojke stavljaju ispod sebe posude u koje svaka od njih ispusti po jedno jaje.

Fabr je “Olimpom” odao počast i lepoti ljudskog tela, koju naglašava i nagošću glumaca u većini scena, ali bez primesa bilo kakve vulgarnosti, uključujući i scene u kojima se smenjuju prizori razvrata, ekstaze, orgija… Naga tela glumaca delovala su većini gledalaca posve prirodno, savršeno uklopljena u grčku mitologiju i likovnost Fabrovog scenskog izraza.

Osim publike u Sava centru, predstavu je imala priliku da vidi i najšira javnost u direktnom prenosu na Trećem programu RTS-a, u kojem su se tokom čitave noći i kasnije tokom dana smenjivali kao komentatori mnogobrojni pozorišni umetnici, ne krijući i sami oduševljenje Fabrovim epskim spektaklom koji je do sada imao svega desetak izvođenja najvećim svetskim festivalima, poput onih u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Beogradskim izvođenjem “Olimpa” izuzetno je zadovoljan i sam Fabr, kako je preneo novinarima umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Prema rečima Medenice, Fabr mu je rekao da je predstava u Sava centru protekla bolje nego nedavno izvođenje u Parizu, koje je, inače, hvalio kao jedno od najboljih do sada.

Fabr nije izašao na scenu da se pokloni publici sa glumcima, ali je u foajeu Sava centra potpisivao svoju knjigu “Noćni dnevnik”, u izdanju Kulturnog centra Beograda i Vulkan izdavaštva, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. Takođe, fotografisao se sa obožavaocima.

Publici se na otvaranju 51. Bitefa, uoči početka "Olimpa", obratio samo glasom, poručujući da lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek nosi i poruku pomirenja.

Fabr je treći put gost Bitefa, na kojem je učestvovao i predstavama “Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem “Mira Trailović” na 18. Bitefu 1984. godine) i “Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef).

Autor  je koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za predstavu “Olimp” (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj je učestvovalo 27 plesača, glumaca i performera više generacija iz različitih zemalja, a sledeće izvođenje imaće u januaru 2018. u Teatros del Canal u Madridu.

Publika je tokom predstave mogla da izlazi i ulazi, a i taj segment čitavog događaja odlično je funkcionisao, budući da su svi pažljivo napuštali svoja mesta i uviđavno vodili računa o drugima, deleći nesvakidašnje iskustvo prevazilaženja sopstvenih granica fizičke izdržljivosti i koncentracije.

Program 51. Bitefa, koji se održava do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), obuhvata sedam predstava u glavnoj selekciji u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, uključujući šestočasovnu “Kvizulu” (Quizoola!) britanske trupe Forsed Enterteinment, koja je izvedena kao prolog 22. septembra u nevelikom prostoru Kluba Bitef teatra pred 70 posetilaca.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.