• Search form

16.11.2017 | 15:55

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Najava ubrzanja digitalne transformacije kulture

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najavilo je da će do kraja godine biti pokrenut “Nacionalni portal kulture”, koji će objediniti podatke o digitalnoj građi ustanova kulture, a u cilju sistemskog regulisanja i ubrzanja procesa digitalizacije, koji je jedan od prioriteta Vlada Srbije, uskoro bi trebalo da budu usvojene Smernice za digitalizaciju kulturnog nasleđa sa neophodnim tehničkim standardima, rečeno je 16. novembra na konferenciji “Kultura i IT sektor”.

To bi bio drugi pravi akt u oblasti kulture u vezi sa digitalizacijom, nakon nedavnog potpisivanja Pravilnika za digitalizaciju bibliotečke građe i izvora, rečeno je na konferenciji u Skupštini Srbije, koju je otvorio državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović umesto pomoćnika ministra za digitalizaciju Dejana Maslikovića, koji je s ministrom na Kulturnom forumu u Sankt Peterburgu.

Na konferenciji, koju je organizovao Sektor za razvoj digitalne infrastrukture Ministarstva kulture, rečeno je da sistemski pristup digitalizaciji podrazumeva saradnju ustanova kulture, državnih, naučno-istraživačkih institucija i IT sektora.

“Međuresorna, multidisciplinarna saradnja omogućava, sa jedne strane, kvalitetno predstavljanje kulturne baštine najširoj publici, a sa druge vodi stvaranju velike baze podataka otvorene za javnost i naučno istraživanje”, rekao je Gajović, navodeći da je proces digitalizacije prepoznat kao najvažniji katalizator inovacija, konkurentnosti i rasta.

Kada je reč o kulturi, kako je naveo, jedan od ciljeva digitalizacije je virtuelni prostor u kojem su “srpska kulturna događanja pristuna, sadržaji popunjeni, a bogata srpska kultura, nasleđe i savremeno stvaralaštvo predstavljeno najširoj domaćoj i stranoj javnosti”.

Sektor za razvoj digitalne infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti, kako je rečeno, pokrenuo je niz projekata, oformio više radnih tela i realizovao seminare za ustanove kulture. Paralelno sa tim aktivnostima, nastavlja rad na legislativi ne samo sa stanovišta standarda i tehničkih karakteristika, nego i obima, prostora i utvrđivanja pravila, prioriteta, nivoa zaštite i dugotrajnog čuvanja digitalizovane građe.

Za 2018. godinu najavljeno je formiranje centralnog registra digitalizovane građe i kreiranje digitalnog vodič sa svim digitalnim sadržajima ustanova kulture dostupnim na jednom mestu.

Budući da ambiciozno zamišljeni plan digitalizacije podrazumeva i određene kapacitete u kulturi, koji za sada uglavnom nema, Ministarstvo kulture potpisalo je sporazume o saradnji sa kompanijama Telekom i Majkrosoft, kao i sa Matematičkim institutom SANU, koji će pomoći da se nadomeste nedostajući tehnički i ljudski kapaciteti u tom procesu.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu pri Vladi Srbije Mihailo Jovanović podsetio je da je premijerka Ana Brnabić u ekspozeu navela digitalizaciju kao jedan od priroteta Vlade Srbije.

Kancelarija je počela da radi pre tri meseca, a prema rečima Jovanovića, premijerka im svake nedelje traži detaljne izveštaje iz svih sektora o tome šta se dešava na polju digitalizacije.

U IT sektoru u Srbiji, kako je dodao, trenutno je oko 45.000 zaposlenih (10% rast godišnje), a fali između 15.000 i 20.000 IT stručnjaka.

Savetnik premijerke za IT i digitalizaciju Nenad Paunović rekao je da je i kultura u fokusu Vlade, jer “bez kulture nema opšteg napretka društva”.

“Digitalizacija menja način na koji se kulturno-umetnička dela proizvode, iznose na tržište i konzumiraju”, rekao je Paunović.

Generalni direktor Majkrosfta Željko Vujinović rekao je da ta kompanija vidi digitalizaciju  kao “izuzetno važan proces koji do sada nije bio prepoznat”.

(SEEcult.org)

 

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.