• Search form

14.05.2018 | 13:47

Odustajanje Jelene Lengold

Odustajanje Jelene Lengold

Novi roman Jelene Lengold Odustajanje”, u izdanju Arhipelaga, priča je o glavnoj junakinji u tri životna doba (devojčica, mlada žena, žena u zrelim godinama), o sećanjima na detinjstvo i odrastanje, kao i na minule i nezaboravljene ljubavi, o iskustvu pune zrelosti, o činjenicama intimne i porodične istorije koje se ne mogu potisnuti, ali se o njima mora pričati.

Odustajanje je, prema navodima Arhipelaga, snažna knjiga puna preokreta i preispitivanja, pričana iznutra i vođena majstorskom rukom. Jelena Lengold vešto pripoveda o junakinji koja nerazrešena sećanja detinjstva pretvara u entuzijastična iskustva mlade žene koja je iz malog grada odrastanja odavno prešla u veliki grad, da bi se čitava priča na uzbudljiv način razrešavala u njenim zrelima godinama, kada junakinja preispituje i sažima celokupno svoje iskustvo govoreći i o stvarima koje po pravilu ostaju prećutane. Taj susret junakinje sa pričom svog života predstavljen je sa napetošću po kojoj je prepoznatljiva proza Jelene Lengold.

Roman “Odustajanje”, objavljen u ediciji Zlatno runo, pojavljuje se 15 godina nakon prethodnog romana Jelene Lengold “Baltimor”, čije je drugo izdanje Arhipelag objavio 2011.

Između dva romana Jelena Lengold objavila je knjige priča “Vašarski mađioničar”, “U tri kod Kandinskog” i “Raščarani svet”, knjigu izabranih priča “Pretesteriši me”, te knjigu pesama “Bunar teških reči” i knjigu izabranih pesama “Izaberi jedno mesto”.

Za knjigu priča “Vašarski mađioničar” Jelena Lengold dobila je Evropsku nagradu za književnost, nagradu “Žensko pero”, nagradu “Biljana Jovanović” i nagradu “Zlatni Hit Liber”, dok je za “Raščarani svet” dobila je Andrićevu nagradu za najbolju knjigu priča na srpskom jeziku u 2016. godini.

Knjige priča Jelene Lengold prevedene su na deset evropskih jezika, a roman “Baltimor” objavljen je na četiri evropska jezika, kao i u SAD.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.