• Search form

19.11.2017 | 11:03

Održana svetska premijera filma Isti na IDFA

Održana svetska premijera filma Isti na IDFA

Dokumentarni film “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici života u zatvorima u Srbiji imao je 18. novembra svetsku premijeru u okviru takmičarskog programa 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), najznačajnije i najveće manifestacije te vrste u svetu, na kojem će imati još nekoliko projekcija.

Nakon projekcije filma “Isti” (The Same), nastalog u produkciji Nezavisnog filmskgo centra “Filamrt”, održan je razgovor autora sa publikom (Q&A), a Petrović je izrazio zadovoljstvo reakcijama i utiscima koje su pojedini gledaoci podelili s njim.

“IDFA je značajna za ekipu filma i mene, ne samo zbog prikazivanja našeg filma u takmičarskom programu ovog prestižnog festivala, već i zbog učešća filma u ‘Docs for Sale‘, programu koji okuplja brojne autore, distributere, kupce filmova, predstavnike filmskih festivala iz različitih krajeva sveta. To je prilika da uspostavimo kontakte sa nekima od njih, skrenemo pažnju na film, ali i omogućimo da ‘Isti’ nastavi svoj život, kako na festivalima, tako i kroz emitovanje na televizijama”, naveo je Petrović, dodajući da je već imao razgovore sa nekim distributerima na IDFA.

Publika na IDFA, foto: Filmart

Petrović je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što ima priliku da pogleda najbolje dokumentarce koji su snimljeni u protekloj godini u različitim delovima sveta, kao i da upozna kolege-autore koji su trenutno u samom vrhu dokumentarnog filma u svetu.

Publika 30. IDFA imaće priliku da pogleda film “Isti” i 20, 21. i 24. novembra, a biće prikazan i 22. novembra u okviru programa “Specials of IDFA-shorts: A Sense of Place” sa još 3 ostvarenja.

Kratkometražni dokumentarni film “Isti” na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. “Isti” je film metafore, u kojem autor isključivo slikom, zvučnim efektima i tišinom, bez dijaloga i uz minimalnu upotrebu muzike, uspostavlja paralele između zatvorskog i šireg društvenog sistema, istražujući relativnost ljudske slobode. Izuzetna fotografija i unikatna poetika kratkometražnog dokumentarnog filma “Isti“ daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu.

Ukoliko pobedi u takmičarskom programu kratkometražnog dokumentarnog filma na IDFA, “Isti” automatski ulazi u kvalifikacije za nominaciju za Oskara.

U konkurenciji je 15 filmova iz različitih delova sveta.

Autori iz Srbije poslednji put su učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina, kada je Goran Radovanović prikazao film “Uz Fidela do kraja” i Srđan KečaPismo ocu”.

Za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima tog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca autora iz Srbije.

Filmski centar Srbije, koji je podržao snimanje filma “Isti”, zajedno sa Udruženjem dokumentarista Srbije “DokSrbija”, poslednjih nekoliko godina aktivno je radio na boljem pozicioniranju dokumentarnog filma u Srbiji, kao i na promociji dokumentarnog filma iz Srbije u svetu. O tome govori i činjenica da na IDFA, pored filma “Isti”, učestvuje i novi dugometražni dokumentarac Mile TurajlićDruga strana svega”, koji je imao svetsku premijeru u Torontu, a domaću će imati 29. novembra na 23. Festivalu autorskog filma u Sava centru u Beogradu, kao i “Slatko od NištaBorisa Mitića, koji je prikazan u vantakmičarskom programu “Masters”, a svetsku premijeru imao je ranije ove godine na 70. Festivalu u Lokarnu.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju, dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, među kojima je i Zlatna medalja Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”. Učestvovao je u svojstvu producenta u produkciji oko 40 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor NCF “Filmart”, u okviru kojeg se realizuje nekoliko projekata, uključujući i prestižan Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” čije je 12. izdanje završeno krajem avgusta premijerom tri nova studentska dokumentarca u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Petrović je i profesor režije na Akademiji umetnosti u Beogradu i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije.

U ekipi filma su, pored reditelja Petrovića, i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka) i Vojin Ristivojević (kompozitor).

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije, film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu.

Uz producenta NCF Filmart, iza filma “Isti” stoji kao koproducent Cinnamon Films.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.