• Search form

07.10.2018 | 01:24

Nagrade 58. MESS-a

Nagrade 58. MESS-a

Gran pri 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu osvojila je italijanska trupa CollettivO CineticO za plesnu predstavu “Sylphidarium - Maria Taglioni na terenu”, a i Zlatni lovorov venac za režiju otišao je u Italiju – Alessandru Serri za komad “Macbettu” kompanije Teatropersona, koji je kritika proglasila najboljim.

Prema odluci žirija 58. MESS-a, koji je svečano završen 6. oktobra u Narodnom pozorištu, Zlatni lovorov venac za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je Enkidu Khaled za ulogu u predstavi “Bagdad”, a nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg mladog glumca/icu dobio je Adrijan Pezdirc za igru u predstavi “Ono što nedostaje” Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Selme Spahić.

Specijalne nagrade žirija, koji su činili poljski dramaturg, pozorišni kritičar i umetnički kurator Tomasz Kirenczuk, slovački dramaturg, prevodilac i scenarista Peter Kovač i rediteljka Lajla Kaikčija, dobili su autori i glumci predstave “Welcome” reditelja Nermina Hamzagića, te glumački ansambl predstave “Cezary odlazi u rat” poljskog reditelja Cezarya Tomaszewskog.

Pobednička predstava “Sylphidarium - Maria Taglioni na terenu”, kojom se Francesca Pennini vratila na MESS posle debija 2014. godine i nagrade za najbolju mladu rediteljku, predstavlja autopsiju klasičnog baleta, transformisanu i hibridizovanu gimnastikom, akrobatikom, bodi-bildingom, te u završnici aerobikom, modeliranim na bazi videa Džejn Fonde.

Direkcija MESS-a dodelila je nagradu “Marko Kovačević” za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije Asji Krsmanović za kritičke prikaze sa 58. festivalskog izdanja.

O nagradi za najbolju predstavu Malog MESS-a odlučila su deca svojim glasovima, koja su dala prosečnu ocenu 10 predstavi “Svirala”.

Nagradu publike za najbolju predstavu 58. MESS-a osvojila je predstava “Welcome” sa prosečnom ocenom 9,62.

Welcome

Tradicionalno su dodeljene i nezvanične, odnosno nagrade medijskih pokrovitelja MESS-a, pa je list “Oslobođenje” dodelio Zlatnu masku predstavi “Macbettu”, magazin “Dani” nagradu “Hrabri novi svet” komadu “Leptir - vežba rođenja” Kraljevskog pozorišta Zetski dom, u režiji Andraša Urbana, koji je učestvovao na 58. MESS-u i predstavom “Bordel Balkan” Jetona Neziraja, u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini. Urban je dobio za komad “Leptir” i nagradu Radija Sarajevo, koji je specijalno priznanje dodelio predstavi “Welcome” Nermina Hamzagića.

Leptir

Tim teatarskih kritičara (Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut) dodelio je nagradu “Luka Pavlović” predstavi “Macbettu”.

Macbettu

MESS je od 29. septembra prikazao u glavnom programu 23 predstava iz 17 država, koje su većinom bile posvećene aktuelnim pitanjima današnjice, poput izbeglica, rata i posleratne tematike, patriotizma, sećanja, porodičnih odnosa…

U okviru 58. MESS-a, održan je i forumski program, motivisan predstavama iz glavnog programa, odnosno temama kao što su “Ko kreira naše predrasude u 21. stoleću?”, “Politika uništenja protiv civilizacije”, “Umetnost u službi svesti o individualnoj i kolektivnoj odgovornosti”...

Direkcija MESS-a dodelila je počasne nagrade Zlatni lovorov venac holandskom umetniku Chrisu Keulemansu za "neprekidne napore u polju umetnosti, njegovu istrajnost i posvećenost mladoj i raznolikoj generaciji umetnika, mislilaca, buntovnika i aktivista", te glumcu Josipu Pejakoviću za “impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta”.

MESS je odao posebnu počast i američkoj autorki, filmskoj umetnici i političkoj aktivistkinji Suzan Zontag (1933-2004), snimivši zajedničku fotografiju sa porukom koju je pre 25 godina napisala u ratnom Sarajevu: “Dont cry for me Sarajevo – Susan Sontag, oktobar 1993”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.