• Search form

28.03.2013 | 11:19

Nagrade 35. Salona arhitekture

Nagrade 35. Salona arhitekture

Gran pri 35. Salona arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u konkurenciji više od 90 radova, dobio je Milorad Vidojević za prefabrikaciju Hale “Vibbet” za preradu mineralnih sirovina u Čačku.

Na otvaranju 35. Salona, organizovanog pod sloganom “Još uvek imamo arhitekturu”, dodeljene su 27. marta i nagrade u pojedinačnim kategorijama.

Nagradu u kategoriji “arhitektura” dobio je Dejan Todorović za stambeno poslovni objekat u Bregalničkoj ulici u Beogradu.

U kategoriji “enterijer” nagrađen je Studio “Autori” (Dijana Novaković, Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović) za enterijer objekta kulturno-turističkog kompleksa “Terra Panonica” u Mokrinu.

        Terra Panonica

Nagrada za “eksperiment” pripala je Milici Dejanović, Tijani Lukić, Vojislavu Daciću, Oksani Čolić, Gordani Stepanović i Milanu Mlinaru za Ksiloteku - zbirku drevnih vrsta / interaktivnu instalaciju.

          Ksiloteka

Nagradu u kategoriji “istraživanje” dobila je Dubravka Sekulić za “Glotzt Nicht so Romantisch! On extra - legal Space in Belgrade”.

        Glotzt Nicht so Romantisch!

U kategoriji “publikacije” nagrađena je Zlata Vuksanović-Macura za “Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941”.

        Zlata Vuksanović-Macura

Pohvala je dodeljena Srđanu Marloviću za tipološku rehabilitaciju, rekonstrukciju i delimičnu restauraciju mletačke bolnice / austrougarske kasarne iz 1688. u Herceg Novom u Crnoj Gori. Takođe, pohvaljen je i Nemanja Radusinović za Zimsku vikend kuću na Dunavu u Novom Sadu.

         Srđan Marlović, Herceg Novi

Na 35. Salonu arhitekture predstavljeno je oko 140 koje je Selekciona komisija odabrala za izlaganje, od čega su 93 bila u konkurenciji za nagrade.

Žiri 35. Salona arhitekture čine: Raša Dinulović i Vesna Cagić Milošević (kopredsednici), Maša Bratuša, Andrej Kalamar i Grozdana Šišović.

         Zimska vikend kuća

Uz atraktivan prateći program, 35. Salon arhitekture postavlja nove izazove i promišljanja o značaju i smislu arhitekture, jer ona, kako je navela kustoskinja Ljiljana Miletić Abramović, v.d. direktora MPU,nepogrešivo i vidljivo odražava ono što društvo u Srbiji (ne)smatra važnim.

Salon arhitekture se tokom višedecenijskog postojanja profilisao u kultnu instituciju beogradskog arhitektonskog i kulturnog života koja dokumentuje, promoviše i afirmiše arhitektonske vrednosti, podstiče jačanje identiteta struke, okuplja arhitekte svih generacija i neguje saradnju.

Salon je otvoren do 30. aprila, a u okviru atraktivnog pratećeg programa predstaviće veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, čijim će radovima biti otvorene brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo.

U okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, studenti i zainteresovana publika dobiće šansu za razmenu iskustava.

Tokom trajanja 35. Salona arhitekture, po znatno povoljnijim cenama biće prodavane muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna.

Sajt MPU je www.mpu.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, performans, 1973, SKC Beograd
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.