• Search form

09.01.2018 | 19:05

Obrnuta perspektiva

Obrnuta perspektiva

Galerija Haos u Beogradu predstavlja od 16. januara italijanskog umetnika i svetskog putnika Marija Prencipea, koji se predstavlja radovima na papiru i na zidu galerije, zasnovanim na konceptu obrnute perspektive.

Prema navodima Prencipea, tema njegovih radova je odnos umetnika i prostora, odnosno traganje za poimanjem stvari koje odgovara njegovom načinu života lutajućeg umetnika.

“Ja sam večiti lutalica koji zamišlja udaljene stvari kao da su fizički blizu. Na primer, posmatranje geografske mape nekog mesta koje ne poznajem golicaju moju maštu u smislu kakva bi mogla biti priroda koja okružuje to mesto, čak iako često ovakva misao ne odgovara realnosti. Stoga me zanima tačka nedogleda kao datog simbola nekog odredišta, pa pokušavam da je vizuelno prikažem, polazeći od definicije koju je dao Leonardo da Vinči, koji je tvrdio da se figure i predstave posmatrane u perspektivi (dok se udaljavate od istih) smanjuju i imaju sve manje detalja dok ne nestanu u tački nedogleda, što je zapravo elemenat u kome su sadržane sve forme. Tačka nedogleda zbog toga obavija svaku figuru, a mene zanima da je odmotam kako bi oslobodio predstave koje se nalaze u njoj i to u smislu obrnute perspektive, to jest projektovanjem kojim su elementi koji su bliži tački nedogleda (a samim tim dalje od posmatrača) prikazani u prednjem planu, zadržavajući dimenzije zadnjeg plana”, naveo je Prencipe u tekstu “Obrnuta perspektiva”.

Koristeći taj princip, kako je dodao, veći elementi kompozicije postavljaju se pri dnu plana i na taj način se stvara obrnuta perspektiva.

“Takvo vizuelno forsiranje može da se čini neobičnim, ali pronalazim u tome određenu analogiju sa naučnim pogledom na fizičke događaje koji bi mogli da se dogode na našoj planeti u budućnosti, koristeći matematičke proračune. Ovo je vizija kojom se ističu stvari koje se u ovom trenutku čine veoma udaljenim, a koje mogu da se uveličaju kako bi se otkrili detalji. Takođe, verujem da je koncept obrnute perspektiveveć prisutan u našoj svakodnevnici: kad se usredsredimo na mali ekran i razgovaramo sa ljudima koji su možda na suprotnoj strani planete, a pri tom stavljamo u zapećak ili čak potpuno ignorišemo ljude koji su blizu nas”, naveo je Prencipe, objašnjavajući da koncept obrnute perspektive, figurativno i apstraktno, predstavlja rezultat doživljaja i iskustava vezanih za njegova putovanja.

Takođe, posvetio je jedan svoj rad Leonardu da Vinčiju, koji mu predstavlja veliko nadahnuće.

Rođen 1965. u Milanu, gde je 1983. završio Umetničku školu, Prencipe je decenijama unazad vodio život lutajućeg umetnika, a godinama već boravi u Portugalu. Organizovao je izložbe u Nacionalnom muzeju Nikaragve, Nacionalnoj galeriji Kostarike u San Hozeu, u Muzeju umetnosti i arheologije Miraflores u Gvatemali i u Muzeju lepih umetnosti Komsomolsk-na Amur u Rusiji, kao i u Institutu za umetnost Shen Ćang u Hangžu u Kini.

Grupno i samostalno izlaže od 1987. godine, najpre u Milanu, u Galeriji Modiljani, a potom u Francuskoj, Portugalu, Indiji, Senegalu, Argentini, Ukrajini, Kostarici, Španiji, Australiji, Maleziji, Tajlandu, Nikaragvi, Gvatemali, Rusiji, Kini, Estoniji, Litvaniji, na Filipinima, u Keniji, na Kubi, u Turskoj i 2017. godine u SAD.

Njegovi radovi nalaze se, osim u privatnim kolekcijama, i u Gradskom muzeju Buenos Airesa, u Nacionalnoj galeriji u San Hozeu, u Nacionalnom muzeju u Nikaragvi i u Muzeju likovnih umetnosti u Komsomoljsku na Amuru u Rusiji.

Izložba u Galeriji Haos prva je njegova prezentacija u Srbiji, koju je želeo da uvrsti u spisak svojih odabranih destinacija.

Izložba će biti otvorena 16. januara u 20 sati fado muzikom, a biće je moguće obići do 9. februara.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.