• Search form

29.03.2012 | 14:28

Nagrade SAE Instituta na 59. Kratkom metru

Nagrade SAE Instituta na 59. Kratkom metru

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma i SAE Institut Beograd uspostavili su saradnju radi promovisanja filmske umetnosti u Srbiji, pa je među ovogodišnjim festivalskim novinama nagrada za najbolji dokumentarni film, na osnovu odluke studentskog žirija. Specijalna nagrada biće dodeljena i posetiocima 59. Festivala kratkog metra.

Nagrada predstavlja podršku SAE Instituta Beograd talentovanim autorima u cilju unapređenja kvaliteta njihovog umetničkog rada.

SAE Institut Beograd je deo internacionalne mreže fakulteta iz oblasti audio inženjeringa, digitalne filmske produkcije, veb&multimedije i 3D animacije. Pored akademskog programa koji akredituje Middlesex univezitet iz Londona, SAE Institut Beograd nudi i veliki izbor praktičnih kurseva.

“Ovoga puta odlučili smo da nagrada za najbolji dokumentarni film Festivala po odluci studentskog žirija bude kurs po izboru nagrađenog u trajanju od osam nedelja”, izjavio je šef fimske katedre SAE Instituta Beograd Alan Robertson.

Festival kratkog metra pripremio je i specijalnu nagradu za posetioce - dvodnevni ekspres kurs SAE Instituta Beograd u sopstvenom izboru u oblasti fotografije, muzike, filma ili veb dizajna.

Nagradu će osvojiti posetilac čiji broj ulaznice bude izvučen na završnoj festivalskoj konferenciji za novinare.

Za učešće je potrebno “lajkovati” stranicu SAE Instituta Beograd i broj ulaznice (sa neke od projekcija na Festivalu) poslati kao komentar na post o nagradnoj igri na stranici SAE Instituta na Fejsbuku.

Izvučeni broj ulaznice biće objavljen i na stranici Festivala kratkog metra na Fejsbuku 3. aprila.

Preuzimanje nagrade predviđeno je u prostorijama SAE Instituta Beograd (Čika Ljubina 8, III sprat). Pri preuzimanju nagrade potrebno je pokazati ulaznicu.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma predstaviće od 30. marta do 3. aprila 130 ostvarenja iz Srbije i sveta, od kojih je 90 u konkurenciji za nagrade, dok su prateći posvećeni poljskom i izraelskom filmu, pariskom alternativnom filmu, ostvarenjima iz regiona, dokumentarcima o aktuelnim temama poput studentskih protesta u novom veku, te sudbini vanserijskih umetnika i uzbudljivim svedočanstvima o dramatičnim događajima 20. veka.

U međunarodnoj konkurenciji su 52 strana filma - odabrana među šezdesetak prijavljenih, dok domaći takmičarski program obuhvata 38 filmova, koji su odabrani među stotinak prijavljenih.

Filmovi se takmiče po kategorijama (kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni), a o nagradama (Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome), čiji je fond ukupno 14.000 evra (Gran pri 3.000), odlučivaće žiri koji čine Mark Ripoll iz Francuske, Pjer Žalica (Bosna i Hercegovina), Shirly Berkovitz (Izrael) i Mina Đukić i Bojana Maljević iz Srbije.

Nagrada za životno delo neće biti dodeljena ove godine, jer nije bilo adekvatnog predloga.

59. Kratki metar počeće premijerom dokumentarnog filma “SonjaDragane Kanjevac o prerano preminuloj glumici i svestranoj umetnici Sonji Savić. U tom filmu zabeleženi su iskazi te urbane jugoslovenske ikone iz različitih perioda života, svedočenja njenih kolega i prijatelja, kao i raznovrstan arhivski materijal o njenom glumačkom i autorskom delovanju.

Sajt Festivala kratkog metra je www.kratkimetar.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.