• Search form

11.12.2016 | 22:50

Nagrade Alternative film/video

Nagrade Alternative film/video

Filmovi o hijerarhiji struktura moći, istoriji pokretnih slika, borbi za obespravljene, destrukciji prirode radi zarade, tretmanu šizofrenije i savremenom svetu uopšte, našli su se na Listi značajnih ostvarenja Festivala Alternative film/video u Beogradu, koji je svečano završen 11. decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

Autori nagrađenih filmova imaće priliku da u narednih godinu dana, kao gosti rezidencijalnog programa, snime film u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG-a, a proglasio ih je žiri koji su činili autori Marina Gržinić iz Slovenije i Iv Heler (Eve Heller) i Peter Čerkaski (Tscherkašky) iz Austrije.

Među delima na Listi značajnih ostvarenja je ruski “Meko oružje” (Soft Power) Elene Artemenko - video koji predstavlja mehanički niz numera koje opisuju hijerarhije unutar različitih struktura. Postavlja pitanje ruku koje povlače obarač i snage koja izvršava naređenja. Kako je istakao žiri, zanimljivo je snimljen odozgo, istražuje uglove i trajektorije moći, a procedure predstavlja kao uređene i haotične. Vizuelno je pažljivo osmišljen i koreografisan.


  Soft Power

Nagrađen je i austrijsko-francuski “Ući, izaći i gotovo” (In, Over & Out) Sebastijana Bramešubera (Sebastian Brameshuber), filmski eksperiment u tradiciji strukturalnog filma koji koristi 12 kamera iz različitih tehnoloških era. Reč je o sažetom putovanju kroz istoriju pokretnih slika.


  Ući, izaći i gotovo

Na listi značajnih je i američki film “Opasnija od hiljadu demonstranata” (More Dangerous Than a Thousand Rioters) Keli Galager (Kelly Gallagher), koji je dobio i nagradu “Ivan Kaljević” u znak sećanja na prerano preminulog autora avangardnih i alternativnih filmova Ivana Kaljevića, koji je imao jedinstven stil nekonvencionalnog humora u svojim radovima.

  Opasnija od hiljadu demonstranata

Reč je o kratkom animiranom dokumentarcu u slavu Lusi Parsons, čija se radikalna pozicija u borbi protiv rasizma, seksizma, kapitalizma, transfobije i homofobije često previđa. Lusi Parsons bila je indijanskog i afroameričkog porekla, udata za anarhistu belca, ali se ne nalazi u mnogim istorijama radničkog pokreta. Rođena ranih 1850-ih, preselila se u Čikago, gde je videla Veliki štrajk železničara 1877. Nakon nekoliko godina, postala je najsnažniji glas radničkog pokreta, pomogavši da se osnuje legendarni međunarodni radnički sindikat Industrijski radnici sveta. Provela je čitav život boreći se za obespravljene. Film koristi dopadljivu animaciju i moćne apstrakcije koje su stavljene nasuprot istorijskim prizorima.


  Raw material

Nagrađen je i francuski “Sirovi materijal” (Raw material) Žan-Fransoa Reverdija (Jean-François Reverdy) koji daje težak prikaz rute kroz Mauritaniju - od vađenja gvožđa iz rudarskih okana Zerata do transporta rude do okeana najdužim vozom na svetu. Film koristi najbolje mogućnosti starinske pinhol kamere, nudeći neobičnu percepciju pustinje, njenih oblika, boja, prirodnih elemenata, svetla, mašina i ljudi. Žiri je istakao i vrlo važan sukob između teme i pinhol kamere, navodeći da je zamućenje snimka podjednako bolno, kao i put destrukcije i eksploatacije prirodnog okruženja. Na kraju putovanja dragoceni minerali su otpremljeni bogatim zemljama, ostavljajući pustinju za sobom.


  Članovi žirija Eve Heller i Peter Čerkaski

Među nagrađenima je i japanski film “Šizofrenija” (Schizophrenia), koji potpisuje Juri Muraoka (Yuri), a predstavlja intimno istraživanje od skoro sedam godina o tretmanu šizofrenije, posebno opsesije neparnim brojevima u svakodnevnom životu. Kako je istakao žiri, vrlo je moćan u upotrebi slika i vizuelnih rešenja koja podsećaju na istoriju japanske primenjene umetnosti, posebno na fluksus pokret. Takva je sudbina brojnih umetnika iz Japana, kao što su Joko Ono i Jajoi Kusama, koji su takođe bili hospitalizovani. Raspadanje realnosti i sama tema efektno su vizuelno obrađeni sa jakom samoperformativnošću, istakao je žiri.


  Šizofrenija

Žiri je odlučio da uvrsti na Listu značajnih ostvarenja i film “Nepoznate energije, neidentificirani osjećajiDalibora Barića iz Hrvatske, koji je napravljen od kompleksne, narativne mreže sastavljene od naučno-fantastične i psihotronične tradicije. Taj rad sa slojevima od kolažnih materijala i sa dijalogom iz off-a govori o savremenom svetu koji čine virtuelne komunikacije, fiktivne reprezentacije ličnog identiteta i manipulativna društveno-politička stvarnost.

Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji

Festival novog filma i videa Alternative film/video, koji postoji već 35 godina u Beogradu, prikazao je više od 40 filmova u takmičarskom programu i regionalnoj selekciji, a tematski je ove godine posvećen filmovima koji stvaraju žene.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.