• Search form

16.05.2018 | 11:27

Najava promena na čelu kulture u Makedoniji

Najava promena na čelu kulture u Makedoniji

Makedonija će, po svemu sudeći, dobiti novog ministra kulture, umesto Roberta Alađozovskog, nakon odluke Pokreta Besa da prihvati poziv da uđe u vladu i preuzme Ministarstvo kulture. Najava promene na čelu Ministarstva kulture i pominjanje Zećirija Ibraimija kao mogućeg novog ministra kulture izazvala je burne reakcije javnosti i mnogobrojne komentare na društvenim mrežama, uz ocene da kultura ne sme biti predmet političke trgovine i da je ovim ponižena.

Pokret Besa odlučio je 15. maja da i formalno postane deo parlamentarne većine, ali i da uđe u izvršnu vlast, a prema rečima lidera te političke organizacije Afrima Gašija, povereno im je upravljanje resorom kulture, što je “velika čast i priznanje”.

Gaši je izjavio da su Makedoniji potrebni oslobađanje, katarza i reflektovanje kulturnih i duhovnih vrednosti koje su, kako je ocenio, do sada bile zaboravljene.

Napominjući da je učešće Bese u Vladi Makedonije “više strateško, nego procentualno”, Gaši je izrazio uverenje da Besa ima “dovoljan intelektualni i menadžerski kapacitet da potvrdi da ima ideju, viziju i projekte koji mogu da pomognu u unapređivanju kulturnog života u zemlji”, preneli su makedonski mediji.

Za imenovanje ministra i druge detalje, Skupština Bese ovlastila je Predsedništvo, saopštila je ta partija, koja ulazi u Vladu na poziv premijera Zorana Zaeva.

Gaši je naveo i da su predstavnici Pokreta Besa i do sada pomagali većinskoj koaliciji u sprovođenju reformi, a za odluku o ulasku u Vladu presudni su bili reformska agenda, proces rešavanja spora o imenu zemlje, otvaranje pregovora o integraciji u EU i posebno neophodna kohezija u vezi sa članstvom u NATO. To je danas, kako je naveo,  najveći i najvažniji događaj za zemlju, ali i za Albance, jer je reč o obavezama koje zahtevaju da se bude na visini zadatka i da se pokaže na kojoj su strani. “A mi smo za članstvo u NATO i za integraciju u EU”, izjavio je Gaši.

Aktuelni ministar kulture Robert Alađozovski pokrenuo je niz reformi u oblasti kulturne politike od kada je stupio na dužnost krajem maja 2017. godine, kao prvi ministar u zemljama u regionu koji potice sa nezavisne kulturne scene.

Alađozovski za sada nije komentarisao najavu ustupanja resora kulture Pokretu Besa, nastavljajući planirane aktivnosti.

Sa gradonačelnikom Skoplja Petrom Šilegovim potpisao je 15. maja Pismo o namerama za rekonstrukciju skopske Univerzalne sale koja je već dve godine zatvorena za posetioce.

Alađozovski je etabliran i kao nezavisni autor, istraživač, kulturni menadžer i kritičar, autor  nekoliko knjiga i na desetine studija u oblasti filologije, filma i kulturne politike.

*Foto: Aleksandra Perović Mihajlović

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.