• Search form

01.12.2017 | 21:57

Najbolji roman za decu i mlade - Krokodil peva

Najbolji roman za decu i mlade - Krokodil peva

Nagrada Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović” za najbolji roman za decu i mlade u 2017. godini dodeljena je Vesni Aleksić za knjigu “Krokodil peva” o teškoćama detinjstva, u izdanju Kreativnog centra.

Prema navodima žirija, roman “Krokodil peva” nezaobilazno je štivo za svakog roditelja koji se trudi da bude što bolji.

Krokodil peva” je knjiga o prelomnoj godini jedne savremene, mlade porodice. Danica ima sedam godina i u njenom životu dešava se mnogo toga velikog i važnog. Prvo je njen polazak u školu, a drugo rođenje mlađeg brata. Ali pored radosti i veselja, ti događaji doneće u njenu porodicu i iznenadne probleme. Suočena s nizom izazova, Danica će, poput hrabrog redova, junački proći kroz sva iskušenja koja joj ta godina donosi. Knjiga “Krokodil peva” namenjena je deci, ali će svakako biti zanimljiva i odraslima, jer će ih dirnuti i podsetiti na to koliko je teško biti dete, naveo je žiri koji su činili Valentina Hamović (predsednica), Gordana Maletić i Jelena Spasić.

Na konkurs za nagradu prispelo je 20 romana za decu i mlade.

Nagrada će biti uručena na dan rođenja Jovana Jovanovića Zmaja, 6. decembra, u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu.

Vesna Aleksić bavi se književnošću za decu i mlade, a svoje prve tekstove napisala je za Politiku za decu. Dosad je objavila deset romana, 12 knjiga pripovedaka i šest slikovnica, a većina tih naslova doživela je više izdanja.

Autorka je i monodrama, dve pozorišne predstave i više radio-drama za decu, kao i jedne igrane TV serije. Dobitnica je brojnih prestižnih nagrada iz oblasti književnosti za decu. Piše i u književnoj periodici o književnosti i prikazuje nove knjige za mlade u časopisima.

Kreativni centar dosad je objavio devet knjiga Vesne Aleksić, među kojima su najpoznatije “Dođi na jedno čudno mesto”, “Lovac na maslačke”, “Cimet meda” i “Krokodil peva”.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.