• Search form

20.10.2017 | 14:43

Otvoren MSUB, posle 10 godina

Otvoren MSUB, posle 10 godina

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) ponovo je otvoren za publiku na svoj 52. rođendan, nakon desetogodišnje pauze zbog rekonstrukcije koja je više puta započinjana i odlagana, a posetioci će narednih sedam dana, odnosno do 27. oktobra u 10 sati imati priliku da u bilo koje doba posete zgradu na Ušću i besplatno obiđu novu izložbu “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU”.

Vrata MSUB-a otvorena su 20. oktobra u 10 sati, a građani različitih generacija, od kojih su neki dosli u grupama, čekali su u redu da bi ušli u obnovljeno zdanje, koje je otvoreno posle jedne decenije bez posebne ceremonije, uz dobrodošlicu v.d. direktora Slobodana Nakarade.

Uz umetnike, predstavnike ustanova kulture i druge aktere kulturne i umetničke scene, među prvim posetiocima MSUB-a bila je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je istakla značaj kulture za razvoj celog društva, a obišla je novu postavku sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, gradonačelnikom Sinišom Malim, gradskom sekretarkom za kulturu Ivonom Jevtić, kao i sa direktorom Beogradske filharmonije Ivanom Tasovcem i direktorkom Beogradskog festivala igre Ajom Jung, koji su na čelu tima koji je osmislio i organizovao sedmodnevni program otvaranja MSUB-a "7x24".

Ističući da je ovo za nju jedan od najlepših dana od kako je ušla u Vladu Srbije u avgustu 2016. godine (kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave), premijerka je naglasila da je kultura važna za razvoj celokupnog društva i konstatovala da jeste zapostavljana.

Najavila je da će sada fokus biti na završetku rekonstrukcije Narodnog muzeja, koji je zatvoren već gotovo 15 godina.

“Kultura je, uz obrazovanje, nešto bez čega ne možemo da imamo napredno društvo koje ima stalan, dinamičan, održiv razvoj. Kultura je neodvojiva od onoga što jeste uvek naš prvi fokus, a to je ekonomija”, rekla je Ana Brnabić, zahvalivši kolegama u aktuelnoj i prethodnoj vladi na doprinosu da MSUB bude ponovo otvoren. Posebno je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je “insistirao na tome da se radovi na rekonstrukciji MSU-a privedu kraju što pre”, kao i celom muzejskom timu i direktoru Nakaradi što su uspeli da završe “predivnu zgradu” MSUB-a.

Ana Brnabić je posebno zahvalila i direktorima Beogradskog festivala igre i Beogradske filharmonije - ustanova koje učestvuju u sedmodnevnom programu otvaranja.

“Pored toga što je ovo prvi put u svetu da imamo otvaranje muzeja ‘sedam dana 24 časa’, ovo je prvi put svakako kod nas da smo se oko jedne ovako velike i važne ideje okupili svi zajedno – tri velika, ogromna brenda, MSU, BFI i BGF. Hvala vam puno što ste ostavili svoje sujete po strani, što niste razmišljali o tome ko je veći brend, ko je bolji, ko je pametniji, ko je kreativniji, nego ćete za ovih sedam dana pokazati šta je to što Srbija ima”, rekla je Ana Brnabić, dodajući da je “jako ponosna danas” i presrećna što je predsednica Vlade Srbije.

V.d. direktor MSUB-a Slobodan Nakarada poručio je prethodno da je ovo veliki dan za srpsku kulturu i izrazio očekivanje da će gužva biti konstantna i narednih sedam dana i noći.

Zadovoljstvo otvaranjem MSUB-a i završetkom rekonstrukcije izrazili su tokom obilaska izložbe i ministar Vukosavljević i gradonačelnik Siniša Mali.

Vukosavljević će obići MSUB i tokom kasnog popodneva sa kolegama iz regiona, a posetioci od 18 sati imaju priliku da čuju kamerni ansambl Beogradske filharmonije koji će sa kompozitorom HK Gruberom izvesti delove kompozicije "Frankenštajn!!", koristeći igračke kao drugi instrument.

