• Search form

22.05.2018 | 18:35

Novi život 7 veličanstvenih

Novi život 7 veličanstvenih

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma “7 veličanstvenih”, nakon odlaganja 14. izdanja početkom godine zbog odluke Sava centra da prekine dugogodišnju saradnju, biće održan od 8. do 14. juna u Kombank dvorani u Beogradu, a predstaviće sedam dokumentaraca koji su upravo doživeli ili imaju premijere i u Evropi.

Samo dan posle svetske premijere na festivalu u Šefildu, 14. festival “7 veličanstvenih” ekskluzivno će prikazati 13. juna avangardno ostvarenje “San ima svoju kuću” mladog britanskog autora Skota Barlija koga neki proglašavaju “najvećim filmskim autorom milenijumske generacije”.

Barli na vrlo poseban način objedinjuje dokumentarne snimke, crteže i animaciju, kreira kadrove u čak po 60 vizuelnih slojeva. Jedan je od vodećih autora remodernističkog filma i slow cinema movementa.

Festival otvara 8. juna poljsko-nemački “Princ i dibuk Elvire Nivere i Pjotra Rosolovskog, najbolji na Filmskom festivalu u Veneciji 2017. godine u kategoriji dokumentaraca o filmu. To je priča o glamuroznom svetu filma, o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne.

Najavljen je i bioskopski hit “Događaji u mestu Idre”, čije su premijere i projekcije trenutno širom Švedske. Rad rediteljskog trija - Male Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa, zabavna je i otkrivajuća šetnja švedskim selom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma, autori kreiraju diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere.

Biće prikazano i najnovije ostvarenje Tomasa Ridelšajmera, autora velikih hitova “Reke, plime i oseke” i “Dodirni zvuk”, filma koji je otvorio prvi festival “7 veličanstvenih”. Razigranom kamerom i vrhunski estetizovanim kadrovima, Ridelšajmer ponovo prati rad jednog od najvećih savremenih lend-art umetnika, Endija Goldsvortija, uz muziku Freda Frita koju izvodi legendarna Evelin Gleni.

Posle nordijske premijere, pred publikom “7 veličanstvenih” najavljen je u završnici tog festivala najnoviji rad Virpi Sutari, jedne od najznačajnih evropskih autorki. Nepoetično nazvan “Preduzetnik”, što liči na finsku ironiju i otkačenost, dokumentarac Virpi Sutari pre svega je poetična priča o ljubavi i bliskosti, ali u surovom svetu biznisa i korporacija. Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet – u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare savremenog sveta, istakli su organizatori.

Holandski film “Deca učiteljice Kit”, majstorski rad Petre i Petera Latastera i dansko-švedsko-finski “Udaljeni lavež pasa” mladog Simona Lerenga Vilmonta povezani su pričama o malim velikim junacima – oba se bave svetom dece u svakodnevno nesvakodnevnim situacijama.

U Holandiji vrhunski dokumentaristi, diskretno prateći zadivljujuću učiteljicu, stvaraju nezaboravnu lekciju o dostojanstvu, vrednostima i sazrevanju pogledom iz visine dečjih očiju.

Udaljeni lavež pasa” je pak dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima na rubu velikih događaja, a pobednik je Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) za prvi dugometražni film.

Organizatori “7 veličanstvenih” Svetlana i Zoran Popović bili su primorani početkom ove godine da odlože 14. izdanje tog festivala, jer je Sava centar odbio da potpiše ugovor o suorganizaciji i postavio neprihvatljive komercijalne uslove, pravdajući ih nezavidnom situacijom u kojoj se sam nalazi.

Svetlana i Zoran Popović su 2017. godine, inače, dobili Povelju za “izuzetnu saradnju i poseban lični doprinos afirmaciji Sava centra”, povodom 40-godišnjice njegovog osnivanja.

Festival “7 veličanstvenih” nastao je 2005. godine u saradnji Centra za vizuelne komunikacije “Kvadrat” i Sava centra, donoseći beogradskoj publici izbor sedam najboljih evropskih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su aktuelni na vodećim festivalima širom sveta ili se uspešno prikazuju u evropskim bioskopima.

I prošle godine Festival “7 veličanstvenih” pokazao je da ima mnogobrojnu vernu publiku kojoj se dive i dokumentaristi koji učestvuju na najvećim svetskim festivalima. “Nikada u životu nisam videla ovoliku publiku za jedan dokumentarni film”, rekla je u zavrsnici 13. izdanja tog festivala u punom Sava centru irska autorka Niasa Ni Kinon, čiji je film “In loco parentis” stigao na “7 veličanstvenih” posle učešća na Sandensu i ranije na IDFA.

Osnivači “7 veličanstvenih”, Svetlana i Zoran Popović, prvi su dobitnici nagrade “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišlјanju filmske umetnosti i kulture, koja se dodeljuje od 2017. godine u znak sećanja na filmskog kritičara Nebojšu Popovića (1958-2015).

Festivalski sajt je magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.