• Search form

24.09.2017 | 21:43

Ovacije za Fabrov Olimp

Ovacije za Fabrov Olimp

Maratonska predstava “Olimp: U slavu kulta tragedije” Jana Fabra na 51. Bitefu, koja je stvorila specifično zajedništvo umetnika i publike tokom 24-časovnog izvođenja u Sava centru u Beogradu, završena je katarzičnom plesnom scenom u kojoj je poslednjih pola sata učestvovao i najveći broj gledalaca, ustajući sa sedišta i pridružujući se izvođačima u svojevrsnoj rejv atmosferi - u slavu života sa svim izazovima koji se ponavaljaju u beskonačnom krugu od antičkog vremena do danas.

Zahtevan i fascinantan poduhvat i u organizaciono-produkcionom, i u umetničkom smislu, Fabrov “Olimp” će, sudeći prema reakcijama publike, ostati upamćen kao događaj koji je Bitefu bar na 24 sata vratio duh jedinstvenosti, privilegije i neponovljivog iskustva.

Fabrov maratonski glumačko-izvođački, muzički i vizuelni spektakl, zasnovan na ključnim idejama grčke tragedije koje su i danas više nego aktuelne, pružio je kolaž scena i efektnih performansa punih nasilja, borbe, krvi, ali i ljubavi, nežnosti i večite nade o mogućem suprotstavljanju zlu koje se iznova rađa. U “Olimpu”, zasnovanom na petnaestak tragedija (Edip, Bahantkinje, Fedra, Herakle, Antigona, Orestija, Dionizijske noći...), publika je mogla da vidi i monologe, i duodramu, i plesnu umetnost, i operske arije.

Prva polovina predstave bila je mahom posvećena muškim junacima grčkih tragedija, dok je drugih 12 sati proteklo u znaku ženskih likova.

Teške scene nasilja, pune krvi, mesa, znoja, jauka i patnje, smenjivane su sa dionizijskim scenama razvrata, snova i snoviđenja – zapravo sa prizorima stvarnog života u svim njegovim oblicima, sa večitim nadmetanjem zla i dobra, ružnog i lepog, iscrpljivanja i nove vitalnosti…

Da nema kraja, kako i glasi poruka u samoj završnici predstave, Fabr simbolički ukazuje i jednom od poslednjih scena u kojoj četiri devojke stavljaju ispod sebe posude u koje svaka od njih ispusti po jedno jaje.

Fabr je “Olimpom” odao počast i lepoti ljudskog tela, koju naglašava i nagošću glumaca u većini scena, ali bez primesa bilo kakve vulgarnosti, uključujući i scene u kojima se smenjuju prizori razvrata, ekstaze, orgija… Naga tela glumaca delovala su većini gledalaca posve prirodno, savršeno uklopljena u grčku mitologiju i likovnost Fabrovog scenskog izraza.

Osim publike u Sava centru, predstavu je imala priliku da vidi i najšira javnost u direktnom prenosu na Trećem programu RTS-a, u kojem su se tokom čitave noći i kasnije tokom dana smenjivali kao komentatori mnogobrojni pozorišni umetnici, ne krijući i sami oduševljenje Fabrovim epskim spektaklom koji je do sada imao svega desetak izvođenja najvećim svetskim festivalima, poput onih u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu.

Beogradskim izvođenjem “Olimpa” izuzetno je zadovoljan i sam Fabr, kako je preneo novinarima umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.

Prema rečima Medenice, Fabr mu je rekao da je predstava u Sava centru protekla bolje nego nedavno izvođenje u Parizu, koje je, inače, hvalio kao jedno od najboljih do sada.

Fabr nije izašao na scenu da se pokloni publici sa glumcima, ali je u foajeu Sava centra potpisivao svoju knjigu “Noćni dnevnik”, u izdanju Kulturnog centra Beograda i Vulkan izdavaštva, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. Takođe, fotografisao se sa obožavaocima.

Publici se na otvaranju 51. Bitefa, uoči početka "Olimpa", obratio samo glasom, poručujući da lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek nosi i poruku pomirenja.

Fabr je treći put gost Bitefa, na kojem je učestvovao i predstavama “Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem “Mira Trailović” na 18. Bitefu 1984. godine) i “Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef).

Autor  je koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za predstavu “Olimp” (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj je učestvovalo 27 plesača, glumaca i performera više generacija iz različitih zemalja, a sledeće izvođenje imaće u januaru 2018. u Teatros del Canal u Madridu.

Publika je tokom predstave mogla da izlazi i ulazi, a i taj segment čitavog događaja odlično je funkcionisao, budući da su svi pažljivo napuštali svoja mesta i uviđavno vodili računa o drugima, deleći nesvakidašnje iskustvo prevazilaženja sopstvenih granica fizičke izdržljivosti i koncentracije.

Program 51. Bitefa, koji se održava do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), obuhvata sedam predstava u glavnoj selekciji u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, uključujući šestočasovnu “Kvizulu” (Quizoola!) britanske trupe Forsed Enterteinment, koja je izvedena kao prolog 22. septembra u nevelikom prostoru Kluba Bitef teatra pred 70 posetilaca.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Painting by Zoran Popović, ‘I Never Promised You an Avant Garden’, 1983
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.