• Search form

22.03.2012 | 14:09

Naši gradovi sutra

Naši gradovi sutra

Francuski institut u Srbiji započinje novi ciklus predavanja i debata “Razumevanje sveta”, posvećen velikim pitanjima koje je pokrenuo proces globalizacije, a ove godine tema će biti grad u budućnosti i urbana problematika - arhitektura, urbanizam, održivi razvoj, gradski prevoz, društveni i problemi uprave.

Predavanja će okupiti goste iz Francuske i stručnjake iz Srbije, a biće održana u Kolarčevoj zadužbini, uz podršku Lafarža.

Prvo predavanje u ciklusu “Naši gradovi sutra” održaće 27. marta urbanista, filozof i profesor Tjeri Pako (Thierry Paquot) iz Pariza, koji će sa sociologom Sretenom Vujovićem s Filozofskog fakulteta u Beogradu pokušati da odgovori na pitanje “Šta je to održivi grad”, uz moderaciju Snežane Ristić.

Prema navodima organizatora, svaki grad koji je sagrađen tako da odoleva zubu vremena smatra se da može da se nazove “održivim gradom”. Ali, da li je on pritom i energetski “štedljiv”, “srdačan”, “gostoprimljiv”, “pogodan za život?” Tu je moguće napraviti razliku između gradova koji vode računa o svom okruženju i onih kojih se to ne tiče, uverenih u svoje “savršenstvo”.

Stepen zagađenosti ugljenmonoksidom, kvalitet vazduha, ekološki otisak, štednja vode, alternativni izvori energije, smanjivanje mobilnosti itd. pokazatelji su za preusmerenje urbanizacije i pronalaženje novih načina života, jer neće tek poneka eko-četvrt i jedno naselje sa pasivnim kućama preokrenuti situaciju.

Tjeri Pako, profesor je na više univerziteta, izdavač časopisa Urbanisme, član Komisije za Stari Pariz, član naučnog saveta Datar-a, član Pariske agencije za klimu, jedan od urednika časopisa Esprit, Books, Hermès, Diversité, Urban (Italija), Localities (Koreja), Scape (Holandija)...

Objavio je mnoga dela, među kojima su: Petit Manifeste pour une écologie existentielle (2007), La Folie des hauteurs (2008), L’Urbanisme c’est notre affaire! (2010), Un Philosophe en ville (2011), Poétique de l’eau. Actualité de Bachelard (2012) - u slobodnom prevodu: Mali manifest za jednu egzistencijalnu ekologiju; Ludilo visina; Urbanizam je naša stvar!; Filozof u gradu; Poetika vode.

Sreten Vujović, doktor socioloških nauka, redovni je profesor na odeljenju za sociologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Član je redakcija časopisa: Sociološki pregled, Sociologija, Kultura i francuskog časopisa Espaces et Sociétés, autor i koautor brojnih knjiga kao što su: Grad i društvo (Beograd, 1982), Sociologija grada (1988), Ljudi i gradovi (1990), Urbana sociologija (2005), Belgrade’s post-socialist urban evolution: Reflections by the actors in the development process in the post-socialist city (2007).

U okviru ciklusa “Naši gradovi sutra”, predviđeno je tokom 2012. godine pet susreta i prilika za dijalog francuskih i srpskih stučnjaka i publike, a među gostima su najavljeni Didije Laperoni, Filip Panre, Žak Donzelo i Rudi Ričoti.

Sva predavanja se simultano prevode, a ulaz je slobodan.

Sajt Francuskog instituta je www.institutfrancais.rs

(SEEcult.org)
 

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.