• Search form

11.08.2017 | 23:32

Otvoren 23. SFF

Otvoren 23. SFF

Sarajevo film festival svečano je otvoren 11. avgusta u Narodnom pozorištu, a narednih sedam dana prikazaće 235 filmova u 18 programa, od kojih su četiri takmičarska.

Publika 23. SFF-a ima priliku da pogleda 43 svetske premijere i 23 međunarodne.

Festivalski program počeo je filmom “Druga strana nade” finskog reditelja Akija Kaurismakija, za koji je ranije ove godine dobio Srebrnog medveda za režiju na Berlinalu.

Zvezda na otvaranju 23. SFF-a bio je američki nagrađivani angažovani autor dokumentarnih filmova Džošua Openhajmer, kome je priređen program Posvećeno, u okviru kojeg će predstaviti ostvarenja koja su ga svrstala među najznačajnije filmske autore današnjice, kao što su “Pogled tišine” (The Look of Silence) o zločinima u Indoneziji 60-ih godina 20. veka i “Čin ubistva” (The Act of Killing, 2013) kojim je skrenuo pažnju svetske javnosti na masovno, od strane vlasti organizovano pogubljenje komunista, njihovih pristalica i potpuno nedužnih ljudi u Indoneziji 1965-1966. godine prošlog veka.

Džošua Openhajmer

Kao zvezde 23. SFF-a najavljeni su i američki reditelj Oliver Stoun i engleski glumac Džon Kliz, dobitnici nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti Počasno srce Sarajeva.

Prema tradiciji da ceremoniju svečanog otvaranja SFF-a vode mladi, talentovani bosanskohercegovački umetnici, tu ulogu dobila je glumica Amila Terzimehić.

Otvaranje 23. SFF-a u Narodnom pozorištu i Letnjem kinu Raiffeisen

SFF je prikazao 2016. godine 223 filma iz 61 zemlje, a prema navodima organizatora, odgledalo ih je više od 100.000 posetilaca. Najveća zvezda bio je američki glumac, reditelj i producent Robert de Niro, kome je uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno delo, a i otvorio je 22. SFF uoči projekcije restaruisane verzije “Taksiste”.

Najboljim igranim filmom proglašena je savremena porodična drama “Album turskog reditelja Mehmeta Can Mertoglua, debitantski film koji je bio u konkurenciji sa još sedam ostvarenja, a dobio je i dva priznanja partnera SFF-a – nagrade Cineuropa i CICAE – Međunarodne konfederacije art bioskopa. Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je srpski “TranzicijaMilice Tomović o devojci koja odlazi u Ameriku da bi promenila pol, dok je najboljim dokumentarcem proglašen rumunski “Samo dašakMonice Lazurean-Gorgan, koji istražuje duboko kontradiktornu prirodu porodične ljubavi.

Festivalski sajt je sff.ba, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.