• Search form

27.06.2018 | 22:23

Osnovano Društvo novosadskih književnika

Osnovano Društvo novosadskih književnika

Osnivačka skupština Društva novosadskih književnika (DNK) odfržana je 27. juna u Matici srpskoj, uz učešće tridesetak autora svih aktivnih književnih generacija koji su rešili da, u formi nove, reprezentativne i relevantne književne organizacije, obogate kulturni i književni život Novog Sada.

U Upravni odbor DNK izabrani su Đorđe Pisarev, Bojana Kovačević Petrović, Đeze Bordaš, Zdenka Valent Belić, Stevan Tontić, Nenad Šaponja, a za predsednika Društva Sava Damjanov.

Damjanov je, kako je saopšteno, podsetio je da tradicija okupljanja pisaca u Novom Sadu traje još od 19. veka, kada su Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Jakov Ignjatović i ostali, pored Matice srpske, kao mesta sabornosti, na posebne načine gradili književni život grada koji je zbog toga i nazivan Srpskom Atinom. Tokom 50-ih godina 20. veka Novi Sad je imao, kako je naglasio, emancipatorsku ulogu Tribine mladih, 80-ih godina i Književnu zajednicu Novog Sada, kao strukovno udruženje koje je jedno vreme radilo izuzetno kvalitetno i bilo jedan od književnih znakova grada.

DNK će se baviti unapređenjem književnog i kulturnog života u Novom Sadu, kao i statusnim pitanjima u vezi sa pozicijom pisaca.

“Smatramo da će ova nova književna organizacija bitno doprineti kako boljem položaju pisaca u našem gradu, tako i boljoj recepciji Novog Sada kao prestonice kulture, ne samo u susret 2021. godini, već i dalje, kroz kontinuran proces promocije kulturnih sadržaja i primerenog vrednosnog sistema, kao i multikulturalnosti koja karakteriše naš grad”, naveo je Damjanov.

Uz članove UO, na Osnivačkoj skupštini DNK učestvovali su i: Draško Ređep, Vladimir Kopicl, Selimir Radulović, Joan Baba, Zoran Đerić, Franja Petrinović, Đorđo Sladoje, Saša Radonjić, Alen Bešić, Olena Plančak Sakač, Bojana Kovačević Petrović, Miroslav Aleksić, Milan Micić, Gordana Đilas, Đorđe Despić, Blagoje Baković, Miroslav Radonjić, Bojan Samson, Snežana Savkić, Dalibor Tomasović, Snežana Nikolić, Miloš Jocić, Jelena Marićević, Mirjana Kolarski i Nataša Bundalo Mikić.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.