• Search form

16.11.2017 | 15:55

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je da će do kraja godine biti pokrenut “Nacionalni portal kulture”, koji će objediniti podatke o digitalnoj građi ustanova kulture, a u cilju sistemskog regulisanja i ubrzanja procesa digitalizacije, koji je jedan od prioriteta Vlada Srbije, uskoro bi trebalo da budu usvojene Smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa sa neophodnim tehničkim standardima, rečeno je 16. novembra na konferenciji “Kultura i IT sektor”.

To bi bio drugi pravi akt u oblasti kulture u vezi sa digitalizacijom, nakon nedavnog potpisivanja Pravilnika za digitalizaciju bibliotečke građe i izvora, rečeno je na konferenciji u Skupštini Srbije, koju je otvorio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović umesto pomoćnika ministra za digitalizaciju Dejana Maslikovića, koji je s ministrom na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

Na konferenciji, koju je organizovao Sektor za razvoj digitalne infrastrukture Ministarstva kulture, rečeno je da sistemski pristup digitalizaciji podrazumeva saradnju ustanova kulture, državnih, naučno-istraživačkih institucija i IT sektora.

“Međuresorna, multidisciplinarna saradnja omogućava, sa jedne strane, kvalitetno predstavljanje kulturne baštine najširoj publici, a sa druge vodi stvaranju velike baze podataka otvorene za javnost i naučno istraživanje”, rekao je Gajović, navodeći da je proces digitalizacije prepoznat kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

Kada je reč o kulturi, kako je naveo, jedan od ciljeva digitalizacije je virtuelni prostor u kojem su “srpska kulturna događanja pristuna, sadržaji popunjeni, a bogata srpska kultura, nasleđe i savremeno stvaralaštvo predstavljeno najširoj domaćoj i stranoj javnosti”.

Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, kako je rečeno, pokrenuo je niz projekata, oformio više radnih tela i realizovao seminare za ustanove kulture. Paralelno sa tim aktivnostima, nastavlja rad na legislativi ne samo sa stanovišta standarda i tehničkih karakteristika, nego i obima, prostora i utvrđivanja pravila, prioriteta, nivoa zaštite i dugotrajnog čuvanja digitalizovane građe.

Za 2018. godinu najavljeno je formiranje centralnog registra digitalizovane građe i kreiranje digitalnog vodič sa svim digitalnim sadržajima ustanova kulture dostupnim na jednom mestu.

Budući da ambiciozno zamišljeni plan digitalizacije podrazumeva i određene kapacitete u kulturi, koji za sada uglavnom nema, Ministarstvo kulture potpisalo je sporazume o saradnji sa kompanijama Telekom i Majkrosoft, kao i sa Matematičkim institutom SANU, koji će pomoći da se nadomeste nedostajući tehnički i ljudski kapaciteti u tom procesu.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu pri Vladi Srbije Mihailo Jovanović podsetio je da je premijerka Ana Brnabić u ekspozeu navela digitalizaciju kao jedan od priroteta Vlade Srbije.

Kancelarija je počela da radi pre tri meseca, a prema rečima Jovanovića, premijerka im svake nedelje traži detaljne izveštaje iz svih sektora o tome šta se dešava na polju digitalizacije.

U IT sektoru u Srbiji, kako je dodao, trenutno je oko 45.000 zaposlenih (10% rast godišnje), a fali između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka.

Savetnik premijerke za IT i digitalizaciju Nenad Paunović rekao je da je i kultura u fokusu Vlade, jer “bez kulture nema opšteg napretka društva”.

“Digitalizacija menja način na koji se kulturno-umetnička dela proizvode, iznose na tržište i konzumiraju”, rekao je Paunović.

Generalni direktor Majkrosfta Željko Vujinović rekao je da ta kompanija vidi digitalizaciju  kao “izuzetno važan proces koji do sada nije bio prepoznat”.

(SEEcult.org)

 

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.