• Search form

29.07.2018 | 22:47

Neizlečive bolesti društva

Neizlečive bolesti društva

Predstava „Sumnjivo liceBranislava Nušića, u režiji Vojislava Arsića, nastala u koprodukciji Reflektor teatra iz Beograda, festivala „Nušićijada“ i Mikser hausa, gostuje 30. jula na 32. festivalu Grad teatar u Budvi, koji nastavlja da prati savremena rediteljska i dramaturška čitanja dela klasične drame i književnosti.

Nušićevo „Summnjivo lice“, jedno od najpoznatijih i najprepoznatljivijih dela u opusu tog komediografa, ali i u istoriji srpske dramaturgije uopšte, igran je više od hiljadu puta u različitim rediteljskim postavkama na brojnim pozorišnim scenama, a iako napisan u 19. veku, i dalje je više nego aktuelan - državni aparat, troma i bespotrebna birokratija, kao i palanački mentalitet kojem se Nušić u tom delu ismeva – i dalje su neizlečive bolesti društva.

Za reditelja Vojislava Arsića “Sumnjivo lice” je komad o vlasti, o želji za vlašću, ali i o strahu od nje; o “potrebi da te onaj ko je na vlasti voli, što dovodi do korupcije i cenzure”. Takođe, to je komad o komunikaciji unutar državnog aparata i o činovnicima koji nisu servis građana, već rade za sebe, smatrajući da su im pozicije u državnoj službi zagarantovane.

“U Srbiji se veruje da je vlast, lično vlasništvo, sa kojim svako radi šta želi i to je osnovni mehanizam po kome društvo funkcioniše. Sve su to teme koje su u našoj zemlji aktuelne već 130 godina, a novo pitanje koje postavljamo jeste pitanje medija, odnosno: vođenja države kroz medije”, naveo je Arsić tokom rada na predstavi “Sumnjivo lice” koja će u Budvi biti izvedena na sceni između crkava.

Dramaturg predstave je Milena Bogavac, scenski pokret osmislila je Andreja Kulešević, a dizajn scene i kostima Ana Zarubica.

U predstavi igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović i Predrag Vasić.

Festivalski sajt je gradteatar.me, a celokupan program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.