• Search form

23.11.2017 | 21:53

Otvoren Muzej šabačkih Jevreja

Otvoren Muzej šabačkih Jevreja

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević otvorio je 23. novembra u Šapcu Muzej šabačkih Jevreja u rekonstruisanoj sefardskoj sinagogi.

Vukosavljević je tom prilikom istakao da je je jedan od ciljeva Ministarstva kulture i informisanja afirmisanje principa decentralizacije kulturne politike, jer “kultura mora da prožima svaki kutak” zemlje.

“Srbija ne sme da bude telo sa velikom glavom sa Beogradom kao centrom kulturnih zbivanja i ovaj saziv Ministarstva kulture i informisanja je dosledan i čvrst u sprovođenju decentralizacije kulturne politike u praksi, ne samo na nivou dopadljive sintagme”, rekao je Vukosavljević, navodeći Šabac kao jedan od svetlijih primera gradova u kojima se posvećuje pažnja “kulturnom razvoju, zaštiti kulturnog nasleđa, kao i savremenom stvaralaštvu”, te neophodnosti kulture uopšte.

“Trudićemo se da podstičemo sve oblasti kulturnog života u ovom gradu”, rekao je Vukosavljević, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Vukosavljević je podsetio i da se Šabac do danas nije oporavio od stradanja u Prvom svetskom ratu. Dodao je da svaki napor, bilo intelektualni, bilo kulturološki, koji služi da se ta sećanja sačuvaju i da se izvuku pouke, istorijske mudrosti i znanja, jesu napori vredni svakog truda i podrške, kako moralne, tako i finansijske i političke.

“Obnova ove sinagoge je značajan epilog u kulturi sećanja na stradanja dva naroda, Srba i Jevreja”, naveo je Vukosavljević.

Otvaranju Muzeja šabačkih Jevreja prethodilo je otvaranje izložbe “Bauhaus arhitekture Tel Aviva” u Biblioteci šabačkoj, a Vukosavljević je, podsetivši da je Šabac grad u kojem su Jevreji i jevrejska zajednica ostavili dubok i značajan trag, napomenuo i da je ta postavka prilika da se, kako je naveo, poboljša kulturna saradnja Šapca i Izraela, ali i cele Srbije i Izraela.

Šabac je jedan od gradova koji je na konkursu “Gradovi u fokusu” Ministarstva kulture i informisanja dobio sredstva za finansiranje projekta “EUreka! otkrili smo Šabac!”, odnosno za rekonstrukciju stare sefardske sinagoge i osnivanje Muzeja šabačkih Jevreja.

Šabac je od Ministarstva kulture u 2016. i 2017. godini dobio oko 23 miliona dinara, od čega je oko 20 miliona namenjeno projektima u vezi sa zaštitom kulturnog nasleđa, savremenim stvaralaštvom i međunarodnom saradnjom, a oko tri miliona za oblast informisanja.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.