• Search form

14.05.2018 | 11:25

O materiji i svetlosti - Biće slike

O materiji i svetlosti - Biće slike

Umetnica Jarmila Vešović predstavlja se u Blok galeriji na Novom Beogradu izložbom “O materiji i svetlosti - Biće slike” sa radovima na paus papiru iscrtanim tušem, a zatim zlatnim pigmentom. Radovi su naborani tako da, prema rečima umetnice, budu živa igra svetlosti i senke, da reaguju na svaku promenu svetlosti i dočaraju tok jednog nepoznatog trajanja u vremenu.

“Crtež je tajna iz koje se rađa telo slike; nosi trag života i prisustva nesamerljivog prostora ljudske duše. Materija i svetlost oživljavaju forme, daju im lepotu nečeg što se gubi i ponovo rađa, harmoniju nestajanja i pojavljivanja u ravnomernom ritmu”, navela je Jarmila Vešović.

Prema njenim rečima, ponavljanje kao princip u postupku rada je traganje za neponovljivim.

Seren Kjerkegor u ‘Ponavljanju’ nas navodi na razmišljanje o traganju za sopstvenim Bićem, onim što nas čini to što zaista jesmo. U vizuelnim, likovnim traganjima i eksperimentima dolazimo do onog što je neponovljivo, svojstveno i jedino, najbliže našem biću. Pulsiranje površine instalacija, crteža je spona između neorganskog i organskog ličnog, ličnog u neprekidnom trajanju materinjske iskre Kosmosa. Suptilni tragovi života u svetlosti i materiji (kao dah na hladnom ogledalu), me inspirišu da na velikim površinama papira, dočaram dah od zlata, uzdah, nešto što će poneti moje misli, toplinu mojih ruku toplinu čitavog mog bića”, navela je umetnica povodom izložbe, dodajući da često misli na sliku “Rajski vrtJeronimusa Boša gde je “naslikao baš to pulsiranje između žive i nežive materije, nešto što može biti i čovek i životinja i mašina, biljka u koloritu i svetlosti koja ne postoji u prirodi”.

Engr kaže slikanje je “oživljavanje”, dodala je Jarmila Vešović, čija je izložba u Blok galeriji otvorena do 17. maja.

Rođena 1954. na Cetinju, Jarmila Vešović diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1980. godine, u klasi prof. Stojana Ćelića, kod koga je i magistrirala. Od sredine 80-ih živi i radi u Parizu, baveći se slikarstvom, grafikom, instalacijama, a piše i objavljuje i poeziju.

Njena dela se nalaze u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Francuskoj, Španiji, Egiptu, Japanu…

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.