• Search form

14.11.2017 | 23:23

Najbolji kratki zeleni filmovi

Najbolji kratki zeleni filmovi

Nagradu za najbolji kratki film osmog Međunarodnog festivala zelene kulture “Green fest” u Beogradu, koji je svečano otvoren 14. novembra u Domu omladine, osvojio je Pjotr Biedron iz Poljske za film “PM 2,5”.

Najbolji film u trajanju do jednog minuta je “Degolas” reditelja Žeremija Gultea iz Francuske, a nagrada za najbolji animirani film dodeljena je mađarskom reditelju Beli Klinglu za “Boxi: In the nature”. I nagrada za najbolji omladinski film otišla je u Mađarsku - reditelju Marselu Andristjaku za “IN Corp.

Najbolji srpski film je “Braca pčelar – ovo je moj svet” rediteljke Milice Alavanje.

Nagrada za najbolji film o prirodi dodeljena je Mihaelu Šlambergu iz Austrije za “Kanarska ostrva – život na ivici”.

Žiri osmog Green festa, koji su činili Sergej Cis iz Rusije (predsednik), Paulo Fereira iz Portugalije i Siril Kornu iz Francuske, dodelio je i dva specijalna priznanja - kanadskom reditelju Duanu Šermanu za film “The end game”, Đerđeliju Balašu i Balašu Lerneru iz Mađarske za “Operation Mayfly”, te južnoafričkom reditelju Dejvidu Franciskusu za “Teach a man to fish”.

Za nagrade se takmičilo čak 1.530 filmova iz 103 države, a publika osmog Green festa, koji traje do 17. novembra, ima priliku da pogleda ukupno 65 odabranih ostvarenja kratkog i srednjeg metra, uz osam najznačajnijih dugometražnih filmova o ekologiji i životnoj sredini, koji su obeležili ovu i prethodnu godinu.

Festival je počeo projekcijom višestruko nagrađivanog dokumenatarnog filma “U poteri za koralom”, kao i modnom revijom Green Fashion mladih srpskih i slovenačkih dizajnera, te filmom “Pre poplave” u kojem oskarovac Leonardo Dikaprio vodi gledaoce na ekspedicije na pet kontinenata kako bi i sam saznao istinu o klimatskim promenama.

Za drugi festivalski dan najavljeni su, između ostalog, panel diskusija “Kako postati (zeleni) milioner?”, te projekcije takmičarskih filmova i revijalni program dugometražnih dokumentarnih ostvarenja u kojem su “Harmonija sa deponije” (12, 14 i 16 časova), “U poteri za koralom” (18) i “Plastični okean” (20), u izvršnoj produkciji Dikaprija.

Posetioci će moći da pogledaju i instalacije i izložbe, od kojih se izdvajaju odevni predmeti od recikliranih materijala - mladih dizajnera iz Srbije i Slovenije, izložbe Tehno: Ultra konektovano telo, Artiklaža, Viki voli Zemlju, kao i više kretivnih izložbenih postavki mladih i afirmisanih umetnika.

Ulaznice za dugometražne filmove se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 150 dinara za pojedinačne i 120 dinara za grupne posete, dok je ulaz na sve ostale sadržaje besplatan.

Festival se održava u organizaciji Centra za unapređenje životne sredine, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Beograda - Sekretarijata za kulturu, francuske ambasade i Francuskog instituta, Delegacije Evropske unije i EU info centra, u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, kao i uz pomoć mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Festivalski sajt je greenfest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.