Izložba “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti”, kojom je MSUB otvoren, obuhvata više od 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas, a realizovana je prema autorskoj koncepciji kustosa Dejana Sretenovića, u saradnji sa kolegama Mišelom Blanušom i Zoranom Erićem.

Reč je o istorijskoj izložbi koja počinje slikom Nadežda Petrović "Pogreb u Sićevu" iz 1905. godine, a obuhvata i savremenu umetnost, uključujući otkupljene radove iz perioda dok MSUB nije radio.

Osnovni cilj je da “reafirmiše zbirke MSUB-a i ponudi nov okvir za upoznavanje i razumevanje umetnosti nastale na ovim prostorima”.

Izložba uspostavlja “jednu moguću putanju kretanja kroz arhipelage umetnosti 20. veka, unoseći nov upis u korpus znanja o umetnosti i ispisujući jednu varijantu istorije umetnosti”, naveo je MSUB povodom postavke koja je priređena na svih pet nivoa.

Nadežda Petrović, Pogreb u Sićevu, 1905.

U okviru sedmodnevnog otvaranja MSUB-a i izložbe “Sekvence”, nastupiće i sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabriel Felc, a gost je i koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Balet Frankfurt i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije.

Za publiku je pripremljen i muzički program na platou ispred MSUB-a, a među izvođačima su najavljeni džez kvartet Four Plus i DJ-evi Boban Petroni i Sonja Pavlica, kao i program za najmlađe posetioce.

V.d. direktor MSUB-a Slobodan Nakarada izjavio je u nedavnom intervjuu za portal SEEcult.org da je publika odabrana da otvori renovirani MSUB, jer je strpljivo čekala deset godina. Na otvaranje su pozvani i gosti iz regiona i sveta, na čiji će dolazak i biti utrošen veći deo sredstava od 30 miliona dinara - koliko je Vlada Srbije izdvojila iz budžetskih rezervi za otvaranje MSUB-a.

Plesna umetnost u okviru programa 7x24

Otvaranje MSUB-a prati i nekoliko paralelnih događaja.

Grupa mladih umetnika, željnih svega što im je bilo uskraćeno proteklih deset godina u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu - koliko je bio zatvoren zbog rekonstrukcije, najavila je od večeras 168-časovni performans u konačno obnovljenoj muzejskoj zgradi na Ušću. “Koncept ponovnog otvaranja ‘7x24’, odnosno 168 sati neprestanog rada, omogućava nam da vidimo sve što nam je bilo nedostupno toliko dugo zbog rekonstrukcije koja se nije ni odvijala. Ovu privilegiju sedmodnevnog rada Muzeja planiramo maksimalno da iskoristimo i ‘nadoknadimo’ sve propušteno tako što ćemo se konačno preseliti u svoj dom”, naveli su organizatori performansa “7x24 = povratak kući”. Kako su naglasili, to nije protest, već performans, a nadaju se da će dobiti pažnju medija, jer im je cilj da pokažu da je njihov boravak u MSU povratak mestu gde pripadaju.

Povodom otvaranja MSU, počinje i Salon nepotkupljivih, zamišljen kao platforma za prekid navike javnog ćutanja o stanju u kulturi i umetnosti. Salon Nepotkupljivih, kako su naveli organizatori, počinje na “dan spektakularno zakazanog otvaranja MSU u Beogradu, da bi ukazao na realno stanje u kulturi u Srbiji”. Kao prvi događaj Salona, najavljena je umetnicka akcija "Nećemo kulturu klonova!". Drugo dešavanje je 21. oktobra, kada će u Poletu biti predstavljen novi, četvrti broj ArtLeaks Gazette. Na promociji tog glasila međunarodne platforme ArtLeaks govoriće Maja Ćirić i Saša Perić. Program Salona Nepotkupljivih biće nastavljen 27. i 28. oktobra u NNK prostoru na Dorćolu (ugao Solunske i Sibinjanin Janka) - otvaranjem izložbe radova pristiglih na javni poziv.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.