• Search form

22.05.2016 | 12:26

Nini Komel nagrada Zvono

Nini Komel nagrada Zvono

Nagrada Zvono za mlade umetnike/ce iz Bosne i Hercegovine dodeljena je za 2016. godinu Nini Komel koja živi i radi na relaciji između rodnog Slavonskog Broda i Novog Sada, gde je na Akademiji umetnosti stekla titulu master umetnika novih likovnih medija.

Dobitnica nagrade Zvono proglašena je na otvaranju izložbe finalista u galeriji Duplex u Sarajevu, a predstavila se instalacijom “Uslovna sloboda” (2012) kojom se bavi razvijanjem narativa teorije zavere i raspada Jugoslavije, te kontekstualizuje nastanak uslovne slobode.

U finalu nagrade Zvono, čiju dodelu organizuje Centar za savremenu umetnost Sarajevo (SCCA), bili su i Jelena Fužinato (Prvnjavor/Berlin), Alma Gačanin (Sarajevo) i Enes Žuljević (Mostar).

U konkurenciji za nagradu Zvono, koja podrazumeva rezidencijalni boravak u Njujorku i deo je međunarodne mreže nagrada za mlade umetnike YVAA (Young Visual Artists Award), bilo je ukupno 24 umetnika.

Nina Komel proglašena je dobitnicom jednoglasnom odlukom žirija koji su činili umetnica Maja Bajević (Sarajevo), predsednica, Dunja Blažević (Beograd), Igor Bošnjak (Trebinje), Jusuf Hadžifejzović (Sarajevo) i Selma Selman (Bihać/Njujork), dobitnica nagrade Zvono za 2014.

Žiri se, kako je saopštio, složio da je kvalitet umetnika/ca i njihovih radova bio izuzetan. Radovi su prispeli iz svih delova BiH i u svim vrstama umetničkih medija, a njihov kvalitet radova, prezentacija i trud uložen u aplikaciju svojevrstan su znak koliko mladi umetnici shvataju ozbiljno nagradu Zvono.


   Nina Komel

“U okruženju u kojem nema nikakve podrške likovnoj umetnosti ili je ona sporadična, ovakav rezultat je neočekivan i tim više nego za svaku pohvalu. Visoki kvalitet prijava je doveo do toga da je žiri veliku većinu radova uzeo u obzir. Iako je bilo izuzetnih pojedinačnih radova, morajući ipak napraviti selekciju, žiri se odlučio da prvenstveno da podršku celovitom prikazanom umetničkom angažmanu, držeći se pri tome više sadržajnog nego formalnog kriterijuma”, navedeno je u obrazloženju.

Dobitnica nagrade Zvono Nina Komel rođena je 1986. u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj, a 2010. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Banjaluci, dok je master novih likovnih medija završila 2012. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 2013. godine stalna je članica akvarelističke kolonije “Sava”.

Polazna tačka njenog rada “Uslovna sloboda” predstavlja dokumentovanje ličnog iskustva, unutar realnog prostora, korišćenjem vizuelnog i nevizuelnog jezika.

“Ideja kojom se vodim bazira se na individualnoj poetici pomoću koje naglašavam doživljaj prepoznavanja apsurdnog stanja, svakodnevnih banalnosti koje pripadaju opštem iskustvu. Objektivnom transformacijom tokom rada težim prepoznavanju samog vremena u kojem se nalazim, okrećući se projektu ‘panoptikona’ ironizirajući ga u svojim umetničkim praksama. Okupacijom realnog prostora govorim o kontekstu zadobivanja izolacije, te percepiram realnost kao znakove koje posmatrača informišu o stanju kulture, umetnika i dela”, navela je Nina Komel o svom radu, dodajući da pod uticajem i pritiskom kulture želi da iskaže “nametnuto osećanje, mišljenje i ponašanje koje nas neprekidno oblikuje”.


  Nina Komel, Uslovna sloboda (Ja sam kao slobodan), 2013, prostorno-vremenska instalacija

Umetnička instalacija “Uslovna sloboda” (2012) bavi se razvijanjem narativa teorije zavere i raspada Jugoslavije, kontekstualizujući nastanak uslovne slobode. Tehnička realizacija rada – uspostavljanje zvučnih simbola međunarodnih telefonskih kodova, koji podstiču na predviđanje političke situacije koja sledi, razvijena je u saradnji sa Duškom Brković.

Nina Komel je samostalno izlagala u Novom Sadu (Realan prostor i vizuelni jezik, Galerija za mlade Macut, 2013) i Brodu (Kafa i cigarete, Osnovna škola “Boško Buha”, 2008), a učestvovala je i na niz grupnih izložbi, među kojima su retrospektiva projekta “Razlike” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (2014), Akvarelistička kolonija “Sava” u Gradskoj galeriji u Brodu (2013-2015), projekat “Razlike” u Fabrici SKC-a Novi Sad (2013), “Sudari” u SKC-u Beograd (2013), Banja Luka art fest (2012-2014)…

Dodela nagrade Zvono, kao i ostalih nagrada za mlade umetnike u okviru mreže YVAA, organizovana je u saradnji sa Residency Unlimited u Njujorku i podržana je od The Trust for Mutual Understanding. Nagrada Zvono podržana je i od Fondacije za muzičke, scenske i likovne umetnosti u Sarajevu.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.