• Search form

29.10.2014 | 14:29

Odbrana Oktobarskog salona

Odbrana Oktobarskog salona

Odluka beogradskih vlasti da Oktobarski salon postane bijenalna manifestacija savremene umetnosti izazvala je burne reakcije na umetničkoj i kulturnoj sceni, čiji akteri traže od nadležnih da povuku odluku donetu bez javne rasprave i konsultovanja stručne javnosti.

Kulturni centar Beograda, organizator Oktobarskog salona, oštro se usprotivio odluci Skupštine Beograda da OS ubuduće bude održavan svake druge godine, a pokrenuo je i onlajn peticiju za poništenje te odluke.

Za 30. oktobar najavljena je i konferencija za medije članova Odbora Oktobarskog salona (Vladislav Šćepanović - predsednik, Mišela Blanuša, Neda Knežević, Srđan Đile Marković i Mia David), koji nisu konsultovani prilikom odlučivanja o promeni statusa PS.

Na skup u Pop-up prostoru KCB-a pozvani su i umetnici i kulturni radnici koji se protive odluci gradskog parlamenta, donetoj na predlog sekretara za kulturu Beograda Vladana Vukosavljevića.

Pojedini umetnici i kulturni radnici već su se i sami organizovali i poručili u zajedničkom saopštenju da “seča Salona neće proći!”

Navodeći da su godinama stvarali i gradili tu manifestaciju umetnosti u Beogradu, pozvali su sve domaće, regionalne i internacionalne aktere OS da “ustanu protiv napada na Salon i njegovo višedecenijsko postojanje”. “Prepolovljavanje neće proći! Oktobarski salon nije bijenale!”, poručili su umetnici, ističući da je OS više od pet decenija jedinstvena manifestacija umetnosti i kulture koja svoje korene ima u socijalistickoj recepciji evropskog modernizma.

“Mere brutalnog oduzimanja proizvođačima umetnosti koje reformisti nazivaju ‘mere štednje’, samo su jedan od klasičnih mehanizama presipanja u džepove pojedinaca, a na štetu javnog dobra svih građana”, navela je umetnička zajednica OS. Poručujući da je Oktobarski salon javno dobro, umetnici su zatražili da OS ostane ono što je oduvek bio - manifestacija najnovije lokalne, regionalne i internacionalne umetničke produkcije koja se održava svake godine.

Skupština grada Beograda je 24. oktobra donela odluku prema kojoj će “Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, odnosno svake druge godine”, čime će se, kako je naveo gradski sekretar Vukosavljević, “ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije”.

Odluka o promeni statusa OS doneta je u završnici 55. izdanja te međunarodne izložbe, koja je otvorena do 2. novembra u zgradi Muzeja grada Beograda, a organizovana je prema koncepti “Stvari koje nestaju” kustosa Nikolausa Šafhauzena i kokustoskinje Vanese Džoan Miler iz Nemačke, koji rade u Kunsthaleu u Beču.

Poslednjih godina, kao i druge manifestacije u oblasti kulture, OS se suočava sa posledicama finansijske krize.

Grad je, kako je ranije saopšteno, obezbedio za 55. Salon 17,2 miliona dinara – okvirno kao i 2013. godine, a Ministarstvo kulture i informisanja Srbije obećalo je tri miliona.

Oktobarski salon osnovan je 1960. godine kao lokalna revijalna izložba, a kroz višedecenijsku dinamičnu transformaciju izrastao je u međunarodnu manifestaciju sa izrazitim autorskim karakterom.

Od 2004. godine OS ima međunarodni karakter, a dosadašnji kustosi su bili: Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Loran Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Johan Pousete i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, te kustoska grupa Red Min(e)d 2013..

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.