• Search form

22.05.2017 | 20:17

Nevidljivo prisustvo

Nevidljivo prisustvo

Izložba “Hidden” Borisa Burića biće otvorena 23. maja u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, a obuhvata seriju fotografija koju je autor napravio tokom rezidencionalnog boravka u ribarskom selu Canical na portugalskom ostrvu Madeira početkom 2016. godine.

Pojava nevidljivog prisustva tema je te serije fotografija, koju je Burić realizovao u saradnji sa umetnicom Anom Margaridom Menezes, navela je u tekstu za katalog istoričarka umetnosti Marija Radoš.

“Sam odnos celina koje na malom ostrvu funkcionišu autonomno i paralelno nametnuo se kao ‘egzotika’ vredna putopisnog narativa. Kao i glavni junak Peljevinovog romana, Boris je sleteo na Madeiru i umesto jednostavnog pravolinijskog saznavanja o prirodi, životu i običajima stanovništva, pred njim se realnost izlomila u više ravni spojenih ogradama koje ih razdvajaju – siromašna ribarska naselja, offshore kompanije, sterilni i prazni hotelski kompleksi, industrija.

Na Madeiri siromašni ribari žive teško u raju. Jer su u tuđem raju – raju za turiste, raju za biznis, fiskalnom raju! Pojedini lokalci shvataju da se tu ne osećaju dobro i oni veruju da je njihov raj nedge drugo. U to veruje i Ana Margarida Menezes, lokalna umetnica performerka koja je sa Borisom obilazila ostrvo vodeći ga do njegovih samih granica – do kapija offshore kompanija gde su ih zaustavljali stražari, zabranjivali im dalji prolaz i brisali fotografije sa Borisovog aparata. Tako su neke fotografije nestale, a nadomestile su ih fotografije cipela zaustavljenih pred ogradama, performativno polivenih benzinom. Ana Margarida se često nalazi u kadrovima kao komentar ili prisustvo onoga što postoji, ali se ne vidi. Ona diskretnim gestovima u različitim ambijentima komentariše život na ostrvu čime fotografije ove serije određuje kao režirani narativni tok kako će ih kasnije Boris i tretirati pri izlaganju i prezentaciji”, navela je Marija Radoš.

Burić (1981) je završio Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti strukovnih studija 2005. godine, a fotografijom se bavi od 2007.

Pored ličnih projekata, sarađivao je i sa drugim umetnicima (Fokus Grupa, Ivana Ivković, Lidija Delić, Svetlana Radenković, Jasmina Cibic, Nina Galić, Ana Margarida Menazes, Jota Mombaca..) i galerijama (Remont, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, U10, Kulturni centar Beograda...).

Dugogodišnji je saradnik galerije Remont u kojoj je u decembru 2015. i 2016. godine imao samostalne izložbe.

Učestvovao je i na više grupnih izložbi: “Nešto/Ništa” u Opservatorijumu (2015), “Tuđe haljine” u Art radionici Lazareti u Dubrovniku (2015).

Nedavno se predstavio i izložbom “Bad Examples” u Ostavinskoj galeriji KC Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.