• Search form

15.06.2012 | 13:27

Negodovanje ekipe Dr Reja

Negodovanje ekipe Dr Reja

Producentska kuća Viktorija film iz Beograda i autorska ekipa filma “Doktor Rej i đavoli”, u režiji Dinka Tucakovića, saopštila je da taj film neće biti prikazan u takmičarskom programu domaćeg filma na festivalu Cinema City u Novom Sadu, ali da nije dobila odgovor zašto, niti je jasno ko je izvršio selekciju.

Prema navodima ekipe filma “Doktor Rej i đavoli”, posvećenog legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju (Nicholas Ray) i njegovom boravku u Beogradu 60-ih godina 20. veka u Beogradu, na više puta zvanično postavljeno pitanje ko je izvršio selekciju i od 11 filmova - koliko je snimljeno u prethodnoj godini, odabrao devet za takmičarski program “Nacionalna klasa”, nije bilo odgovora.

Kuća “Viktorija film” i autorska ekipa “Doktora Reja i đavola” ocenila je u saopštenju da organizatori festivala Cinema city duguju taj odgovor ne samo njima, već i celokupnoj javnosti.

“Apsolutno podržavamo pravo svakog festivala na selekciju i umetnički integritet, ali budući da je sufinasnsiran društvenim sredstvima sa namerom da afirmiše domaću kinematografiju, naš je stav, da neko mora da odgovornostane iza ovakve odluke (selektor, umetničko veće i sl.), posebno imajući u vidu da je naš film prikazan samo na zatvaranju FEST-a a da se u programu nalaze i filmovi koji se mogu već kupiti i na DVD-u”, saopštila je kuća “Viktorija film”.

Ujedno, festivalu Cinema City, svim autorima, a naročito kolegama u selekciji “Nacionalna klasa”, upućene su želje za mnogo sreće i uspeha, kao i ekipi filma “Crna Zorica”, koji takođe nije uvršten u selekciju.

Film “Doktor Rej i đavoli” premijerno je prikazan početkom marta na zatvaranju 40. FEST-a u Beogradu, a inspirisan je boravkom Reja 60-ih godina u Beogradu, kada su Avala film i njen direktor Ratko Dražević pokušali da u zemlji “sa one strane gvozdene zavese” naprave balkanski Holivud.

Cinema City predstavlja od 16. do 23. juna gotovo sto filmova, razvrstanih u četiri takmičarske selekcije i prateće programe.

U okviru domaće takmičarske selekcije “Nacionalna klasa”, premijerno će biti prikazana tri filma “Jelena, Katarina, Marija”, u režiji Nikite Milivojevića, “Smrt čoveka na Balkanu” reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića, te “ZverinjakMarka Novakovića.

“Nacionalna klasa” nudi još šest aktuelnih i nagrađivanih filmskih ostvarenja - debitantski “KlipMaje Miloš, ovenčan glavnom nagradom na festivalu u Roterdamu, zatim bioskopski hit “ParadaSrđana Dragojevića, “Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjemBojana Vuletića, “Šešir profesora Koste Vujića”, u režiji Zdravka Šotre, “Ustanička ulicaMiroslava Terzića, te “Žućko - priča o Radivoju KoraćuGordana Matića.

Direktorka programa festivala Cinema City je Bojana Bandić, Dubravka Lakić je selektorka međunarodnog takmičarskog programa “Press Exit point” i članica programskog saveta, Vladimir Perišić je član programskog saveta, Nikola Ležaić je selektor programa “Up to 10.000 bucks”, Petar Protić je selektor programa 360°, a Stefan Ivančić nove takmičarske selekcije “Educons Hungry Days”.

Sajt festivala Cinema City je www.cinemacity.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
23.04.2018 | 21:26

Suočavanje s prošlošću

Sarajevo film festival (SFF), u saradnji sa Hartefakt produkcijom, predstavlja putujući filmski program “Suočavanje s prošlošću” 28. i 29. aprila u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, uz besplatan ulaz.