• Search form

02.10.2017 | 18:43

Nobelova nagrada za mehanizam biološkog sata

Nobelova nagrada za mehanizam biološkog sata

Nobelova nagrada za medicinu za 2017. godinu dodeljena je američkim naučnicima Džefriju Holu (Jeffrey Hall), Majklu Rosbašu (Michael Rosbash) i Majklu Jangu (Michael Young) za otkriće molekularnog mehanizma biološkog sata.

Nobelova fondacija saopštila je da su ti naučnici nagrađeni za to što su konačno odgonetnuli kako biljke, životinje i ljudi prilagođavaju biološki ritam rotaciji planete Zemlje.

“Život na Zemlјi se prilagodio rotaciji planete. Godinama već znamo da živa bića, uklјučujući lјude, imaju unutrašnji, biološki časovnik koji im pomaže da se prilagode uobičajenom dnevnom ritmu. Kako taj časovnik zapravo radi? Džefri Hol, Majkl Rosbaš i Majkl Jang uspeli su da zavire unutar biološkog časovnika i otkriju kako funkcioniše. Nјihova otkrića objašnjavaju kako bilјke, životinje i lјudi prilagođavaju svoj biološki ritam kako bi ga sinhronizovali sa Zemlјinom rotacijom”, saopštio je Nobelov komitet.

Naučnici su koristili vinske musice kao model da bi izolovali gene koji kontrolišu uobičajeni dnevni biološki ritam. Uočili su da taj gen šifruje protein koji se tokom noći akumulira u ćeliji, a preko dana degradira.

Njihovo istraživanje potvrdilo je da biološki sat radi po istom principu i u ćelijama drugih višećelijskih organizama, uklјučujući lјude.

Biološki sat, kako je navedeno, reguliše funkcije kao što su ponašanje, hormonski nivo, spavanje, temperatura tela i metabolizam.

Mehanizam koji su otkrili nagrađeni naučnici pomaže i da se objasne pitanja u vezi sa posledicama putovanja na duge relacije i kroz različite vremenske zone.

Nobelova nagrada za medicinu vredna je devet miliona švedskih kruna, odnosno 1,1 milion dolara.

Dodeljuje se od 1901. godine, a 39 puta od toga je bila dodeljena samo jednom laureatu, dok su ostali dobitnici bili timovi.

Do sada je samo 12 žena dobilo Nobelovu nagradu za medicinu.

Najmlađi dobitnik imao je 32 godine – kanadski naučnik Frederik Banting (Frederick G. Banting), koji je 1923. godine nagrađen za otkriće insulina.

Proglašenjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu počeo je ovogodišnji ciklus dodele tog prestižnog priznanja, pa će 3. oktobra biti dodeljena nagrada za fiziku, dan kasnije za hemiju, 5. oktobra za književnost, a 6. oktobra za mir, dok će za ekonomiju biti dodeljena 9. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.