• Search form

11.02.2018 | 16:15

Novina u upravljanju pravima u muzičkoj industriji

Novina u upravljanju pravima u muzičkoj industriji

Kompanija “Mascom” pokrenula je zajednički poslovni poduhvat OMRA (Open Music Rights Adria) sa engleskom grupom kompanija “State 51”, vlasnikom savremene digitalne muzičke platforme, koja će, kako je saopšteno, doneti na tržište Istočne Evrope nov koncept upravljanja pravima u muzičkoj industriji.

Na istoj platformi bio bi kombinovan plasman digitalnog sadržaja i ostvarivanje srodnih prava proizvođača fonograma.

Između ostalog, OMRA će domaćim i stranim klijentima obezbeđivati najveći mogući stepen transparentnosti – što je imperativ u savremenom poslovanju u autorskim i srodnim pravima, saopštio je “Mascom”, navodeći da je to prvi put da se nešto slično nudi na tržištu Srbije, te da će je to pozicionirati kao lidera u toj oblasti u regionu.

OMRA će svoj poslovni model promovisati iz centrale u Beogradu i regiona Adria, a ima ambiciju da aktivnosti proširi na  Evropu i Ameriku.

Kao posebna zaniljivost, u saopštenju je navedeno da je to prva strana investicija iz Engleske koja kombinuje administraciju prava sa hi-tech pristupom, prateći zahteve savremenog svetskog tržišta.

Predstavnici kompanije OMRA sastali su se i sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim koji je istakao da je “Velika Britanija druga zemlja u svetu po zaštiti intelektualnih prava, ali i kada je u pitanju razvijanje i digitalizacija muzičke industrije”.

“OMRA se ovim poslom bavi još od 1991. godine, a sada postoji ideja da se u Beogradu otvori regionalno sedište kompanije, odakle bi se vodio posao za čitav region. To bi nam donelo nova radna mesta i zato su ovakve investicije važne za Beograd”, rekao je Mali.

Prema navodima “Mascoma”, Grad Beograd je pokazao interesovanje i ponudio podršku za dalja ulaganja u oblast upravljanja pravima u oblasti muzike.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.