• Search form

24.01.2013 | 12:12

Novo pozorište - Le Studio

Novo pozorište - Le Studio

Beograd dobija novo pozorište - Le Studio u Venizelosovoj ulici 42, a pokreće ga organizacija Kroz prozor fabrika koja je u tom prostoru do sada održavala časove glume, mjuzikla i glume na francuskom.

Le Studio je zamišljen kao pozorište za svakoga, sa predstavama koje su svima razumljive i pogodne za analizu iz sopstvenog ugla. U skladu s tim, teme su društveno-politička pitanja u Srbiji, iako je reditelj, Žan Baptist Demarinji (Jean Baptiste Demarigny), Francuz.

Predstave će se izvoditi svakog četvrtka, a prvi na reperotoaru je komad “Jedan zarez nešto”, koji je na programu 7. februara.

Kroz prozor fabrika će nastaviti i edukativni program, u okviru kojeg je stvarala predstave koje su izvođene na pozorišnim scenama u gradu.

S obzirom da je prostor u Venizelosovoj, u kojem su do sada održavane samo probe i časovi, evidentno mali, doživljen je kao neprikladan za pozorišnu scenu. Međutim, prilikom organizovanja pretpremijere predstave “Jedan zarez nešto”, taj doživljaj se promenio - stvorena je intimnija atmosfera, u kojoj se publika nije osetila nepozvanom da se obrati glumcima, da im napomene da ih ne čuje - ukoliko je to slučaj, ili da im odgovori na neko pitanje, gotovo zaboravljajući da se nalazi u pozorištu.

“Čini se da to može da doprinese stvaranju razlike između predstave i filma, koja se lako može zanemariti. Ukoliko je ovo prostor u kome je moguće da glumci i publika interaguju i da na određeni način zajedno stvaraju taj događaj u kome obe strane učestvuju, svaka na svoj način, možda je upravo to mesto u kojem je moguće stvoriti drugačiji pristup pozorištu - pristup koji se razlikuje od odlaska u bioskop, od nemog gledanja ekrana, pristup koji nešto traži od publike”, navode u Kroz prozor fabrici.

Intimna atmosfera dovela je i do toga da deo publike ostaje nakon završetka predstave u razgovoru sa umetničkim timom.

“Ljudi su postavljali pitanja, iznosili analize, razmenjivali mišljenja i sve to uz malo dobre rakije kojom su ih organizatori ponudili, a koju ovi nisu odbili. Delovalo je da je otpočeo drugi deo predstave - onaj u kojem je publika daleko više govorila”. To je navelo članove organizacije da odluče da, u istom prostoru u kojem je scena, otvore bar, u kojem će taj oblik drugog dela predstave moći da se nastavlja, u nadi da će postati uobičajeni deo posete pozorištu Le Studio.

Tako će u prvih mesec dana svaki posetilac dobiti jedno besplatno piće uz kupljenu kartu, u nadi da će ga to navesti da ostane i iznese svoje mišljenje.

Predstava “Jedan zarez nešto”, kojom Le Studio počinje redovan program, problematizuje odnos prema prošlosti, kako njenih likova, tako i njihove zemlje.

Priča prati odrastanje dva lika, pripadnika prve generacije koja nije imala priliku da nosi pionirsku kapu, ali pored toga prikazuje i širi spektar međuljudskih odnosa (njihove porodice, komšijske odnose i slično). Nakon što realnost počne da razvejava dečije ideale, menja se i sam način njihovog razvitka. Postavlja se pitanje kako prihvatiti izneverena očekivanja; problematizuje se odnos ideala i realnosti.

Iako je prisutan prikaz tadašnje političke situacije, govor o njoj izostaje.

Njeno pozadinsko prisustvo se artikuliše kroz samu priču o odrastanju.

Presek društvenog stanja se asocira vešto proizvedenim metaforičnim elementima, a primer je scena u kojoj devojčica primećuje da njenoj slagalici sa slikom Jugoslavije nedostaje jedan deo - Slovenija. Izostala je patetika, što je scene učinilo iskrenijim i jačim.

Predstava “Jedan zarez nešto” prikaz je razjedinjenja na nivou porodice, prijateljstva i slično, što samo po sebi ne mora biti ni dobro, ni loše ili prosto može biti jedno od ta dva. Međutim, ono što je zanimljivije je pokretanje pitanja odnosa prema prošlosti, a i budućnosti. Kako shvatiti činjenicu da mi nismo “deca koja dobijaju poklone koje će tek kasnije razumeti” (kako nas ova predstava karakteriše)?, navodi Kroz prozor fabrika.

U predstavi igraju Ana Jovanović i Boško Petrov.

Reditelj Demarinji potpisuje i zvuk i dizajn svetla, a asistentkinja reditelja Sanja Maljković scenografiju, dizajn i video.

Tekst je napisan kolektivno sa Igorom Ripakom, a korišćeni su tekstovi Predraga Matvejevića i Krisa Markera (Chris).

Cena karata za predstave u pozorištu Le Studio je 300 dinara za studente i nezaposlene, a 500 dinara za ostalu publiku.

(SEEcult.org)

Nina i Miodrag Stankovic
Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću