• Search form

07.03.2015 | 13:05

Novi roman Jančara na srpskom

Novi roman vodećeg savremenog slovenačkog pisca Draga Jančara “Te noći sam je video”, čija se radnja događa uoči i tokom Drugog svetskog rata u Sloveniji, a delom i u Srbiji, objavljen je u izdanju Arhipelaga, u prevodu Ane Ristović.

Novi roman Jančara na srpskom

Novi roman vodećeg savremenog slovenačkog pisca Draga Jančara “Te noći sam je video”, čija se radnja događa uoči i tokom Drugog svetskog rata u Sloveniji, a delom i u Srbiji, objavljen je u izdanju Arhipelaga, u prevodu Ane Ristović.

Jančarova nova knjiga, proglašena za slovenački roman godine, nedavno je dobila i nagradu za najbolju stranu knjigu objavljenu u Francuskoj 2014. godine, a govori o ljubavi, lepoti i strasti, kao i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine.

Radnja romana “Te noći sam je video” odigrava se najviše u Mariboru i Ljubljani tokom Drugog svetskog rata, ali i u u Vranju i južnoj Srbiji uoči samog Drugog svetskog rata.

Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka koji kazuju kao da su na ispovesti. To su kraljevski konjički oficir i njen bivšu ljubavnik, njena majka, njena služavka koja postaje prijateljica, nemački vojni lekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju.

Tih pet priča, ispovesti i svedočenja međusobno se dopunjuju i prožimaju, osporavanju i sukobljavaju, ali u tom dinamičnom odnosu oblikuju moćnu priču o ženi kojoj je lepota, u isto vreme, najveći dar i najveća kazna, naveo je Arhipelag povodom novog romana Jančara čiju radnju pokreće nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije.

“Ja sam samo pokušao da shvatim sve to što se dogodilo Veroniki iz romana Te noći sam je video. Zašto je ona morala da nestane? Zašto svi koji su je bilo kada videli pamte trenutak u kome su je videli? Zašto je njena lepota tragična? Možda samo uspeo da naslutim sve to što se dogodilo njoj i svima zajedno s njom u užasnom vrtlogu rata”, naveo je Jančar u razgovoru za Arhipelag Magazin.

Rođen 1948. godine u Mariboru, Drago Jančar je najprevođeniji savremeni slovenački pisac. Njegovi romani, priče, eseji i drame prevedeni su na gotovo sve evropske jezike.

Između ostalog, dobio je Evropsku nagradu za kratku prozu, Prešernovu nagradu, Rožančevu nagradu za esej, Sterijinu nagradu za najbolju dramu, Herderovu nagradu, Nagradu “Žan Emeri” za esej, nagrade “Hemingvej”, “Mediteran”…

U izdanju Arhipelaga, objavljeni su i njegov roman “Podsmešljiva požuda”, u okviru edicije “Sto slovenskih romana”, te knjiga priča “Džojsov učenik”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.