• Search form

03.07.2016 | 11:47

Nagrade 9. Cinema City

Nagrade 9. Cinema City

Filmski festival Cinema City u Novom Sadu završen je 2. jula dodelom nagrade za doprinos kinematografiji domaćem glumcu, reditelju i producentu Lazaru Ristovskom, nagrade Žirija mladih škotskom niskobudžetnom ostvarenju “Domaći migranti” i nagrade publike britanskom filmu “Gori, gori, gori”. U završnici devetog Cinema City premijerno je prikazan i film “Dnevnik mašinovođe” srpskog reditelja Miloša Radovića i održan koncert Ramba Amadeusa.

U filmu “Dnevnik mašinovođe”, koji je imao svetsku premijeru na nedavnom Moskovskom filmskom festivalu, na kojem je dobio nagradu publike, jednu od glavnih uloga igra Lazar Ristovski, čija je kuća Zillion i producent te tragične komedije.

Uručujući Ristovskom posebno priznanje, direktor festivala Cinema City Milan Stojanović istakao je da je reč o glumcu koji je “nebrojeno  puta nasmejao i rasplakao” publiku i reditelju koji je predstavljao domaću kinematografiju na najvećim svetskim festivalima.

Radovićeveva tragično-humorna melodrama inspirisana je činjenicom da voz ne može da se zaustavi najmanje 700 metara nakon što je kočnica aktivirana, što mašinovođe oslobađa svake odgovornosti. Nevinost za nebrojene žrtve čini te “masovne ubice” grupom ljudi sa posebnim mentalnim i psihološkim profilom.


  Dnevnik mašinovođe

Žiri mladih, sačinjen od novosadskih srednjoškolaca, proglasio je za najbolje ostvarenje film “Domaći migranti” škotskog reditelja Erika Romera, snimljen za svega 1.500 dolara, dok je nagrada publike, na osnovu glasanja posle projekcija, dodeljena mračnoj i emotivnoj komediji “Gori, gori, gori” britanske autorke Čanje Baton o dve devojke kojima je preminuli prijatelj ostavio zadatak da njegov pepeo rasipaju po Velikoj Britaniji.

Među pet najomiljenijih filmova publike našli su se i “Druga linija” srpskog autora Nenada Miloševića, “Kalifornija” mlade brazilskke rediteljke Marine Persona, “Sedmica i jedan dan” izraelskog autora Asafa Polonskog i “Dubina dva” domaćeg reditelja Ognjena Glavonića.

Posebnu pažnju publike, kako su saopštili organizatori, privukli su i filmovi “Sedmica i jedan dan”, “Alojz”, “Žalejka”, te “B-film: Požuda i film u zapadnom Berlinu” i “Dženis Džoplin, mala tužna devojka”, koji su prikazani i na proteklom Dok 'n' ritam festivalu u Beogradu, kao i domaća ostvarenja “Vlažnost”, “Inkarnacija”, “Otvorena” i “Dobra žena”.

Na devetom festivalu Cinema City, održanom u Kineskoj četvrti i Limanskom parku, prikazano je od 25. juna više od 60 filmova, koji su privukli, prema navodima organizatora, više od 35.000 ljudi.

Filmovi su prikazani u okviru pet festivalskih selekcija, na pet različitih otvorenih i zatvorenih lokacija.

U okviru pratećeg programa “Cinema City Paralele”, posetioci su imali priliku da pogledaju izložbu “Razlike” studenata i profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu, kao i “Total Recover”, u okviru multimedijalnog festivala RE/8 Design Park. Muzički program su, uz Ramba Amadeusa na zatvaranju, obeležio i sastav Jinx iz Hrvatske, a posetioci su imali priliku da prisustvuju i svakodnevnim DJ nastupima i žurkama.

Sponzor festivala Cinema City bio je i ove godine Amstel, a podržali su ga i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Grad Novi Sad, nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, DHL, Nestea, Ambasada Izraela u Srbiji i Francuski institut u Srbiji.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.