• Search form

14.12.2017 | 13:37

Nagrade Merlinke, bis u DKC-u

Nagrade Merlinke, bis u DKC-u

Godišnju nagradu festivala Merlinka za najbolji kvir film koji je prikazan na svim festivalima u Srbiji dobilo je francusko ostvarenje “120 otkucaja u minutu” Robena Kampilja, dok je specijalnu nagradu dobio film “Vojnici. Priče iz Ferentarija” Ivane Mladenović, a godišnju nagradu za najbolji kvir dokumentarac “Kvirkor: Kako pankovati revoluciju” Jonija Lajzera.

Nagradu za najbolji kratki film dodeljen je indijskom ostvarenju “Riblji kari” Abišeka Varne, a specijalnu nagradu dobio je češki film “Približavanje” Tereze Pošpilove, na osnovu odluke žirija koji su činili Barbara Miler, Verner Borkes i Dimitrije Vojnov.

Festival Merlinka, koji će od 15. do 20. decembra prikazati program na bis u Dvorani Kulturnog centra Beograda, dodelio je specijalnu nagradu domaćem filmu  “Želim da ti kažem” Stefana M. Mladenovića.

Portal Noizz dodelio je Noiz Maker nagradu domaćem filmu “Slutnja anđela” Branislava Principa.

Program na bis devetog izdanja Merlinke počinje 15. decembra islandskim horor-trilerom “Sumrak”, a do 20. decembra biće prikazani i jermenski film “Voćnjak kajsija”, brazilski dokumentarac “Divne dive”, najbolji kvir dokumentarac “Kvirkor: Kako pankovati revoluciju” i holandska komedija “Kraljica Amsterdama”.

Festival Merlinka prikazao je od 7. do 13. decembra više od 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a protekao je u znaku gostovanja kanadskog andergraund režisera Brusa LaBrusa, koji je predstavio film “Mizandristkinje”, kao i francuskog reditelja Robina Kampilja, koji je boravio u Beogradu u vreme jubilarne ceremonije dodele nagrada Evropske filmske akademije, na kojoj je nagradjen za montažu svog filma  “120 otkucaja u minutu”, dobitnika Gran prija ranije ove godine u Kanu.

Deveti festival Merlinka završen je filmom “Grejs Džons” britanske rediteljke Sofi Fajns, a organizatori su već najavili jubilarno, deseto izdanje za decembar 2018. godine pod sloganom “Uprkos svemu”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.