• Search form

10.08.2018 | 23:49

Otvoren 24. Sarajevo film festival

Otvoren 24. Sarajevo film festival

Sarajevo film festival (SFF) svečano je otvoren 10. avgusta u Narodnom pozorištu uručenjem počasnih nagrada Srce Sarajeva turskom reditelju Nuriju Bilge Džejlanu i vlasniku Fondacije Hastor Nijazu Hastoru, a zvezda večeri bio je i nagrađivani poljski reditelj Pavel Pavlikovski, čijim je filmom “Hladni rat” počeo festivalski program sa ukupno 266 naslova iz 56 zemalja.

Pavlikovski je u “Hladnom ratu”, za koji je nagrađen za režiju u Kanu, prikazao strastvenu ljubavnu priču dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su sudbinski predodređeni jedno drugom. Prikazan nakon ceremonije otvaranja 24. SFF-a u Narodnom pozorištu i pred prepunim gledalištem Letnjeg kina na otvorenom, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima - 50-ih godina 20. veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu.

Publika će 11. avgusta imati priliku da razgovara sa Pavlikovskim u okviru programa Kafa sa... Ovo je inače, njegova druga poseta SFF-u, na kojem je 2014. predstavio film “Ida”, nagrađen potom Oskarom.

Voditelj ceremonije, glumac Alban Ukaj, Pavel Pavlikovski i direktor SFF-a Mirsad Purivatra

Zvezda 24. SFF-a je i Nuri Bilge Džejlan, gost programa Posvećeno, kome je Počasno Srce Sarajeva dodeljeno u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i podršku SFF-u.

Džejlanova izložba fotografija “Turkey Cinemascope” biće otvorena 11. avgusta u Umetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a kako su istakli organizatori, reč je o radovima koji, baš kao i njegovi filmovi, navode posmatrača na razmišljanje.

SFF će do 17. avgusta prikazati 266 filmova u 18 programa, od kojih čak 52 imaju svetske premijere, a 23 međunarodne.

Među svetskim premijerama su i četiri naslova u Takmičarskom programu igranog filma, čijim žirijem predsedava iranski reditelj i scenarista Asgar Farhadi – rumunski “Jedan i po princ Ane Lungu, turski “Kradljivci golubovaOsmana Dogana, rumunsko-poljski “Ljubav 1. pasFlorina Serbana i “Sam samcitBobe Jelčića iz Hrvatske, nastao u koprodukciji sa Holandijom, Srbijom, Crnom Gorom i BiH.

Međunarodnu premijeru imaće hrvatski film “MaliAntonija Nuića, koji je takođe u konkurenciji za glavne nagrade, kao i filmovi “Aga Milka Lazarova iz Bugarske, “Horizont” gruzijskog reditelja Tinatina Kajrišvilija, “Jedan danZofije Silađi iz Mađarske, “LimunadaIonae Uricaru iz Rumunije i “TeretOgnjena Glavonića iz Srbije, koji će imati regionalne premijere.

I u Takmičarskom programu dokumentarnog filma više od polovine ostvarenja imaće svetske ili međunarodne premijere, a reč o radovima koji, kako ističe SFF, snažno reflektuju sliku sveta u kojem živimo. Većina reditelja i producenata pritom debituje u dugometražnoj dokumentarističkoj produkciji, a više od polovine filmova su ostvarenja rediteljki i producentkinja.

U konkurenciji su dokumentarci “Ghetto BalboaArpada Bogdana (Mađarska), “Devetomesečni ratLasla Čuje (Mađarska/Katar), “FundamentiPetera Cerovšeka (Slovenija), “IKEA For YouMarije Ratković Vidaković i Dinke Radonić (Hrvatska/Švedska), “Kalin i zatvorska ekipaPetra Gjulčeva (Bugarska), “SestreZdenka Jurilja (BiH/Hrvatska) i “TAM 4500Momira Matovića (Crna Gora), koji će imati svetske premijere, dok će međunarodne imati “Bigger Than Life Adnana Softića (Makedonija/Nemačka/Italija), “Cry Baby, CryAntonina Svobode (Austrija) i “Okupirani bioskop Senke Domanović (Srbija/Hrvatska).

Iz Srbije učestvuje i Mladen Kovačević filmom “4 godine u 10 minuta”, koji će imati regionalnu premijeru, kao i dokumentarci “90 sekundi u Severnoj KorejiRanka Paukovića (Hrvatska/Holandija), “ČistilišteDidema Peküna (Turska/BiH/Grčka), “Jednostavne lekcijeDorotje Zurbo (Mađarska) i “SrbenkaNebojše Slijepčevića iz Hrvatske o istopimenoj potresnoj predstavi Olivera Frljića u Rijeci. U konkurenciji je i film “Dok se tata ne vrati”, koprodukcija Gruzije, Francuske i Nemačke, koju potpisuje Mari Gulbiani, a imaće BiH premijeru.

Takmičarski program kratkog filma obuhvata 11 ostvarenja odabranih od čak više od 500 prijavljenih.

Među njima je šest svetskih premijera – “DahErmina Brava (BiH), “Morski brizCecilije Stefanesku (Rumunija), “PeloidBojana Stijovića (Crna Gora), “Smrt bela kostFilipa Mojzeša iz Hrvatske, “SumaLie Catle iz Grčke i “Van sezoneOrsolje Lang iz Mađarske.

Među kratkim filmovima u konkurenciji, koji će imati regionalne premijere, je i novo animirano ostvarenje Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg iz Srbije “Neputovanja”, čija je svetska premijera bila na Berlinalu, a u međuvremenu je prikazan na još niz festivala i osvojio više nagrada.

Van konkurencije biće prikazan kratki film “Duboki rezovi Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića iz Hrvatske, koji će imati međunarodnu premijeru.

SFF drugi put organizuje i Takmičarski program studentskog filma, koji obuhvata 13 kratkih i srednjemetražnih ostvarenja, nastalih kao deo nastavnog procesa na nekoj od regionalnih filmskih škola. Van konkurencije biće prikazan dugometražni igrani film “Banditi u potrazi za mamomKoste Ristića iz Srbije, te omnibus “Voice Over” diplomiranih reditelja Sam Spiegel Film and Television School, kao i tri filma gostujuće Londonske filmske škole.

Svetske premijere u trci za Srce Sarajeva imaće rumunski studentski film “16 udaraca” (Aleksandru Badea), srpski “Jedini” (Nikola Polić), austrijski “Kraljevsko plava” (Dinko Draganović), “Majkino zlato” (Irfan Avdić) iz BiH i tuski “Tuga prošlog vremena” (Deniz Telek), a međunarodne “Najtopliji dani leta” Maša Šarović iz Srbije, “Opsada” Ištvana Kovača iz Mađarske, “Poslednji poziv” Hajni Kis iz Mađarske i “Sneško” Leni Gruber iz Austrije.

Žiri Takmičarskog programa igranog filma, uz Asgara Farhadija, čine i glumica Judita Franković Brdar iz Hrvatske, umetnički direktor festivala i nagrada Makao Majk Gudridž iz Velike Britanije, fotografkinja Brižit Lakomb iz Francuske i scenaristkinja i rediteljka Ana Urušadze iz Gruzije.

Dokumentarce u trci za Srce Sarajeva ocenjivaće direktorka DOK Lajpcig Lena Pasanen, fotograf i producent Lučiano Rigolini iz Švajcarske i nagrađivana rediteljka, scenaristkinja i producentkinja Mila Turajlić iz Srbije, pobednica ovogodišnjeg IDFA filmom “Druga strana svega”, koji će na 24. SFF-u biti prikazan u okviru programa Suočavanje sa prošlošću.

Žiri Takmičarskog programa kratkog filma čine scenaristkinje i rediteljke Konstantina Kocamani iz Grčke i Antoneta Alamat Kusijanović iz Hrvatske, kao i filmska autorka Ena Sendijarević iz Holandije/BiH, dok će studentske filmove ocenjivati profesor Ričard Kvietniovski sa Londonske škole filma, Andrea Rupert iz Filmfesta u Minhenu, te reditelj Neven Samardžić iz BiH.

Prošle godine, na 23. SFF-u, trijumfovali su gruzijski filmovi - Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio je “Strašna majka” rediteljke Ani Urušadze, dok je takmicarskom programu dokumentaraca pobedio “Grad suncaRatija Onelija.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.